• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Wagony osobowe PKP

psz

Użytkownik
Reakcje
0 1 0
Wszystkie modele są z grubsza poprawne. Najbardziej można przyczepić się do pierwszego, bo posiada niepełny opis oraz zły układ wnętrza. Z kolei jego starszy odpowiednik umieszczony poniżej plasuje się już w kategorii rarytasów na alledrogo, zaś ST44 to rarytas niewątpliwy!

Niektórzy sugerowali co prawda, że odcień zieleni powinien być ciut inny, ale kto to tam wie, skoro do dyspozycji są tylko czarno-białe zdjęcia z lat 60.

W każdym razie małe reflektory są dla tego okresu jak najbardziej poprawne, bo pierwsze egzemplarze dostarczone z ZSRR tak miały w początkowym okresie eksploatacji. Gdzieś na tym forum krążyły zresztą swego czasu zdjęcia takiego ST44-003.

Remaj12

Znany użytkownik
Reakcje
5.461 138 19
Bardzo wam dziękuję! O, zapomniałem, że temat dotyczy tylko wagonów i wstawiłem Gagarina, ale wtopa. Przepraszam najmocniej i jeszcze raz bardzo dziękuję.

Pozdrawiam!

Remaj12

Znany użytkownik
Reakcje
5.461 138 19
Może zrobić wykaz takich wagonów, które są prawdziwe lub w paru miejscach bardzo mało odbiegają od orginału. Na koniec podsumowanie listy z wagonami. Co?

Uriel

Znany użytkownik
Reakcje
17 0 0
Młodziak napisał(a):
Może zrobić wykaz takich wagonów, które są prawdziwe lub w paru miejscach bardzo mało odbiegają od orginału. Na koniec podsumowanie listy z wagonami. Co?
Już kiedyś był wniosek na taką "Księgę". Lecz szybko to upadło po tym, jak się okazało, że prawie każdy model (99,9%) ma coś "nie tak" z powiązaniem do oryginału :D Oczywiście mówimy o modelach produkowanych seryjnie i masowo.

Remaj12

Znany użytkownik
Reakcje
5.461 138 19
No dobra, to temat po prostu będzie do przeglądania przez tych, którzy mają jakieś wątpliwości do taboru, który posiadają, a jeśli jakiegoś modelu nie będzie to trzeba pisać i się ustali czy można go zaliczyć jako model realistyczny czy też nie! A jeżeli ktoś ma piętrus PKP ST. Toruń Wschodni lub St. Poznań Gł. w malowaniu z niebieskimi drzwiami i jest chętny do sprzedarzy to proszę do mnie pisać, jestem chętny do zakupu.

Pozdrawiam!

OP
OP
K

kaks

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Ostatnio w zakresie pietrusów PKP pojawiły się nowe PIKO - Bmnopux InterRegio
- Numer wagonu: 50 51 26-08 130-4
- Numer wagonu: 50 51 26-08 156-9

Co sądzicie o tych wagonach????

Załączniki

OP
OP
K

kaks

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
No i jeszcze mam pietrusa.
Co myślicie o modelach Parowozik/Hobby Trade ???
Wagon piętrowy Bmnuopuxz, Koleje Mazowieckie H0, Producent: Bombardier-Görlitz. Relacja: Skarżysko-Kamienna.

Załączniki

psz

Użytkownik
Reakcje
0 1 0
Rzeczywiście, piętrusy KM to najwyższa półka. W przeciwieństwo do piętrusów interREGIO, o których było już tu i tam. Ale ja się skusiłem pod wpływem przedświątecznego szału zakupów, interesującego malowania i osobliwego faktu, że model wyprzedza oryginał :D Z tego co wiem, pierwotnie planowano, że piętrusy w tym malowaniu wyjadą na szlaki w listopadzie ale wyszła jakaś obsuwka przy naprawach i mają się pojawić teraz w styczniu. Zobaczymy :roll: W każdym razie modele zrobiono podobno w oparciu o dokumentację Przewozów Regionalnych. Wady są takie same jak przy poprzedniej edycji piętrusów Piko, czyli niepełny opis i zły układ wnętrza.

corwin

Administrator
Zespół forum
Reakcje
368 2 3
kaks napisał(a):
No i jeszcze mam pietrusa.
Co myślicie o modelach Parowozik/Hobby Trade ???
Wagon piętrowy Bmnuopuxz, Koleje Mazowieckie H0, Producent: Bombardier-Görlitz. Relacja: Skarżysko-Kamienna.
Ja np. sądzę, że Ci co kupili zrobili dobry interes bo już nie ma ich w sprzedaży :)

Rafał PKP

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Witam

Namówiliście mnie swoimi postami i pobiegłem czym prędzej do sklepu DRIM w Łodzi gdzie udało mi się kupić ów wagon - polecam rewelka :D

Pozdrawiam Rafał

Pawełek95

Użytkownik
Reakcje
2 1 0
Wiem, wiem, że to temat o wagonach osobowych ale:
-można temat wykorzystać (tak jak ja to robie ;) ) by nie tworzyć nowych żeby spytać się o wagon czy jest zgodny z oryginałem
-żeby rozwiać wszelkie wątpliwości dotyczące wagonów/lokomotyw
A więc moje pytanie- czy ten wagon jest zgodny z oryginałem http://www.modelmania.com.pl/product_in ... ts_id=3350, szukałem zdjęć i haseł na forum, znalazłem coś, tam było coś o tym że na pewno w 75%jest zgodny. Ale ja chcę wiedzieć na pewno-pewno. :D

Załączniki

404W

Znany użytkownik
Reakcje
519 21 0
Jeśli ten temat się nazywa "Wagony osobowe PKP" to pytając tu wagon towarowy robisz bałagan. Zwłaszcza, że jak sam napisałeś odpowiedź na forum jest.
Właśnie, że jest zgodny na 75% bo nie są poprawne szczegóły malowania.

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Tabor 15
Tabor 21
Tabor 0
Tabor 17
Tabor 4