• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Pytanie? Wagon osobowy pisk na kołach

piottrw

Aktywny użytkownik
Reakcje
494 9 0
Dawniej, w czasach NRD trawę z mat kładło się wydzierając kawałki, większe i mniejsze od 1 cm2 do kilku cm2 i kleiło do podłoża, a resztę uzupełniało i łączenia sypką trawka oraz sadziło zarośla, krzaki i tzw. średnią roślinność. Mata też jest dobra do budowy wzniesień.
Ja na makiecie zawsze miałem górę, bo robiła za tło, i ukrytą stację, tu na tym foto starej makiety, robionej na materiale z NRD, tory to stare rurki BTTB i dlatego jak pojawiły się modelowe zbudowałem sobie nową. Ta miała 90x110 cm, została rozebrana, a drzewka iglaste, napędy itp posłużyły do obecnej.
I jeszcze taka uwaga, makieta kurzy się jak nie wiem, stąd mam teraz tylko dwa drzewa liściaste, reszta iglaki, takie zwykłe Nocha bo odkurzanie takiego super drzewka to po kilku latach wyłysieje lub połamie się, tak to odkurzacz, wkładam drzewko w rurę i jest czyste. Gąbkę na zarośla co jakiś czas się dokleja bo odejdzie po odkurzaniu, itp. itd.
Co innego moduły chowane.
P1000674_copy_2534x1569.jpg

OP
OP
Marcin2677

Marcin2677

Aktywny użytkownik
Reakcje
58 13 2
Dobrze mówiłem Radosławie ,że mata się przyda . Piotr potwierdza trzeba przyznać Piotrze,że bardzo ładnie wygląda twoja makieta widać tam skład chyba z podczepionym spalinowozem BR 119 lub 118 . W sensie tego kurzu mycia to masz rację dobrze zrobiłeś teraz z tymi drzewami, gąbkę także można wykorzystać. Tak sobie pomyślałem,że można by makietę jak nie jezdzimy zakrywać folią by kurzu nie zbierała. Ta budowa skrzynek trochę kłopotliwa będzie, sklejke się kupi chyba tą 2 cm , tory może by zastosował te PIKO mają już podsypke mam ich trochę od promieniu R 2 , te zwrotnice tylko drogie są bardzo . ostatnio kupiłem tory proste piko po 13.99 jako ciekawostka nawet tor 62 mm także w tej cenie większych.

piottrw

Aktywny użytkownik
Reakcje
494 9 0
Na podstawę makiety musi być skrzynka, gdzie poprowadzisz przewody i elektrykę.
Na foto widać jak to u mnie jest. Napędy zwrotnic tez są pod makietą. Tędy też oświetlenie budynków wchodzi.
Bardzo ułatwia to serwisowanie. No i
najważniejsze że działa.
IMG_20180502_092156_copy_3744x2102.jpg
Co do przykrywania makiety. Kiedy ? ja praktycznie codziennie puszczam pociągi, po to ją przecież mam
A zastosowanie klosza np z pleksi nie praktyczne, bo jakoś tabor trzeba zmieniać, poza tym też się będzie kurzyć, tyko wolniej.
Do tego makieta jest wyposażeniem pokoju. To tak jakbyś szafkę, stół, telewizor albo komodę folią przykrywał.

Na fotografii starej makiety jest BR119, to jeszcze model BTTB, teraz mam Piko, tylko skala TT.

Ostatnio edytowane:
OP
OP
Marcin2677

Marcin2677

Aktywny użytkownik
Reakcje
58 13 2
Radek spokojnie bo ostatnio coś nerwowy się stałeś. Nie wszystko naraz bo pogubić się, można tyle tego . Nie pisałem nic o 5 cm płytach teraz wiem ,że 2 cm trzeba dla skrzyni. Trzeba zacząć nie od wszystkiego pierw szkic plany torów mówiłem że po świętach ,ty chcesz już teraz wszystko , w taki sposób to zamówić makietę u kogoś sobie podać plan i mieć spokój . Skrzyni nie mam jeszcze a ty już o kolejnych elementach w taki sposób nigdy dobrze nie będzie, trzeba rozpisać plan na spokojnie. Będę kupował to zapytam co dokładnie co kupić itd. Muszę wszystko policzyć bo to też wyjdzie bardzo dużo co,można pierw kupić jako potrzebne i pilne. Za pewne skrzynia oraz tory śruby , reszta może czekać.

OP
OP
Marcin2677

Marcin2677

Aktywny użytkownik
Reakcje
58 13 2
Na podstawę makiety musi być skrzynka, gdzie poprowadzisz przewody i elektrykę.
Na foto widać jak to u mnie jest.
Najważniejsze że działa.
Zobacz załącznik 966263
Co do przykrywania makiety. Kiedy ? ja praktycznie codziennie puszczam pociągi, po to ją przecież mam
A zastosowanie klosza np z pleksi nie praktyczne, bo jakoś tabor trzeba zmieniać, poza tym też się będzie kurzyć, tyko wolniej.

Na fotografii starej makiety jest BR119, to jeszcze model BTTB, teraz mam Piko, tylko skala TT.
Tak pisali tutaj o tym przykrywaniu torów Piotrze folią stąd tak pomyślałem. Ale ja również co dziennie puszczam pociąg jak ty i takie przykrywanie tego zdejmowanie to także kłopotliwe. Dobrze poznałem BR 119 bo taki sam posiadam ;) .Fajnie masz bo skrzynia pełni role ukrytych elementów sterowania, podłączenia kabli , mocowania, gąbki chyba przysłoniły jakieś kolejne elementy . Głębsza skrzynia zmieści większe instalacje dobrze,że pokazałeś to zdjęcie Piotrze bo to dużo mi wyjaśniło .

OP
OP
Marcin2677

Marcin2677

Aktywny użytkownik
Reakcje
58 13 2
Pisz prawidłowo jasno bo ciężko zrozumieć . Pisze się płyta musi posiadać 1,2 cm a nie jakieś 1-2 bo tak można rozumieć to jako 1 cm do 2 cm sam naucz się pisać . Jeśli taki dalej będziesz nie będę rozmawiał z tobą, sam sobie będę robił wszystko bez pytania ciebie. Inni doradzą koledzy dzisiaj koniec rozmowy już z tobą o makiecie i przez święta bo zachowujesz się bardzo nieładnie jak jakiś gówniarz a dorosły jesteś człowiek .

melonowy

Znany użytkownik
Reakcje
2.080 40 1
Nie pojmuję jak można nie rozumieć najprostrzego tekstu pisanego w języku polskim.
20 stron niezrozumiałego bełkotu z Twojej strony tu mamy. Nic do Ciebie nie dociera. Albo jaja sobie robisz, albo coś źle z Tobą jest.
Możesz już do mnie nie pisać, bo odznaczam obserwowanie Twojego wątku. Żegnam i powodzenia życzę.

Ostatnio edytowane:
OP
OP
Marcin2677

Marcin2677

Aktywny użytkownik
Reakcje
58 13 2
Nie będę tego komentował co piszesz , bardzo dobrze najlepiej będzie zrobić samemu lub przy pomocy kogoś innego , takich filozofów jak ty nie potrzeba, pretensje tylko awantury nerwy jakieś głupie pisanie o kimś same kłamstwa ,że 20 stron nie rozumiesz tutaj co pisałem ,głupota Radek twoja i tyle. Jak nie rozumiałeś co pisałem przez 20 stron to na jakiej podstawie odpowiadałeś na moje pytania , myśl człowieku . Żegnam

OP
OP
Marcin2677

Marcin2677

Aktywny użytkownik
Reakcje
58 13 2
@melonowy i tak długo wytrzymałeś. :X3:
Dwadzieścia! stron pomocy, żeby usłyszeć, że jesteś gówniarz i ciężko Cię zrozumieć. :ROFL:
Uśmiałem się. :D
Wesołego jajca Panowie! :gwizd:
Brak obiektywizmu z twojej strony @PingwinRico przeczytaj jak się zachowywał twój ulubieniec Radosław . Jeśli tutaj pisanie dla kogoś jest czy wytrzymam czy nie to oznacza, że chyba nerwowi ludzie są niektórzy i powinni jakieś leki przyjmować. Na szczęście nie wszyscy tutaj są twoich poglądów Pingwinie. Dziękuję za życzenia składam ci ,również wesołych świąt i smacznego jajka.

Kamilb

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
1.448 39 7
Nie pojmuję jak można nie rozumieć najprostrzego tekstu pisanego w języku polskim.
20 stron niezrozumiałego bełkotu z Twojej strony tu mamy. Nic do Ciebie nie dociera. Albo jaja sobie robisz, albo coś źle z Tobą jest.
Możesz już do mnie nie pisać, bo odznaczam obserwowanie Twojego wątku. Żegnam i powodzenia życzę.
Jak ktoś tu świetnie parafrazował "piękny to był wątek, nie zapomnę go nigdy"

również wesołych świąt i smacznego jajka.
wesołego jajka :D działaj jak uważasz, wg własnych idei - no i kończ waść ;)

OP
OP
Marcin2677

Marcin2677

Aktywny użytkownik
Reakcje
58 13 2
@Kamilb temat niech zostanie zawsze, można rozmawiać dalej przy wykonywaniu makiety z kolegami @piottrw , @rprail oraz innymi .
Dziękuję ci za życzenia , również wesołych świąt . :) działać będę jak uważam według własnych idei z pomocą kolegów jednak, przedstawili mi tutaj pewne rozwiązania. Powiadasz kończ waść wstydu oszczędz , nie mam się czego wstydzić jako rozpoczynający .