• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Warsztat - Brodagaz

OP
OP
Brodagaz

Brodagaz

Znany użytkownik
Reakcje
28.498 109 2
Cieszę się że się podobał Mercedes , dziś coś z rodzimego podwórka Syrena Bosto , wydruk 3d firmy GPM , nie będę się rozpisywał na temat jakości tego wydruku bo na forum już wiele było na ten temat napisane, napiszę tylko tyle że jakbym wiedział że nie umiem robić przy takich modelach to bym ich nie kupił, niestety stało się inaczej i mam jeszcze kilka do zrobienia ;)
IMG_4871a.jpg
IMG_4872a.jpg
IMG_4873a.jpg
IMG_4874a.jpg
IMG_4878a.jpg

mafo

Moderator Forum Samochodowego
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
26.140 387 20
napiszę tylko tyle że jakbym wiedział że nie umiem robić przy takich modelach to bym ich nie kupił,
Nie wierzę Marcinie, że nie umiesz... Twoje umiejętności modelarskie są ogromne. Myślę, że te modele takie są, jakie są i inne nie będą. Nie znam jakości wydruku i możliwości jego opracowania, ale sama bryła Syrenki nie do końca jest prawidłowa. Uważam, że wyciągnąłeś z niej bardzo dużo.

Drozdzik

Znany użytkownik
Reakcje
1.728 0 0
Trzeba spróbować coś nowego, a co tam szkodzi:) No jak na pierwszy raz to jakoś wygląda-najlepsze zdjęcie czarno białe:). Ja miałem chęć na Stara 266 z odlewu do eszelonu który buduje, ale widzę że ciężko może być, ale kto wie może spróbuje kiedyś jak mnie najdzie.

jestrabh

Znany użytkownik
Reakcje
2.820 40 1
Noo…,po pokazanym wcześniej Vitusiu jest nieco słabiej to fakt, ale to raczej wina materiału bazowego. Lecz bez przesady z tą Twoją skromnością. Bostonka wyszła dobrze. (y)Jedynie oszklenie nie siadło na swoje miejsce, a przynajmniej tak to wygląda. A, wspominając o „tych” modelach to wiem co Cię boli? W tych modelach otwarcie/ żyletką/ czegokolwiek z uwagi na kruchość materiału jest prawie niewykonalne.;)

OP
OP
Brodagaz

Brodagaz

Znany użytkownik
Reakcje
28.498 109 2
Dziś Man, powstał z uszkodzonego i niekompletnego modelu, otwarte drzwi , skrzynka z napojami w środku, kubek, gazetki (obowiązkowo),kamizelka na fotelu i w drzwiach i jeszcze jedna między fotelami, (właśnie sobie przypomniałem że zapomniałem o kasku ) plandeka na skrzyni z mechanizmem składania, wiem przydała by się jeszcze linka napinająca plandekę ale po trzech próbach na razie się poddałem, podmalowane detale , pomalowany kiper, dodane chlapacze , pomalowany narożnik przedniego zderzaka , malowane piasty w kołach, dorobiona blenda na dach bo oryginalnej nie miałem , dodane koguty i antena , tablice rejestracyjne , dodana otwarta szyba w drzwiach i boczek tapicerki z kieszenią z które wystaje kamizelka :),przebudowane wnętrze kabiny , przesunięty lekko fotel kierowcy i dodane rączki do wsiadania, zapraszam do komentowania :)
IMG_4917a.jpg
IMG_4918a.jpg
IMG_4919a.jpg
IMG_4921a.jpg
IMG_4925a.jpg
IMG_4926a.jpg
IMG_4930a.jpg
IMG_4931a.jpg
IMG_4932a.jpg
IMG_4935a.jpg
IMG_4943a.jpg

Ostatnio edytowane:
OP
OP
Brodagaz

Brodagaz

Znany użytkownik
Reakcje
28.498 109 2
Bomba to mało powiedziane. Świetnie odwalona cięźarówka(y) Mam pytanie czysto konstrukcyjne. Czy tylne osie fabrycznie same się dopasowują do pokonanej nawierzchni czy kolega coś majstrował przy nich?
Tylna oś to produkt fabryczny Herpy , obie osie tylne są połączone w jeden wózek i na ramie ten wózek jest zawieszony w jednym punkcie obrotu.

OP
OP
Brodagaz

Brodagaz

Znany użytkownik
Reakcje
28.498 109 2
Świetnie wyszedł i bardzo mi się podoba . Jedyne co mnie tutaj kuje w oczy to ta plandeka , aczkolwiek to chodzi tylko o stronę po której jest . Wywrotki czy ruchome podłogi w 99% procentach mają je po stronie pasażera .
Powiem szczerze nie zagłębiałem się odnośnie strony systemu plandeki więc zrobiłem jak zrobiłem, patrząc jednak ze wzgledów logiki i bezpieczeństwa to jednak lepiej jak na stałe jest zamocowana od strony kierowcy gdyż, kierowca chwyta dzwignię i od razu idzie na drugą stronę gdzie na końcu musi plandekę przymocować linkami do burty , więc bezpieczniej jest jak tą czynność robi od strony pobocza, całkiem inna kwestią jest to że teoretycznie nie wolno wyjechać na drogę publiczną z niezabezpieczonym ładunkiem :) :)
Bartek nawet jakbym chciał to już tego nie przełożę za mocno przyklejone i wymagało by to zniszczenia kipra.

OP
OP
Brodagaz

Brodagaz

Znany użytkownik
Reakcje
28.498 109 2
Dobra lecimy dalej , kilka dni temu Policja zatrzymała złodzieja drewna w dość nietypowym pojeździe :)
Dokonałem przeróbek by jak najbardziej zbliżyć się do oryginału :) ;) :) , przemalowany na czerwono ( niestety za bardzo matowy), pomalowane wnętrze i zderzaki na czarno, wywaliłem fotel pasażera i złożyłem kanapę , jako znak rozpoznawczy gazetki , ugiełem zawieszenie , upuściłem trochę powietrza z kół, otwarłem klapę , dodałem siłowniki klapy kamizelkę na belkę i tablice rejestracyjne do tego brudzenie i w drogę :) :) :)
337624032_166139842983652_1350659201931801814_n.jpg
336643566_596801945468767_621098460170080972_n.jpg
IMG_5137a.jpg
IMG_5141a.jpg
IMG_5143a.jpg
IMG_5144a.jpg
IMG_5146a.jpg
IMG_5150a.jpg
IMG_5158a.jpg
IMG_5159a.jpg
IMG_5162a.jpg
IMG_5164a.jpg