• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Fotografie Wąskotorowe klimaty

Zdrada69

Moderator Skala 1:220 (Z)
Zespół forum
Reakcje
6.267 39 0
Taka drobnica znaleziona w repozytorium cyryl.poznan.pl - gospodarcze wykorzystanie wąskotorówki:

Wg opisu: Jerzy Kujawa z żoną Genowefą nad Wartą w Orzechowie (stoją na torach, po których małymi wagonikami, tzw. lorkami, przywożono kamienie do budowy ostróg na rzece i ładowano na barki)

waskie.jpg

hamulcowy

Znany użytkownik
Reakcje
1.132 26 1
A stacje Repty też może focileś?
Plan stacji Repty z 54-go roku jest na portalu ENKOL (w załączeniu). Porównując to ze zdjęciem widać, ile od tego czasu się zmieniło. Na zdjęciu Kolegi Kempola widać chyba jeszcze ślad początku odgałęzienia bocznicy do szybu "Staszyc" (pisownia oryginalna z planu stacji)

Załączniki

michal.guminiak

Znany użytkownik
H0e
Reakcje
1.466 7 0
Zainspirowany ciekawą jak zawsze relacją Pawła postanowiłem również podzielić się kolejowymi, a ściślej kolejkowymi przeżyciami z Puszczy Białowieskiej z końca lipca 2020 roku. Podczas pobytu w Białowieży nie byłbym sobą, gdybym nie zwiedził nieczynnych szlaków białowieskiej wąskotorówki. Jest to nieczynna ale wciąż istniejąca sieć położona na północ, północny zachód i północny wschód od Białowieży, a samo torowisko zaczyna się umownie na terenie dawnej ładowni drewna w Starej Białowieży, niedaleko wsi Pogorzelce. Dalej, sam tor wąski i droga leśna obok niego wystarczą za przewodnika, a wzdłuż toru i drogi mnóstwo artefaktów kolejkowych.
Poniżej kilka zdjęć z opisem. Widać na nich most kolejkowy w okolicy uroczyska Głuszec, trójkąt torowy położony kilka kilometrów przed Głuszcem i sam umowny początek linii w Starej Białowieży. Przyznam, że wycieczka taka chwyta za serce.
Sieć ta, odcięta jest najprawdopodobniej od czynnej części kolejki leśnej tuż za miejscowością Postołowo.

Załączniki

Ostatnio edytowane:

michal.guminiak

Znany użytkownik
H0e
Reakcje
1.466 7 0
Nie wiem, czy to zadziała, chyba powinno - wklejam adres mapy:
https://www.google.com/maps/place/Białowieża/@52.7189061,23.7926017,3245m/data=!3m1!1e3!4m5!3m4!1s0x47205d61fe70a32f:0x7e81b4d4c798a8f2!8m2!3d52.7007132!4d23.8676724
Ładownia Stara Białowieża to ten szary placyk na wschód od wsi Pogorzelce. Tor kolejki biegł również na południe, blisko obecnego Rezerwatu Pokazowego Żubrów.
Na południe od samej Białowieży we wsi/osadzie Gródki kończyła się południowa linia kolejki, która odgałęziała się od linii Hajnówka - Topiło mniej więcej w 2/3 tej linii licząc od Hajnówki. Jadąc kolejką można chyba jeszcze dostrzec ślady trójkąta torowego tego odgałęzienia. Dalej, szlak kolejki szedł prawie równolegle do linii normalnotorowej Hajnówka - Białowieża i dochodził do wspomnianej wsi Gródki (w Stalowych Szlakach" z 1993 roku wieś ta występuje pod nazwą Gródek - być może obie nazwy są używane). Wjazd kolejki na tę ładownię dobrze widać na kapitalnym filmie z roku 1995:
Przed Gródkami był oczywiście trójkąt torowy - w zeszłym roku szyny jeszcze były w przejeździe - w prawo tor szedł do granicy z Białorusią, a w lewo do tartaku i do wspomnianej końcowej ładowni Gródki.
Białowieża jako całość - piękne miejsce na wypoczynek, kapitalne na wyprawy rowerowe, miejsce w którym można znaleźć ciszę w lesie (i nie ma śmieci, co jest ewenementem patrząc na straszliwie zaśmiecone lasy w okolicach np. Poznania i Łodzi - mój ukochany las konstantynowski tonie w śmieciach) i autentycznie odpocząć od codziennych, całorocznych wyścigów.

Ostatnio edytowane:

michal.guminiak

Znany użytkownik
H0e
Reakcje
1.466 7 0
Popatrzyłem jeszcze raz na mapę. Jest tam osada Gródek, położona niedaleko wsi Czerlonka. Być może to ten Gródek figurował w artykule zamieszczonym w "Stalowych Szlakach". Lokalizacja tego miejsca na mapie wskazuje z charakterystyczną leśną przecinką, wskazuje że mógł być tam (i pewnie był) zlokalizowany tor kolejki leśnej.

michal.guminiak

Znany użytkownik
H0e
Reakcje
1.466 7 0
Na koniec kilka zdjęć z lipca 2019 roku z Topiła. Najpierw przecinka, którą biegł tor wąski z Topiła do Majdanu (widok w kierunku Majdanu) i zapewne dalej. Na kolejnym dwóch zdjęciach parowozik typu Las z platformą (podwoziem wagonu czteroosiowego Bxh 360 z kolejki myszynieckiej) i wózkami do przewozu dłużycy, a na koniec moja próba uwiecznienia cechy na szynach.

Załączniki

Wojtek_Kraków

Aktywny użytkownik
Reakcje
429 1 0
W 2008 roku łaziłem, wręcz przedzierałem się przez puszczę śladami wąskotorówki.
To bylo ciekawe przeżycie. Np nagle wśród jeżyn, krzaków, siedliska mrówek i kleszczy pozostawiona środku lasu zwrotnica...
I pomyśleć (o ile dobrze pamiętam), że sieć liczyła ponad 300km torów.