• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Pytanie? Wagon osobowy pisk na kołach

melonowy

Znany użytkownik
Reakcje
2.033 40 1
Nogi można, można też na stary stół, albo ławę starą postawić. Rusz głową. Kombinuj.
Wymiary takie nam podałeś wcześniej. Dlatego są właśnie takie. Dwie takie same skrzynki skręcone se sobą śrubami.
Może być też wymiar 1,2m x 2,2m. To szczegóły już są.

śledź

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
1.877 62 10
Lepiej zapytać 5 razy jak zrobić coś zle.
Tak na serio to w Twoim przypadku nic to nie zmienia. Pytasz, a robisz i tak zawsze po swojemu, nie kodujesz niczego, dziwię się innym użytkownikom że mają jeszcze czas na te wszystkie... Temat padnie za chwil kilka, bo chłopaki już wymiękają i zacznij pisać jak człowiek, albo daj jakiś argument, że masz z tym kłopot.

OP
OP
Marcin2677

Marcin2677

Aktywny użytkownik
Reakcje
58 13 2
Zgadza się @melonowy jutro dalej porozmawiamy.
@śledź Panie Adamie pan nie udziela się wcale w tym temacie , który założyłem to dlaczego Pan tutaj pisze takie rzeczy . Jeśli kogoś nie interesuje dany temat nie powinien zabierać w nim głosu . My sobie poradzimy z kolegami , najgorsi są ci co przeszkadzają wtrącają się bez udzielania w temacie. Pan tylko upomina daje ostrzeżenia , może ja inaczej myślę od Pana i chcę zrobić ,nie potrzeba dyktować z góry pod siebie co kto ma robić. My tu z Radosławem spokojnie będziemy temat dalej prowadzili po to jest to forum . Proszę tylko nam nie przeszkadzać nie potrzeba tu nikogo do kontroli oraz do dyktowania nam jak mamy robić . Pytam i robię nie zawsze po swojemu niczego złego nie zrobiłem . Pisze jak potrawie lepiej nie umiem. Radosław mnie rozumie doskonale oraz inni .

OP
OP
Marcin2677

Marcin2677

Aktywny użytkownik
Reakcje
58 13 2
Nigdy Radosławie nie mówiłeś nic ,że nie rozumiesz co do ciebie pisze . Skoro jest jakiś problem to zapytaj i poprawie treść . Panie Adamie pan wszystko w życiu umie doskonale ? pod Pana wpisem jest taki cytat : Nie znam się na kolei i nie mam z nią nic wspólnego, po prostu lubię pociągi. czy to dyskwalifikuje Pana z udziału w tej pasji ? nie , mnie także nie . Ja mam do czynienia z prawdziwymi pociągami czasami również a modelarstwo jest trudne dosyć, pisownia panu tak przeszkadza cały czas moja, wszystko Panu przeszkadza widać . Jeśli ktoś ma kłopoty w pisowni to trzeba od razu go z góry skreślić pana myśleniem z pasji także ze wszystkiego .

śledź

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
1.877 62 10
Panie Adamie pan nie udziela się wcale w tym temacie , który założyłem to dlaczego Pan tutaj pisze takie rzeczy . Jeśli kogoś nie interesuje dany temat nie powinien zabierać w nim głosu .
Jesteś w błędzie chłopcze, jeśli ktoś tu nie pisze to nie znaczy, że nie czyta. Jednak jak czyta, to nie znaczy, że nie może oceniać.

Jeśli ktoś ma kłopoty w pisowni to trzeba od razu go z góry skreślić pana myśleniem z pasji także ze wszystkiego .
Nikogo nie skreślam, tylko grzecznie poprosiłem o argument, który przemówi do mnie dlaczego piszesz tak, a nie inaczej.

pod Pana wpisem jest taki cytat : Nie znam się na kolei i nie mam z nią nic wspólnego, po prostu lubię pociągi.
Zgadza się, lubię pociągi i z koleją nie mam nic wspólnego. Jestem tylko technikiem-elektrykiem. Modelowanie ruchu kolejowego jak i same modele to moje hobby, które wciągnęło mnie jak chodzenie po bagnach. Przez ten czas jaki tu na tym forum jestem nauczyłem się bardzo dużo, bo słuchałem i dalej słucham rad kolegów, którzy mają ogromną wiedzę kolejową i modelarską.

