• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Makieta domowa Wąskie tory...może tym razem coś wyjdzie w N'ce...

OP
OP
Harry Potter

Harry Potter

Znany użytkownik
Reakcje
2.883 79 12
Za takie pieniądze to mi się to Zm nie opłaca...
Jak sądzisz, dlaczego wybrałem Rokuhana??:cool:
Wiem, że to taki zlekka "bidaśrodek", ale trzeba czasem kombinować... Tory można sobie ogarnąć np konwertując Märklina ale lok za jakieś prawie 3koła, fakt 750 mm ale to zawsze 3koła... A na 1000 mm to jak.mi odpali to nawet 805N może zrobię...

Pozdr

Jaco3011

Aktywny użytkownik
Reakcje
253 52 0
L45H/Lxd2 były też na tor 1000mm iirc.

Ja kombinuję, żeby był tor wąski 1067mm i skala się trzymała kupy. Nm jest taką bieda-opcją, bo Japończycy robią Shinkanseny w 1/160, a resztę w 1/150. Tutaj jeden typ struga tor wąski 7,1mm, jest też trochę przeróbek na Nj na tor 6,5mm, ale ja to traktuję jako stracony temat i wolę się w to nie mieszać, zwłaszcza, że wydruki w 1/160 wyjdą mi jeszcze gorzej niż w 1/87.

OP
OP
Harry Potter

Harry Potter

Znany użytkownik
Reakcje
2.883 79 12
...jakiś czas temu doszedłem do wniosku, że ortodoksja w pewnych sytuacjach może być fajna, ale jak się niema co się lubi...
Generalnie, ja poszedlem trochę na kompromis. Pewnych rzeczy w swoim warsztacie nie przeskocze...

Pozdr,...

Jaco3011

Aktywny użytkownik
Reakcje
253 52 0
...jakiś czas temu doszedłem do wniosku, że ortodoksja w pewnych sytuacjach może być fajna, ale jak się niema co się lubi...
Generalnie, ja poszedlem trochę na kompromis. Pewnych rzeczy w swoim warsztacie nie przeskocze...

Pozdr,...
No tak się zastanawiam nad małą przesiadką.

Zm, nawet jak mi wyjdzie, to nie jest rozwojowe. Za małe, a do tego drogie. Szacunkowo 1cm torów kosztuje 1 euro. Tabor - musiałbym płacić za przeróbki z Z (plus dodatni - wszystko jest do skali w 1/220), a nawet nie wiem kto by się tego podjął.

W H0m robim co możem. Jak do tej pory z marnym skutkiem. Przekładki 16,5mm na 12mm próbowałem na modelach w skali 1/80. W cysternie wózki się nie kręcą wystarczająco mocno. W wagonie motorowym nie ma działających sprzęgów, nie ma świateł, daleko nie zajedzie z jednym wózkiem... Modele produkowane w 1/87 są tylko z tych cholernie drogich z blaszek. W boże Narodzenie Imon wypuścił zestawy konwersyjne do modeli z gazetek DeAgostini, zobaczymy, czy polskie DeAgostini może ściągnąć japoński model.

W Nj są dostępne już przerobione modele, tory są dostępne (Rokuhan, Marklin). Rozstaw 6,5mm ujdzie. W sumie jedynym co nie pasuje do reszty (no nie jest w 1/150) są Shinkanseny.

W TTm jest mało i są to głownie drogie blaszki. Ale nie mówię, że się tym nie zajmę kiedyś.

Sm nie ma, ale może to i dobrze, bo kto się pierwszy tym zajmie, ten ma wolną rękę.