• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Makieta domowa Wąskie tory...może tym razem coś wyjdzie w N'ce...

OP
OP
Harry Potter
Reakcje
3.141 81 12
...ciekawe, że więcej możliwości grzebania mam przy porannej kawie niż przy wieczornym ;)...:LOL:
Elektryka zrobiona, czas na testy. Musiałem tylko wywalić te pojedyńcze druciki miedziane.
IMG_20231017_110851555_HDR.jpg ...

IMG_20231017_112329001_HDR~2.jpg ...
Po złożeniu budy i postawieniu na torze z wagonem wyszedł zonk - sprzęgi nie trafiają w siebie... Będzie trzeba na wagonie sprzęgi przenieść z wózków na budę. To chyba będzie najłatwiej. Z drugiej strony mam wrażenie, że Rumun chyba jest trochę za wysoko względem główki szyny ( tego raczej nie przeskoczę)...:niepewny:

Pozdr,...

ps. będzie trzeba jakąś wklejkę zrobić w miejscu wykruszonego słupka...i malowanko...

Ostatnio edytowane:

Misiek

Znany użytkownik
NAMR
Reakcje
6.415 146 0
Harry, testowałeś napęd?

"U mnie działa" - tylko musialem inaczej silnik wsadzić, bo nie stykał ślimak z zębatką wózka.
Tak, wiem, prędkość Warp 5

20231104_021045.jpg

"Balast" z modelu mieści sie w miejscu zbiornika paliwa, nie trzeba kombinować z plombami ołowianymi :D

OP
OP
Harry Potter

Harry Potter

Znany użytkownik
Reakcje
3.141 81 12
Kurde, nie miałem zbytnio kiedy...40kg winogron samo się nie zbierze i nie przerobi na soki i ;)..., a jeszcze 1:1 się pobawić też trzeba. Siła wyższa*..., ale za niedługo powinno się udać...

Pozdr,...

*) młody i jego zajawka też mi trochę plany pokrzyżowali..., ale cóż, życie...

OP
OP
Harry Potter

Harry Potter

Znany użytkownik
Reakcje
3.141 81 12
...no i hurra...udało się...:LOL::LOL::LOL:
W końcu znalazło się trochę czasu, chęci i ochoty, by stestować Lxd2 ver.1.0...
Zasilanie.z Fz1 z napięciem skręconym do 10V... A tak to wyglądało...

Pozdr,...

ps.podkład celowo tak dobrany...

Misiek

Znany użytkownik
NAMR
Reakcje
6.415 146 0
Brawo Ty :)

Tymczasem wersja 1,5:
kabina osadzona niżej, bo w środku przeszkadzał kawałek płytki, tej na beznapędowym wózku - po jej zeszlifowaniu po ok 1m z każdego boku - wlazło.
Buda nie wypoziomowana, jest na wcisk, zatrzaski wywaliłem.

przymiarka do sprzęgu Microtrains w Z (wagonik też w skali 1:220, ostatni jaki mi się ostał, przynajmniej do prób sie nadaje) >> tak i nie:
- tak, bo w miarę wygląda, ten sprzęg znaczy się
- nie, bo za bardzo wystaje z czołownicy
20231113_130348.jpg

OP
OP
Harry Potter

Harry Potter

Znany użytkownik
Reakcje
3.141 81 12
...wątek żyje...pełza pomału,.ale do przodu mimo przeszkód...
Narazie trawa leśna wysiana i sosny igieł dostały...
IMG_20231120_195151449~2.jpg

Mam nadzieję, że niedługo będzie to zlożone do kupy...

Pozdr,...

Misiek

Znany użytkownik
NAMR
Reakcje
6.415 146 0
Zmieniłem napęd w modelu na taki chiński silniczek 12volt, chyba 13500 obrotów. Trochę trzeba było pilnikiem dopasować "łoże" silnika.
Efekt na filmie, to chyba najniższa osiągalna prędkość, bez szarpania.
Mój zasilacz ma max. 6v, do tego jest "regulator prędkości PWM" z allegro

Możliwe, że moje Markliny "są złe", chyba se kupie jakieś rokuhanowe tory do testów.
Bez tytułu.jpg

OP
OP
Harry Potter

Harry Potter

Znany użytkownik
Reakcje
3.141 81 12
W sumie.wielkiej różnicy prędkości tu niewidać tak zasadniczo...
Ostatnio myślałem nad takim osprzętem
https://botland.com.pl/silniki-dc-s...obrmin-09-kgcm-pololu-2359-5904422367817.html ( jest kilka.wersji z różnym przełożeniem)
Jedyne co, to mnie napięcie 6V tu trochę zniechęca, choć potencjalna.opcja zasilania z powerbanku ..., czemu nie:ROFL:
Ewentualnie jakiś dzielnik napięcia z rezystorów dobrać i zostać na 12 V... Na chwilę obecną, siedzę na "normalnym" torze, bo wstyd, żeby makieta robiła za łapacz kurzu...

