• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Wagonowy hyde park na PKP (po 1945 roku)

Jan Ragulić

Aktywny użytkownik
Reakcje
87 5 0
Tczew 22.08.2017. Teren byłego Oddziału Napraw Bieżących Parowozów. Obecnie prywatna firma remontująca wagony.

Zdjęcia wykonał mój Znajomy. Zgoda na publikację jest.

A.jpg

B.jpg

C.jpg

D.jpg

pogardliwie odnoszące się do zakresu zainteresowań osób w podeszłym wieku
Ja nie czuję się obrażony. Jestem rocznik 1957 i uważam, że Kolega DRAKULA napisał o mnie prawdę. Jestem postindustrialnym planktonem, który jako "małoletni głąb" nie zastanawiał się nad tym, aby coś zrobić dla siebie gdy się zestarzeję. Ale taka jest młodość - nie myśli się racjonalnie.

Przesyłam ukłony.
Jan Ragulić
Gdynia

kilanziom

Znany użytkownik
Reakcje
863 9 0
Tczew 22.08.2017. Teren byłego Oddziału Napraw Bieżących Parowozów. Obecnie prywatna firma remontująca wagony.

Zdjęcia wykonał mój Znajomy. Zgoda na publikację jest.
A to jest bardzo ciekawy wagon, dawny bagażowy typu 209C lub 209Ca. Być może jest to wagon, który wcześniej stacjonował w Stargardzie Szczecińskim i udokumentował go wówczas kolega Łukasz Zawadzki (aka Lukasy),

http://wgk.cal.pl/details.php?image_id=2948

Szkoda, że kolega nie wykonał fotografii tabliczek przy stopniach, być może udało by się rozpoznać jego pierwotne oznaczenia numeryczne...

Bipa966

Aktywny użytkownik
Reakcje
473 69 32
Z całym szacunkiem dla kol. Jarząbek ..... i z pytaniem do pseudo admnina :) Dlaczego jeden post zostaje a drugi znika w przepastnych czeluściach tego jakże zacnego heheheheheheheheheh forum !! ?? Co złego było w moim wPiSie ?? Jakim prawem ...jak słusznie zauważył Pan Prezes , usuwacie w merytoryczne wpisy w każdym dziale ? co sie porobiło ? Jeszcze kilka lat temu nie do pomyślenia było zachowanie tego typu ?? Czujecie sie w jakiś sposób lepsi ?? silniejsi ?? bardziej Władczy ?? Uważam iż Pan Drakula w sposób bardzo merytoryczny i zwiezły napisał co myśli , jego wypowiedz w żaden sposób nie uwłaczała nikomu a wręcz prowokowala do bardziej starannych i zwiezłych wypowiedzi !! Byłbym wdzieczny gdyby cała uprzednia dyskusja powróciła na właściwe miejsce !

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.373 504 30
Do administratora lub administratorów tego forum :
( usuwający mój wpis się nie podpisał )

- jakim prawem według własnego uznania został usunięty mój ostatni wpis komentujący wpisy DRACULA, pogardliwie odnoszące się do zakresu zainteresowań osób w podeszłym wieku oraz oceniające w ogóle takie osoby ?
- cóż niekulturalnego znajdowało się w moim poście ?
Wpis kolegi Prezesa TS wrócił na swoje oryginalne miejsce, ale pozostałe przeniesione wpisy zostaną tam, gdzie jest ich miejsce - na bocznicy. I proszę o nie kontynuowanie dyskusji o starszych panach, bo wpisy dołączą do poprzednich na bocznicy.

A ciekawą skądinąd dyskusję o wagonach z budką proszę prowadzić bez osobistych wycieczek, a merytoryczne wpisy na ten temat na pewno nie będą usuwane.

Bipa966

Aktywny użytkownik
Reakcje
473 69 32
Jadą wozy kolorowe :)
...to jakies tory odstawcze? albo grupa wagonowa W -wa...? :) i chyba ep.IVa...sądzac po dacie nagrania . Jakie typy wagonów można rozpoznać ?