Smacznego jajka.

piottrw

Aktywny użytkownik
Reakcje
460 9 0
To taka podpowiedź do podłogingu.
Tylko po godzinie zabawy kolana bolą i koniec przyjemności. Chyba żeby leżeć ❓
Pomiędzy modułami stacyjnymi, szlakowymi można cały dom/mieszkanie zatorować
7993d2e9d5_82370480_o2.jpg
Zdjęcie znalezione kiedyś w necie

melonowy

Znany użytkownik
Reakcje
2.033 40 1
OP
OP
Marcin2677

Marcin2677

Aktywny użytkownik
Reakcje
58 13 2
Panie Adamie @śledź pan tutaj jest długi czas, także pana nauka jest dużo wyższa jak moja. Kwestia słuchania raczej już jest z mojej strony . Również Panie Adamie wesołych świąt ,życzę i dziękuję.
Panie Piotrze @piottrw lepiej zrobić na większej wysokości to będzie korzystniejsze dla człowieka.
Panie Radosławie @melonowy lepiej do tematu powrócić makiety
Panie Piotrze @rprail wygląda to ładnie ale tak jak napisał Pan Piotr @piottrw będzie to męczące długi czas spędzać na kolanach lub leżeć na podłodze, owszem , można ustawić siedzieć z daleka także patrzeć jak jedzie pociąg. Ale jednak lepiej dać makietę wyżej , można tam schować części różne pudełka itd wtedy tak jak pisał wcześniej Pan Radosław. @melonowy

Ostatnio edytowane:
OP
OP
Marcin2677

Marcin2677

Aktywny użytkownik
Reakcje
58 13 2
Na szczęście dzięki Bogu nie jestem chory , mam tylko problemy z nauczeniem się prawidłowego pisania . Staram się cały czas jak najlepiej pisać , sporo się już dowiedziałem od was koledzy i dziękuję wam za życzliwość i pomoc. Składam szczególne podziękowania dla Pana Krzysztofa @Kris , dla Pana Radosława @melonowy dla Pana Piotra @piottrw dla Pana Piotra @rprail , także dla innych kolegów w tym temacie . W życiu udało mi się coś już wiedzieć osiągnąć w temacie kolejowym długa jeszcze droga , ja tak jak Pan Adam , także jestem pasjonatem kolejowym ale nie pracuje nie zajmuje się zawodowa pociągami. Poradziłem sobie z modelami latającymi na radio RC tutaj , może także się uda. Panie Radosławie @melonowy ten człowiek wykonał bardzo ładnie makietę moje uznanie dla niego , ważne że ma radość . Może kiedyś również na jego poziomie będę umiał to wykonać. Obecnie trzeba będzie po świętach zrobić plan torowiska wyliczenia i dopiero potem montowanie. Jak będę potrzebował takiego planu dokładnego z wyliczeniami ilość torów typ oraz rozjazdów napiszę do Pana.

OP
OP
Marcin2677

Marcin2677

Aktywny użytkownik
Reakcje
58 13 2
Mam nadzieję, że na wyższym...
A plan dla Ciebie wcześniej @Kris zamieścił. Chyba , że znów chcesz jakiś inny.
Zobaczymy jaki będzie , tamten ma jednak 1.20 szerokości ja mam tylko 1 metr , chyba trzeba będzie jakiś inny wybrać. Może na wyższym poziomie uda się zrealizować makietę od tamtego kolegi. Trzeba będzie się starać .

melonowy

Znany użytkownik
Reakcje
2.033 40 1
Szerokość jeden metr i 10 cm długość 2 metry i 20 cm .
Tak pisałeś.
płyta.JPG
To tak rozrysowałem.
Ten plan Krisa po małej korekcie da radę zmieścić. Może też te 10cm dasz radę dołożyć z przeznaczonego miejsca.
Im więcej miejsca da się wygospodarować, tym lepiej dla Twojej przyszłej makiety.

Ostatnio edytowane:
OP
OP
Marcin2677

Marcin2677

Aktywny użytkownik
Reakcje
58 13 2
Tak pisałem jak pokazałeś jednak mata ma 1 metr , może się coś powiększy o te 10 cm Radku . Jak nie będzie możliwości 1 metr to zrobimy na 1.10 . oraz na 2.20 długość

melonowy

Znany użytkownik
Reakcje
2.033 40 1
Daj spokój z matą. Ona nie jest ważna. Wykorzystasz ją inaczej, a nie jako dywan na makiecie. Ona nie determinuje wielkości makiety.
Widziałeś filmiki, które Ci podałem jak się buduje makietę? Tam mata nie jest potrzebna w ogóle. Może jakoś inaczej się ją wykorzysta.

OP
OP
Marcin2677

Marcin2677

Aktywny użytkownik
Reakcje
58 13 2
No ale to więcej jak 1.10 nie mogę zrobić bo nie będę miał dużo przejścia już w pokoju , mata daje tylko taki lepszy urok od dywanu bo to jest trawa zielona po to ją kupiłem , potem nie będzie potrzebna do makiety .Nie wiem dokładnie który film ale widziałem jakieś.