• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Wagony osobowe PKP

Uriel

Znany użytkownik
Reakcje
17 0 0
Tomasz Czapik napisał(a):
Właśnie, że jest zgodny na 75% bo nie są poprawne szczegóły malowania.
Robiąc bałagan dalej - mógłbyś umieścić jakieś zdjęcie tej cysterny w skali 1:1 :?: Mam ten model ale nigdzie nie znalazłem zdjęć oryginału, a jestem ciekaw co w miniaturce jest "nie tak", zaczynając od szarej ostoi, która powinna być czarna ...

Pawełek95

Użytkownik
Reakcje
2 1 0
Tomasz Czapik napisał(a):
Jeśli ten temat się nazywa "Wagony osobowe PKP" to pytając tu wagon towarowy robisz bałagan. Zwłaszcza, że jak sam napisałeś odpowiedź na forum jest.
Właśnie, że jest zgodny na 75% bo nie są poprawne szczegóły malowania.
Ale admin może chyba zmienić temat na "Wagony PKP" bo bez sensu jest zakładanie nowego jeżeli takowy istnieje.
Zbyszek napisał(a):
Wuski ;) ma zbyt nowoczesne. W oryginale nie widziałem cystern tego typu na takich wózkach.
A masz może zdjęcie? :roll:
Ma ktoś może te "wuski" na "odsprzedaż? :D

Uriel

Znany użytkownik
Reakcje
17 0 0
Zbyszek napisał(a):
Wuski ;) ma zbyt nowoczesne. W oryginale nie widziałem cystern tego typu na takich wózkach.
Co do wózków to model "obrazuje" beczkę 445Rb, która posiada właśnie wózki Y25. W takim razie trzeba się zastanowić jakim typem beczki był ten DEC/KEG w oryginale, skoro twierdzisz Zbyszku, że oryginały "śmigały" na 1XTa ;) No ale zdjęć nie znalazłem - może ktoś znalazł i się podzieli :?: W starych katalogach wagonów DEC pewnie były zdjęcia i rysunki techniczne - lecz teraz GATX nie używa takiego rodzaju cystern ...

Abstrachując - model cysterny DEC/EVA też powinien być na wózkach 1XTa, jak i beczka powinna troszkę inaczej wyglądać, nie wiem jak sprawa ma się z ostoją ;)

Jedynymi cysternami, które są najbardziej zgodne z oryginałem są gekono/sachseno/tilligi pakowane w setach po 3 sztuki (były też do kupienia pojedynczo z innymi numerami inwentarzowymi). Reszta to przemalowywanki mniej lub bardziej przypominające oryginał (nawet te robione na zamówienie - np CPN'y z Wilk Model) - które również bardzo cieszą oko właściciela ;)

Tutaj małe porównanie:
Oryginał + rys. techniczny (materiały firmy DEC [obecnie GATX])

Model (zdjęcie robione przeze mnie):

Załączniki

Remaj12

Znany użytkownik
Reakcje
5.459 138 19
Witam!

Może było by lepiej gdyby administrator zmienił temat na ,,Tabor PKP''. Można by pisać o tym czy dany model jest realistycznym odwzorowaniem oryginału czy też nie. Równie dobrze można by stworzyć jakąś tabelę czy coś w tym stylu. Na jej podstawie można by sprawdzać na ile % model jest realistyczny. To tylko propozycja, a pewnie i tak się nie uda, ale jeżeli ktoś jest chętny to pisać. Możemy razem ustalić kryteria.
Przepraszam, że w tym temacie, ale czy Husarz od ROCO jest w 100% zgodny z oryginałem? Wie ktoś czy będzie on miał napis HUSARZ? Załączam jego zdjęcie.

Załączniki

Pawełek95

Użytkownik
Reakcje
2 1 0
Młodziak napisał(a):
Może było by lepiej gdyby administrator zmienił temat na ,,Tabor PKP''. Można by pisać o tym czy dany model jest realistycznym odwzorowaniem oryginału czy też nie. Równie dobrze można by stworzyć jakąś tabelę czy coś w tym stylu. Na jej podstawie można by sprawdzać na ile % model jest realistyczny. Możemy razem ustalić kryteria.
Właśnie mi o to chodziło! :twisted:

Młodziak napisał(a):
Przepraszam, że w tym temacie, ale czy Husarz od ROCO jest w 100% zgodny z oryginałem? Wie ktoś czy będzie on miał napis HUSARZ? Załączam jego zdjęcie.
Na oko tak, ale żaden model nie jest w 100% zgodny. Podobno tylko lokomotywa A.M.C.E. EU43 jest w 100%zgodna. Dalej, porównując Husarza z Husarzem piko to model jest nieporównywalny choć wcale jeszcze nie wyszedł :D