Waskotorowiec

Znany użytkownik
Reakcje
957 6 0
Piekny dokument weglarki 3W z ep. IVa. Dobrze widoczne rozmieszczenie napisow. Ciekawe: na scianie czolowej widnieje napis "OPW 23.3.70", natomiast brak charakterystycznego znaku OPW na scianach bocznych!? A pierwsze dwie cyfry "02" potwierdzaja rowniez przynaleznosc do OPW nawet w systemie przestawczym na tor szeroki.

tomekkor

Znany użytkownik
Reakcje
5.567 31 1
Pozwolę sobie zacytować zdjęcia z wcześniejszych postów, gdyż zauważyłem, że...

.... skład pierwszych 6 wagonów jakby ten sam, tylko lokomotywa i szlak inne.

Ostatnio edytowane:

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.373 504 30
Moim zdaniem również lokomotywa jest ta sama. Co do szlaku, mam też takie podejrzenie. Jedyne, co nie pasuje, to linia teletechniczna, której nie bardzo widać na pierwszym zdjęciu, chociaż jakiś słup typu "A" wystaje za tendrem. Uważam, że jest to ten sam pociąg, sfotografowany prawdopodobnie z tego samego miejsca, koło drogi przecinającej tory.

Flotoma

Znany użytkownik
Reakcje
5.613 5 0
Moim zdaniem również lokomotywa jest ta sama. Co do szlaku, mam też takie podejrzenie. Jedyne, co nie pasuje, to linia teletechniczna, której nie bardzo widać na pierwszym zdjęciu, chociaż jakiś słup typu "A" wystaje za tendrem. Uważam, że jest to ten sam pociąg, sfotografowany prawdopodobnie z tego samego miejsca, koło drogi przecinającej tory.
Moim zdaniem również to jest ten sam pociąg na obydwu zdjęciach. Na miejscu łączenia szyn na obydwu zdjęciach występują charakterystyczne różnice w kolorze tłucznia (wysepki). Poza tym na górnym i dolnym zdjęciu od strony maszynisty widać słupki pędniowe.
Słup za tendrem bardziej uznałbym za energetyczny który razem z tym po prawej stronie przepuszcza linię energetyczną nad torami. Za to przy trzeciej budce hamulcowego widać fragment słupa teletechnicznego - tak mi się wydaje.

Kanclerz

Znany użytkownik
Reakcje
376 3 0
Linię teletechniczną w tym miejscu może po prostu skablowano w miejscu przecięcia z linią SN oraz z tym przejazdem. Słońce i ustawienie fotografującego to pokazuje również.

tomekkor

Znany użytkownik
Reakcje
5.567 31 1
Z racji tego, że na pierwszym zdjęciu tor jest na nasypie - słupy stoją niżej i te z pierwszego planu schowane są za lokomotywą i krytymi wagonami - pierwszy z nich wyraźnie jest widoczny - jak już zauważono nad 6 wagonem, przy trzeciej budce hamulcowego.
Jakby się temu zdjęciu przyjrzeć z lupą, to białe plamki nad składem w oddali - sugerować mogą, że są to białe izolatory słupów telegraficznych. Ale to może być tylko złudzenie.

Co do drugiego zdjęcia - złudzenie to czy faktyczny brak wiatrownic przy dymnicy rzuca cień wątpliwości, ze to jest ta sama lokomotywa. Reszta się zgadza.

Jarząbek

Znany użytkownik
Reakcje
1.590 73 0
Może przestańcie szukać na siłę włosa w rosole... :( Sezon ogórkowy ... i nie macie się czym zająć? I parowóz i skład jest ten sam. A fotografujący, zapewne Pan Jerzy wykonał jedno ujęcie a następnie odwrócił się i z tego samego miejsca wykonał drugie. A parowóz ma pewną charakterystyczną cechę i ... komplet wiatrownic na obu zdjęciach.