• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Wagonowy hyde park na PKP (po 1945 roku)

stranski

Aktywny użytkownik
BGM
Reakcje
430 4 0
witam
czy ktoś może wie co to za typ wagonu ? W lewym przedsionku jest kotłownia i umywalnia. Wnętrza wagonu, w tym ścian przedziałowych nie ma obecnie. natomiast w prawym końcu wagonu jest taki boks, który przypomina ladę bufetową z Warsu. Ten wagon stoi na bocznicy w Rzeszowie
20170416_114058_Richtone(HDR) (Copy).jpg

Preki

Aktywny użytkownik
PGM
Reakcje
128 3 0
Zaintrygowała mnie pewna rzecz...

Buszując po internecie w poszukiwaniu zdjęć wagonów Z2 PKP budowy niemieckiej trafiłem na powyższy zrzut ekranu z symulatora Trainz, który przedstawia... Wagon Görlitz 90 w barwach oliwkowo-kremowych. Kojarzę je zielono-kremowe, ze zdjęć, modeli, ale oliwkowy? Na pewno wagony rodzimej produkcji z końca lat 80-tych były malowane według tego wzoru, ale nie kojarzę importowanych z Niemiec Z2. Mało znany fakt czy fantazja autora?

Groch

Znany użytkownik
Reakcje
698 1 0
Na holenderskiej stronie/portalu (http://www.nvbs.com/toon.php) mają kolekcję zdjęć (udostępnianą odpłatnie, dlatego tylko miniaturki) wśród której jest kilku przedstawicieli PKP-owskiego taboru:

nvbs.com.jpg

Ciekawostką (przynajmniej dla mnie) jest nasza owocarka (pierwsza od góry) i czteroosiowy kryty (zaraz pod nią) z holenderską numeracją ale w "barwach" PKP... A tak w ogóle to chciałem zapytać czy ktoś jest wstanie potwierdzić typ zwężaka (podkreślony numer) który w 1961 "wizytował" Utrecht, bo w/g numerów podanych w charakterystykach wag. osob. wychodzi mi że to 8A?

yahya

Znany użytkownik
Reakcje
70 2 0
Ostatnio edytowane: