• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Wagony osobowe PKP

psz

Użytkownik
Reakcje
0 1 0
Choćby długością. Jeśli idzie o ten wymiar to jest on zeskalowany w stosunku bodajże 1:100 albo 1:98. Poza tym takiej konstrukcji wagonu na PKP po prostu nie ma. Jest wiele szczegółów, które ją różnią od tych używanych na PKP. Poczekaj na Henschele od ACME, to będziesz miał wypasione wagony PKP IC.

ffox

Administrator
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
3.814 15 0

Remaj12

Znany użytkownik
Reakcje
5.459 138 19
ffox napisał(a):
piotrwinc napisał(a):
czy ten wagon piko jest zgodny z oryginałem
Absolutnie... NIE :D
Jeżeli tej konstrukcji wagon nie jest zgodny z oryginałem to rozumiem, że wagon na zdjęciu również. Czy wszystkie wagony PIKO tej konstrukcji przemalowane na barwy PKP są nie zgodne z oryginałem?

Ja również dołączam się do pytania o Henschele, ale w malowaniu BWE.

Załączniki

psz

Użytkownik
Reakcje
0 1 0
Wszystkie Pikolce BWE i PKP IC mają niewiele wspólnego z wagonami jeżdżącymi w PKP, a co do Henscheli w malowaniu BWE, myślę że ten link sporo wyjaśnia.

Remaj12

Znany użytkownik
Reakcje
5.459 138 19
Wielkie dzięki. Mam nadzieję, że ten Husarz od ROCO będzie w sam raz pasował do składu z Henschelami od A.C.M.E. Się już doczekać nie mogę. Jeszcze kase zebrać i tylko czekać na ukazanie się modeli.

Remaj12

Znany użytkownik
Reakcje
5.459 138 19
A jeszcze odnośnie modelu PIKO w malowaniu BWE. Czy wstawienie go do składu z Henschelamni było by nie poprawne?

I jeszcze odnośnie modelu TILLIG'a.
Ze stacji kolejowej w Chojnicach odjeżdżają pociągi do kilku miast w Polsce :
* Gdynia przez Czersk, Tczew, Gdańsk
* Kościerzyna przez Brusy
* Bydgoszcz przez Tucholę, Wierzchucin
* Szczecinek przez Człuchów, wybrane kursy do Słupska
* Piła przez Złotów, wybrane kursy do Krzyża
* Kołobrzeg przez Białogard (sezonowo)
* Łódź Kaliska/Warszawa Wschodnia przez Bydgoszcz, Toruń, Włocławek , Kutno (sezonowo)
A więc jeżeli wagon jest ze stacji Chojnice to raczej ten wagon mógł występować w składzie jak na zdjęciu zamieszczonym przeze mnie.

Załączniki

ffox

Administrator
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
3.814 15 0
Remaj12 napisał(a):
A więc jeżeli wagon jest ze stacji Chojnice to raczej ten wagon mógł występować w składzie jak na zdjęciu zamieszczonym przeze mnie.
Niekoniecznie.
Wagon który ja pokazałem na zdjęciu miał kurs w Wrocławia do Gdyni, a więc przez Przemyśl raczej nie mógł jechać :D
Praktycznie ten wagon może kursować wszędzie, nawet nie wiadomo czy jeszcze istnieje.
Bdn Gdynia oryginalny, niestety skończył źle :(

rocketman

Aktywny użytkownik
Reakcje
0 0 0
piotrwinc napisał(a):
1.czym się różni ta węglarka piko
A widzisz jakieś podobieństwo i z czym?

Co za seria pytań. Teraz o kazdy zabawkowy wagonik będziecie pytać po kolei zwłaszcza serii PIKO hobby zamiast kupić sobie katalog wagonów albo poczytać strony, galerie i fora? Wogóle czy węglarka jest wagonem osobowym?

Remaj12

Znany użytkownik
Reakcje
5.459 138 19
Wracając ponownie do wagonu Bdn firmy Tillig. Czy ilość wywietrzników się zgadza? Jaki stopień odwzorowania mają wózki? Nie mogę znaleźć zdjęć tego wagonu w oryginale i porównać go do modelu.

Pozdrawiam!

Załączniki

DarekW

Znany użytkownik
Reakcje
1.523 18 0
Rocowski Siemens 1216 jeździ po bardziej ciasnych łukach niż model Piko. Ma gumki przyczepnościowe i jest w stanie pociągnąć dużą ilość wagonów pod górę.
Jest to bardzo dobry model wyposażony w silnik pięciobiegunowy z kołami zamachowymi, dużą ilość detali z bardzo dobrym oznakowaniem. miejmy nadzieję że w wykonaniu PKP ICC nic się nie zmieni.

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Tabor 15
Tabor 21
Tabor 0
Tabor 17
Tabor 4