Mam pytanie do znawców. Czy ktoś spotkał się może w Polsce z tymi wagonami, które na wynajem oferuje
ZUT Wągrowiec?
Źródło fotografii: strona ZUT Wągrowiec.
Poszukiwanie po oznaczeniach oryginalnych oznaczeniach Hbbks (DB) jakoś poza zdjęciami na stronach producentów modelowych niewiele daje. Przyznam, że wagon mnie zaciekawił, a jeżeli jest jeszcze zarejestrowany w Polsce, to bym bardziej temat interesujący, bo w takim malowaniu jak powyżej wydaje go w tym roku Liliput w skali H0 i N. Niestety w Wągrowcu prędko nie będę, to i zdjęć żadnych szybko nie zrobię (jeżeli tam w ogóle stoją).
W wątku poświęconym kolei DB i jej modelom znalazłem taki post o nich, z którego wynika, że przyjeżdżały do Polski, ale nie że ktoś w Polsce je nabył.
(..) Rzeczone modele to zestaw wagonów krytych budowy specjalnej do przewozu ładunków o bardzo małym ciężarze właściwym.(...)
(Bez zdjęć - dopisek techno)
(...) Ja natomiast najbardziej kojarzę te wagony w malowaniu G+H ISOVER najpierw je spotkałem w katalogach modeli a potem na początku lat 2000-nych w skali 1:1 kiedy zaczęły przyjeżdżać do fabryki Isovera w Gliwicach. Nawet wielokrotnie podstawiałem te wagony na tą bocznicę i je stamtąd odbierałem. Przewożono w nich wełnę mineralną. Wagony te były produkowane przez firmę Talbot w dwóch zasadniczych odmianach różniących się długością, pojemnością i kształtem dolnej krawędzi pudła. Była jeszcze mało liczna pododmiana z nieznacznie obniżonym dachem. (...)