Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Puki co, to bazować planuję na Rokuhanie ( podwozia jako dawcy) , bo jak w oryginale to raczej odpada z racji gabarytu...
Jedyny mankament, to jak narazie obsada sprzęgu i jej rozmiar - musialem w 5Ww trochę czopy skrętu zsunąć, ale przy innych wagonach może być ok.
Panowie - kiedyś oglądałem baaaaaardzo fajne modele w skali TTe (czyli na tym samym 6mm torze). Gość zrobił sprzęgi z magnesem neodymowym. Sprzęgi wyglądały świetnie - a zestawiał składy po kilka wagonów 1Aw.
Ja to bym Harremu wcisnął jeszcze jakiś inny sprzęg.
Jakiś taki bardziej ludzko wyglądający
Ten "przykład" jest z gniazdem NEM - można coś własnego wymyśleć
Ja to bym Harremu wcisnął jeszcze jakiś inny sprzęg.
Jakiś taki bardziej ludzko wyglądający
Ten "przykład" jest z gniazdem NEM - można coś własnego wymyśleć
...w sumie czemu nie..., w.Sochaczewie kiedyś widziałem jakieś wagony po przemysłowe ( za pieron, teraz sobię nie przypomnę skąd to było) ze sprzęgami samoczynnymi będących zminiaturyzowaną krzyżówką Janney'a z SA3
Z dnia wczorajszego ( na chwilę robienia wpisu)...To tak przy porannej kawie było.
Przełożone graty z dawcy (Rokuhan shorty) do nowego opakowania..., problemem okazala się długość przewodów pomiędzy płytką a silnikiem - brak jakieś 1-1,5 cm.
Pewnie albo da się brakujący kawałek ( ale wtedy Rumun.będzie śmigał jak Pendolino, albo wlutuje rezystory i będzie powiedzmy, że ok...
Nie pamiętam konstrukcji tego napędu Rokuhana, ale czy płytka też zbiera prąd z tego beznapędowego wózka?
Jak tak, to trzeba jakoś usprawnić jej mocowanie. Chyba, że ten zatrzask z przodu wystarczy?
Nie pamiętam konstrukcji tego napędu Rokuhana, ale czy płytka też zbiera prąd z tego beznapędowego wózka?
Jak tak, to trzeba jakoś usprawnić jej mocowanie. Chyba, że ten zatrzask z przodu wystarczy?
Na chwilę obecną ci nieodpowiem..., o tej porze wolę nietykać tego co by nie schrzanić czegoś (to ad zatrzask), ale ogólnie płytka ma "ślizgi" podające napięcie z wózka tocznego...
...przy porannej kawie...
Finalnie trzeba było wózki pozbawić sprzęgów - dopiero podwozie wlazło w obudowę. Niestety, zapóźno się dopatrzyłem, że w budzie znajduje się otwór montażowy pod swożeń ( po obu stronach otworu na sprzęg) i zbyt mocno podfrezowałem wierzchnią powierzchnię - planowałem tu upchać odcięte elementy z wózków ( jest jednak zbyt ciasno i muszę kombinować z dobraniem jakiegoś drutu mocującego sprzęg w następnych egzemlarzach).
...
...
...
Model pewnie był projektowany pod sprzegi zetkowe Microtrainsa,- są one w "skryneczkach", które można przykręcić, al epewnioe można też wkleić ;-)
No ale to prototyp - jeszcze się poprawi
Mam chyba coś z Microtrains. Muszę dobrze poszukać. Ale na pewno to nie były sprzęgi z puszkami. Jak coś znajdę to dam znać. Nie wiem czy to mi się gdzieś kiedyś nie rozeszło po ludziach.