• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Fotografie Wąskotorowe klimaty

Marek Marecki

Aktywny użytkownik
Reakcje
227 4 0
Na kolei śmigielskiej począwszy od 1986 roku byłem kilka razy i jeden z brankardów o numerze 00000024707-2 już wtedy stał na stacji towarowej w Starym Bojanowie koło rampy transporterowej i z tego co pamiętam w ogóle się stamtąd "nie ruszał", natomiast drugi o numerze 00000024622-3 zazwyczaj stał w Śmiglu, w pociągu osobowym złożonym z lokomotywy i wagonów nigdy go nie widziałem, widziałem go oidp chyba raz w pociągu transporterowym, ale innym razem gdy widziałem pociąg transporterowy to jechał bez brankardu.
Teraz Michale o średzkim " odwróconym" parowozie, niestety jakość zdjęcia nie pozwala określić co to może być za parowóz, gdy będę w Środzie to spojrzę na oryginał zdjęcia może coś więcej będzie można rozpoznać, a tak na szybko to w latach 1974-1977 w Środzie były 4 "obce" parowozy Px48, a mianowicie wspomniany przez Ciebie 1736 w okresie od stycznia do lipca 1976, 1739 w 1975 roku, 1748 od czerwca 1974 do stycznia 1975 i od marca 1975 do grudnia 1981 oraz 1903 w 1975 roku.

michal.guminiak

Znany użytkownik
H0e
Reakcje
1.466 7 0
Marek, dziękuję za informację! Parowóz Px48-1748 w dokumentacji zdjęciowej zawsze występował skierowany kominem w stronę Środy, tak więc pozostają te o numerach 1736 i 1739 oraz 1903, o którym nie wiedziałem, że gościł na średzkiej kolejce.

Krzych374

Znany użytkownik
Reakcje
3.075 3 0
Dziś swoją premierę podczas co rocznej imprezy zwaną Industriadą na stacji Bytom Karb Wąskotorowy w nowym malowaniu najstarszy przedstawiciel Lxd2 w Polsce został zaprezentowany.
Mowa oczywiście o lokomotywie Lxd2-352 z 1967 roku.
9CD31C16-0414-46DF-9DA0-0BAD602A1F46.jpeg
F5404149-A803-4DB2-BFF8-311C4334BC00.jpeg

Marek Marecki

Aktywny użytkownik
Reakcje
227 4 0
Michale, przypomniałem sobie, że mam kopię tego zdjęcia z odwróconym peiksem w swoich zbiorach i po obejrzeniu mogę powiedzieć, że raczej nie jest to Px48-1903, pozostają zatem 1736 lub 1739, ale to były parowozy z tej samej "dziesiątki" produkcyjnej i w chwili wyjazdu z Fabloku wyglądały identycznie, więc jednoznacznie nie można określić, który z nich jest na zdjęciu.

Załączniki

michal.guminiak

Znany użytkownik
H0e
Reakcje
1.466 7 0
A mógłby Kolega "Top Cat" przybliżyć okoliczności wczorajszego przejazdu na kolejce śmigielskiej? Czy szlak w stronę Wielichowa jest w miarę przejezdny?
Pardon, za "Top Cata" - po prostu lubię klimat tych kreskówek, a moim absolutnym faworytem jest Fred Fintstone. Co ciekawe, Cezary Julski, który mówił polskim głosem Freda był do swojego bohatera bliźniaczo podobny, po prostu Fred to Cezary Julski (wielkopolanin, urodzony w Wolsztynie!), tak jak Gargamel, to Wiesław Drzewicz.

grek

Aktywny użytkownik
Reakcje
506 7 0
michal.guminiak przejazdy odbywały się w stronę Starego Bojanowa, w stronę Wielichowa pociąg nie jechał... Z tego co wiem, stacja w Wielichowie jest zadbana przez motocyklistów, szlak kompletny, lecz nieczynny. Jak podają P.Korcz i R.Pyssa, da się dojechać do Nowej wsi Kościańskiej. Co do przejazdu, to była taka imprezka na 121. jubileusz. Z racji tego że kolejka kursuje kilkanaście razy w roku, raczej okazjonalnie (w 2016 w wakacje pięć razy odbywały się kursy), "hołoty" było pełno, i spory ścisk, zdjęcia zrobiłem chyba cudem, w dodatku zapomniałem aparatu...

michal.guminiak

Znany użytkownik
H0e
Reakcje
1.466 7 0
Rzeczywiście. Trochę mi wstyd, bo przeoczyłem ten szczegół w wypowiedzi i nawet dałem "kciuk w górę" (co świadczy o mnie, a jest to forum publiczne). Miejmy nadzieję, że Kolega grek zwrócił na to uwagę - bez obrazy.

Ostatnio edytowane: