Dla mnie jest to proste, i chcę to wyraźnie zaznaczyć, że chodzi o semantykę, dla mnie bufet = bar, a bar = bufet, i nie zmienisz przecież tego, że od 50 lat wagony typu 113A nazywane są barowymi, i miały napis BAR na pudle. Jestem laikiem w temacie wagonów, i właśnie jako laik napiszę, że gdyby ktoś mi mówił / pisał, o wagonie bufetowym 113A, ja, widząc zdjęcie takiego wagonu np. z 1981 r., z napisem BAR, zastanawiałbym się, czy ten ktoś mówił / pisał / miał na myśli, właśnie ten typ wagonu. Nikt nie zaprzecza, że w nazwie wagonu, w dokumentacji, pojawia się słowo „bufetowy” (przecież dlatego zamieściłem jego kartę), tak jak nikt nie zaprzecza, że w dokumentacji modernizacyjnej jest słowo barowy, tylko, że te dokumentacje różni spory okres czasowy. To trochę tak, jakbym chciał komuś udowodnić, że w dokumentacji produktu zakładu lotniczego z 1916, jest słowo hydroplan, a w dokumentacji z 1936 słowo wodnosamolot, i że oznacza to co innego, bo jak tu porównywać rozwiązania konstrukcyjne z 1916, do tych z 1936. Rzecz w tym, że słownictwo, także te kolejowe, zmienia się na przestrzeni lat i nawet starsze wagony 108AJK z napisami BUFET, zaczęto w latach 70-tych oznaczać słowem BAR i nazywać barowymi. Wydaje mi się, ze pan Andrzej ujął sedno, że po prostu słowo bufet, w pewnym momencie, „wyszło” z powszechnego użycia, a wyparły je słowa bar, barek itd. (w sensie ogólnym). Nie dziwi mnie więc, że w dokumentacji modernizacyjnej wagonów 113A użyto słowa wagon „barowy”. Nie przemawia więc do mnie argumentacja „słownictwa” z dokumentacji itp., a argument zmian konstrukcyjnych jakie zaszły – patrz hydroplan - wodnosamolot. Wagony 113A „od zawsze” nazywane są „barowymi”, stąd uważam, że lansowanie tego, że nagle mają być określane słowem bufetowe (pomimo, że od 1974/75 widniał na nich napis BAR), właśnie to, wprowadza chaos i zamieszanie, a nie to, że ktoś próbuje przedstawić swoje argumenty, za np. nazywaniem wagonów typu 113A, sprzed modernizacji, barowymi serii BR, a po modernizacji, barowymi serii WR.
Doceniam próbę usystematyzowania tematyki wagonów 113A, ale argument tego, co pisze w dokumentacji, nie przemawia do mnie, także z powodu tego, co zaprezentowałem wyżej. Zwracam się do eksperta. To co ? Możemy wagon typu 401A – którego kartę zaprezentowałem wyżej - nazywać restauracyjnym z przedziałem bufetowym ? Czy jak ? Jako laik, dla którego „od zawsze” wagony typu 113A były i będą wagonami barowymi, czy miały przedziały pasażerskie, czy zostały ich pozbawione. Na koniec powtórzę, chaos wprowadziłeś Ty, wprowadzając wg mnie „dziwne” rozróżnienie, że wagony sprzed modernizacji to wagony bufetowe, a te po, barowe, argumentując to zapisami w dokumentacji, a nie dostrzegasz tego, że słowa te, to tak naprawdę synonimy, i dla sposobu obsługi gastronomicznej pasażera (chyba te słowa będą dobre), modernizacja nic nie zmieniła.