• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Makieta domowa Wąskie tory...może tym razem coś wyjdzie w N'ce...

Misiek

Znany użytkownik
NAMR
Reakcje
6.093 145 0
Ktoś "w internecie" analizował podobny napęd z KKMO (sam mam chyba gdzieś zapas), ale stwierdził, że "plastik, żuzywa się".
Metal wart jest rozważenia,. przy pewnym innym moim projekcie ;)

pado

Znany użytkownik
KKMK
Reakcje
5.008 33 0
Pewnie te przekładnie są jeszcze gdzieś dostępne. Kiedyś zrobiłem projekt takiej skrzyni z przekładnią 2 osiową pasującą pod wywrotki Herpy z 2 osiami napędowymi. Teraz są już takie gotówce do kupienia :)

OP
OP
Harry Potter

Harry Potter

Znany użytkownik
Reakcje
2.884 79 12
Jak zrobiłeś tą przejściówkę ( poza tym, że druk 3D), chodzi mi o kwestię osadzenia ślimaka... A co do prędkości, to jak widzę umożliwia spokojne policzenie podkładów...;)
Poza tym, efekt :D(y)

Pozdr,...

melonowy

Znany użytkownik
Reakcje
1.630 31 1
(y)Jedzie chyba dobrze, ale rzeczywiście ciut za wolno jeśli to max. Widzę, że przełączasz kierunek prawo-lewo.
A jak działa z regulatorem prędkości? Płynnie rusza i zwalnia?
A "bebeszki" jak teraz po próbach wyglądają?

Misiek

Znany użytkownik
NAMR
Reakcje
6.093 145 0
Jak będą wagony, a na razie nie ma ;)
Jak zrobiłeś tą przejściówkę
taki walec, w którym z jednej strony jest D-hole pasujące do chińczyka a z drugiej ośka na ślimak.
W pierwszej wersji - gibało się - wyjście z silnika nie jest sztywne. W drugiej wersji dorobiłem tulejkę, która miała zminimalizować to gibanie. Nie zadowoliło mnie to, więc w trzeciej wersji zrobiłem mocowanie na ośkę wychodzącą z drugiej strony ślimaka (tulejka z ver2 nie jest już potrzebna). Wydaje mi się, że jest OK. Planuję jeszcze drobne poprawki w tolerancji między tymi elementami.
A jak działa z regulatorem prędkości? Płynnie rusza i zwalnia?
Przy tej tolerancji elementów co teraz to rusza tak gdzieś przy 3,6volt i między tym 3,6 a max to jak nie widzę różnicy ;) Zobaczymy po następnych próbach i być może z nowym silnikiem.

20240530_225225.jpg

OP
OP
Harry Potter

Harry Potter

Znany użytkownik
Reakcje
2.884 79 12
No, u mnie jedyne drgnięcie w temacie to było dokupienie dwóch rozjazdów do mijanki...
Chwilowo tor normalny mi trochę łepetynę zaprząta...
Ale jeden fakt mnie trochę zastanawia... Te "firmowe" regulatory prędkości Rokuhana i ich budowa, bo na filmach jakie widywałem, to jest jakby więcej stopni w zakresie
0-Vmax...

Pozdr,...

Jaco3011

Aktywny użytkownik
Reakcje
253 52 0
Policzyłem sobie ile kosztuje kółko torów r=250mm + 2x prosty + 2x prosty przyłączeniowy. 186 euro, na nasze osiem stówek.

Za takie pieniądze to mi się to Zm nie opłaca...