Pozdr,...

ps. pozostaje tylko problem przełożenia ślimacznicy pomiędzy silnikami...

melonowy

Znany użytkownik
Reakcje
2.131 41 1
Tak. Przełożenie. Silnik musi pracować na równych obrotach i wtedy jest stabilny,
a przełożenie musi redukować prędkość obrotów silnika na moc. Wówczas model jedzie stabilnie również od niskich prędkości.
Nie zwalnia, nie przyspiesza sam na zakrętach i przy obciążeniu.
Dlatego trzeba z trybikami popracować...;) No i koło zamachowe. Nawet malutkie, ale zawsze.
"Rumunek" jeszcze szary, ale już ładniutki jest.

OP
OP
Harry Potter

Harry Potter

Znany użytkownik
Reakcje
3.141 81 12
Tak. Przełożenie. Silnik musi pracować na równych obrotach i wtedy jest stabilny,
a przełożenie musi redukować prędkość obrotów silnika na moc. Wówczas model jedzie stabilnie również od niskich prędkości.
Nie zwalnia, nie przyspiesza sam na zakrętach i przy obciążeniu.
Dlatego trzeba z trybikami popracować...;) No i koło zamachowe. Nawet malutkie, ale zawsze.
"Rumunek" jeszcze szary, ale już ładniutki jest.
Te silniki są zintegrowane z przekładniami planetarnymi, więc jest o tyle dobrze. Tylko problemem zostanie przełożenie i tak już filigranowego ślimaka, zważywszy na fakt różnych średnic wałka wychodzącego z przekładni i otworu w ślimaku.
A co do tego przyśpieszania i zwalniania modelu - u mnie na filmie tabor się tak zachowywał z powodu braku balastu - jeszcze niedołożony.

Pozdr,...

OP
OP
Harry Potter

Harry Potter

Znany użytkownik
Reakcje
3.141 81 12
Te silniki są zintegrowane z przekładniami planetarnymi, więc jest o tyle dobrze. Tylko problemem zostanie przełożenie i tak już filigranowego ślimaka, zważywszy na fakt różnych średnic wałka wychodzącego z przekładni i otworu w ślimaku.
A co do tego przyśpieszania i zwalniania modelu - u mnie na filmie tabor się tak zachowywał z powodu braku balastu - jeszcze niedołożony.

Pozdr,...
...qrde, dopiero kapnąłem się że linku niewkleiłem:LOL:
https://botland.com.pl/silniki-dc-s...obrmin-09-kgcm-pololu-2359-5904422367817.html
O te silniki mi chodziło

Pozdr,...

OP
OP
Harry Potter

Harry Potter

Znany użytkownik
Reakcje
3.141 81 12
Temat nie umarł..., pełznie powoli jak ślimol z całym dobytkiem na plecach...
W zwiazku z wymuszonym przestojem na normalnym torze, aby niemarnować czasu, na tapetę wziąłem ten moduł:
IMG_20240323_201533999_HDR~2.jpg
Elektryka ogarnięta, złącza wpięte:
- mollex 12pinowy dla linii magistralnej AC+ DC oraz dla każdego z torów + rezerwa)
- mollex 4pinowy dla 2 rozjazdów...
Wyszło to jak poniżej...
IMG_20240323_201604083_HDR~2.jpg

Zacząłem tylko się zastanawiać, czy same rozjazdy przy Rumunie niewyglądają na zbyt długie... W sumie niema innej alternatywy, więc tak czy siak musi to zostać...
IMG_20240323_201713443~2.jpg

Pozdr,...

ps. Następni czekają już w kolejce...
Na następnym module będzie konieczność zabudowania złącza do pulpitu sterującego całym bałaganem...

OP
OP
Harry Potter

Harry Potter

Znany użytkownik
Reakcje
3.141 81 12
...dobra..., po wielu trudach, znojach, "przecinkach" coś tam wyszło...
Przy okazji, pierwszy raz poskładałem to do kupy ( ok, brakuje jeszcze dwóch segmentów po 440mm)...
To działa...:LOL::LOL::LOL:

Pozdr,...

ps. Kot chyba miał mieszane uczucia...:cool:

Kylogram

Znany użytkownik
Reakcje
1.973 45 3
Kot mógł skoczyć przez drzewka, ale jednak tego nie zrobił. Wychowałeś go w szacunku do makiet, brawo ; )

A poważnie: czemu lidka tak zasuwa z drugą prędkością kosmiczną, nie ma tam sterowania PWM? Nie potrafi "liczyć podkładów"?