CoCu

Znany użytkownik
Reakcje
1.962 122 22
Pisanie już teraz o modelu "Husarza" firmy Roco nieco jest głupie i mija się z celem, gdyż dopiero jak będzie dostępny, to będzie można go ocenić. Wstrzymajmy się więc do momentu, jak będziemy mieli model w ręku. Ocenianie zaś wizualizacji z katalogu jest bez sensu.
Można tylko napisać tyle, że Roco dysponuje bazą niemal identyczną z maszynami eksploatowanymi w naszym kraju, zaś Piko takiej bazy nie posiada. Piko posiada opracowaną inną wersję Taurusa, i taką pomalowali na nasz schemat malowania. Więc Roco już na starcie należy uznać za model na pewno o niebo lepszy.

Co zaś się tyczy modelu EU43 od ACME, to nie jest ona w 100% zgodna, ale naprawdę bardzo niewiele jej brakuje. Jest pod względem zgodności jednym z najlepszych modeli (jak nie najlepszym), taboru polskiego.
Ale różnice pewne są. Jednak ich nie napiszę, bo nie ma sensu obrzydzać takimi pierdołami tego naprawdę dobrego modelu. Zresztą, jak ktoś ich nie potrafi znaleźć, to tylko działa na plus miniatury.

DarekW

Znany użytkownik
Reakcje
1.523 18 0
Młodziak napisał(a):
czy Husarz od ROCO jest w 100% zgodny z oryginałem?
Z tego co wiem Roco dostało pełną dokumentację wraz z numerami Ral kolorów, rysunkami oznaczeń itd.

Jeśli chodzi o sam model to lepszego nie znajdziecie, no może nie będzie miał złamanego kluczyka :LOL:

Remaj12

Znany użytkownik
Reakcje
5.459 138 19
To prawda, rzeczywiście nie powinno oceniać się modelu na podstawie katalogowego obrazku. Wszystkiego nie widać, więc całości nie ocenimy, ale na pewno narazie jest to najlepszy model Husarza na rynku. Może A.C.M.E. wypuści swojego Husarza? Wtedy będzie on zgodny z oryginałem w 99,99% :D . Bardzo mi się podaba model od A.C.M.E. , nie jest nawet drogi. W porównaniu z wyrobami innych firm. Co prawda wyrabia się go inaczej i pewnie to też ma wpływ na jego cenę. No cóż, poczekamy zobaczymy!

CoCu

Znany użytkownik
Reakcje
1.962 122 22
Od ACME nie spodziewaj się tego modelu, bo oni chyba nie robią miniatur maszyn z rodziny Taurus. Więc musieliby specjalnie opracować go dopiero.
A nawet jeśli, to raczej nie tylko po to, by zrobić wersję polską, tym bardziej, że konkurencyjne Roco właśnie zapowiedziało taki model, i na pewno będzie należał do tych dobrych.

Larry

Użytkownik
Reakcje
0 0 0
Tak, to na pewno ich produkcja. Zresztą bardzo dobrze były wykonane o ile pamiętam z czasów jak jeszcze stały w sklepie.

Remaj12

Znany użytkownik
Reakcje
5.459 138 19
Proszę o pomoc. Zastanawiam się nad kupnem modelu o numerze katalogowym 74732 firmy Tillig.
Wagon typu: Bdn.
Numer boczny: 51 51 20-80 706-7.
Stacja: Chojnice.
Epoka: Va
Stare logo PKP jeszcze nie w trumience.
Na wiki.gbbkolejka.pl żadnych uwag o nim nie ma.
Czy jest to model godny polecenia i kupna?
Wie ktoś czy jest on dokładnym odwzorowaniem oryginału?
Nie wie ktoś czy jeździł przez Toruń?
Na jakiej trasie mógł jeździć?
Proszę o pomoc i radę.

Pozdrawiam!

Załączniki

Remaj12

Znany użytkownik
Reakcje
5.459 138 19
Dzięki, już jest coś. Czyli coś takiego jeździło na PKP. Jednak nadal nie wiem na jakich liniach. Szukałem i znaleźć nie mogłem.

ffox

Administrator
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
3.814 15 0
Fotka zrobiona na st. Wrocław Mikołajów.
Wagon trochę brudny, ale dokładnie to ten typ.
St. maci. PRZEMYŚL.
W oryginale jak widać każdy przedział ma swój wywietrznik.
Tych wagonów jest jeszcze bardzo dużo.
Co chwile widzę jakiś na W-w Głównym

Załączniki

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Tabor 15
Tabor 21
Tabor 0
Tabor 17
Tabor 4