• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Warsztat - Flotoma

Astro

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
10.209 301 15
A nie myślałeś, by te pasy zrobić kalką? Wyszło super, ale to trochę takie katharsis przez umęczenie przy oklejaniu...

Rokstedi

Znany użytkownik
PGM
Reakcje
1.756 0 0
Fajnie wyglądają pojazdy w Twoim wykonaniu. W połowie lat 80tych wielokrotnie, jako dziecko, jeździłem Starem - żurawiem kołowym. Była to wersja nowsza z wysięgnikiem teleskopowym, malowana na szaro. Pamiętam jeszcze, że pojazdy te były malowane też w kolorze żółtym zbliżonym do Ł-34. Z dziesięć lat temu miałem możliwość zasiąść za "sterami" Ł-34, maszyny, która z racji wielkości od lat dziecinnych niezmiennie robiła na mnie duże wrażenie. Z powodu wyżej opisanych sentymentalnych wycieczek z dużym zainteresowaniem śledzę Twoją relację. Nie mogę doczekać się efektu końcowego.

OP
OP
Flotoma

Flotoma

Znany użytkownik
Reakcje
5.578 5 0
A nie myślałeś, by te pasy zrobić kalką? Wyszło super, ale to trochę takie katharsis przez umęczenie przy oklejaniu...
Może to zabrzmi śmiesznie, ale zbyt leniwy jestem, żeby dla jednego modelu opracowywać kalkę. Poważnie :).

Fajnie wyglądają pojazdy w Twoim wykonaniu. W połowie lat 80tych wielokrotnie, jako dziecko, jeździłem Starem - żurawiem kołowym. Była to wersja nowsza z wysięgnikiem teleskopowym, malowana na szaro. Pamiętam jeszcze, że pojazdy te były malowane też w kolorze żółtym zbliżonym do Ł-34. Z dziesięć lat temu miałem możliwość zasiąść za "sterami" Ł-34, maszyny, która z racji wielkości od lat dziecinnych niezmiennie robiła na mnie duże wrażenie. Z powodu wyżej opisanych sentymentalnych wycieczek z dużym zainteresowaniem śledzę Twoją relację. Nie mogę doczekać się efektu końcowego.
Dzięki Piotrek! Z Ł-34 mam tak samo. Jej gabaryty sprawiały, że od dziecka budziła we mnie respekt. Stary żurawie kratownicowe czy teleskopowe z dzieciństwa pamiętam jako szare lub zielone. Żółte nie utkwiły mi w pamięci.

OP
OP
Flotoma

Flotoma

Znany użytkownik
Reakcje
5.578 5 0
Koła drukowanych modeli GPM na ogół nie posiadają otworów do mocowania osi. Aby dokładnie pomalować oponę można posłużyć się np. grubszym wkładem do długopisu i odrobiną biurowej masy klejącej. Obracanie koła podczas malowania ułatwia uzyskanie ładnego odcięcia koloru na krawędzi felgi i opony.
20210621_150358.jpg

maniek

Aktywny użytkownik
Reakcje
70 0 0
Piękne malowanie modeli. Jakich farb używasz?
Imitacja hydrauliki w ładowarce wymiata.
Moje pierwsze podejścia do tego modelu było bardzo słabe, nawet nie pokryłem go żadna farba, czego żałuję. Uważałem, że oryginalny kolor druku wystarczy do stworzenia ładnego modelu ale mój to wyszedł jakiś pokraczny A przy próbie reanimacji, przemalowania, prawie cały sie rozleciał na kawałeczki ... Ale zostawie go jeszcze gdzieś w pudełku na lepsze dni.
Podglądując Twój warsztat, kolejny egzemplarz ładowarki, będę starał się wykonać lepiej.

maniek

Aktywny użytkownik
Reakcje
70 0 0
Szczęka opada :eek: Piękne wykonanie :) Próbowałem wykonać imitację przewodów hydraulicznych podgląując Twoją pracę ale nie wyszły tak dobrze jak u Ciebie. :p

OP
OP
Flotoma

Flotoma

Znany użytkownik
Reakcje
5.578 5 0
Cieszę się, że maszyna przypadła Wam do gustu :)
Instalacja hydrauliczna pozostała żółta, ponieważ po obserwacji zdjęć oryginałów w stanie fabrycznym doszedłem do wniosku, że fabryka musiała malować całą ładowarkę na żółto, łącznie z elementami gumowymi. Dopiero podczas eksploatacji farba z gumy wycierała się.

OP
OP
Flotoma

Flotoma

Znany użytkownik
Reakcje
5.578 5 0
Prawie równolegle z ładowarką powstawał dźwig ŻSH-6 na bazie zestawu wydruków 3D z GPM. Mogę uznać, że został skończony. Kosztował mnie trochę pracy. Jako ciekawostkę, na olinowanie zastosowałem proponowaną przez Kolegów w innym wątku plecionkę wędkarską. Kupiłem coś takiego o grubości 0,12 mm. Ładnie udaje linę. Dobrze układa się, nie sprężynuje jak np. żyłka. Mimo silikonowej powłoki o jakiej wspomina producent, daje się kleić klejem cyjanoakrylowym. Jedyną wadą plecionki jest jej wytrzymałość (moja ma wytrzymać 10 kg) i związane z tym kłopotliwe ucinanie. Z tego względu należy się wyposażyć w ostre i dokładne nożyczki. Mam na myśli dobrze współpracujące ostrza.
Na razie zdjęcia smartfonowe na roboczej dioramce.

01.jpg

02.jpg

03_.jpg

04_.jpg

05_.jpg

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
W robocie 6
W robocie 2
W robocie 7
W robocie 14
W robocie 33