• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

UMF - modele lokomotyw serii SM48

Jarosław

Aktywny użytkownik
ŁKMK
Reakcje
745 4 0
e-lektryk napisał(a):
Jarosław napisał(a):
Chciałbym podzielić się z kolegami wiadomością jaką dostałem od firmy Roco w sprawie zamówionych napędów do BR120. Trzy dni temu zamówiłem części na 6 wózków do tej lokomotywy przez jeden polski sklep. Dzień po złożeniu zamówienia dostałem odpowiedź, której treści tu nie zamieszczę, jednak przedstawię ich stanowisko w sprawie zamawianych części do BR 120. Odpisali, że nie sprzedają części dla modelarzy budujących modele, ponieważ części przeznaczone są tylko na serwis ich modeli. Gdyby sprzedali dużo części to nie zostaje im na serwis.
Z tego co wiem, nie tylko ja dostałem taką odpowiedź, i Roco ,,wypięło się " na większość takich zamówień :(
Tez bym się wypiął ! :D
A to czemu :?: Roco sporo zarabiało na sprzedaży części

E

e-lektryk

Gość
Jarosław napisał(a):
e-lektryk napisał(a):
Jarosław napisał(a):
Chciałbym podzielić się z kolegami wiadomością jaką dostałem od firmy Roco w sprawie zamówionych napędów do BR120. Trzy dni temu zamówiłem części na 6 wózków do tej lokomotywy przez jeden polski sklep. Dzień po złożeniu zamówienia dostałem odpowiedź, której treści tu nie zamieszczę, jednak przedstawię ich stanowisko w sprawie zamawianych części do BR 120. Odpisali, że nie sprzedają części dla modelarzy budujących modele, ponieważ części przeznaczone są tylko na serwis ich modeli. Gdyby sprzedali dużo części to nie zostaje im na serwis.
Z tego co wiem, nie tylko ja dostałem taką odpowiedź, i Roco ,,wypięło się " na większość takich zamówień :(
Tez bym się wypiął ! :D
A to czemu :?: Roco sporo zarabiało na sprzedaży części
Tyle że jeszcze dużo modeli leży w sklepach i na magazynie i nie idą a części jest ograniczona ilość.
Teraz modele będą szły po 8 stów sztuka dla samego napędu :D i biznes będzie się kręcił.
Przestałem budować modele w H0 właśnie z tych powodów-braku napędów, oczywiście można samemu opracować taki napęd ale tutaj również jest problem z dostępnością części,np taki RB Model miał w ofercie koła do Pt47 i już nie ma, są koła do SM42, a skąd wiadomo jak długo będą dostępne??.
Brak stałego zaopatrzenia w części czy to z Roco czy z innych firm powoduje że nie można zbudować np serii30 szt SU45 ponieważ na pierwszych dwóch skończą się dostępne części i to jest min powodem niedostępności modeli polskiego taboru.

Mam opracowane kilka modeli, ale właśnie brak dostępności części do napędów powalił wszystkie projekty, np EP05,ET22,SM31,SM48,SU45,PT47,OKl27 itd.

OP
OP
Ranger

Ranger

Znany użytkownik
Reakcje
3.003 10 1
Jarosław napisał(a):
Roco ,,wypięło się " na większość takich zamówień :(
Bzdura kompletna i sianie defetyzmu.
Dostałem wczoraj odpowiedź od Makieciarza, że części które zamówiliśmy zostały już wysłane. Poza tym w mom zamówieniu było jeszcze troche elementów dla mnie i wszystko skompletowali.

Jarosław

Aktywny użytkownik
ŁKMK
Reakcje
745 4 0
Spokojnie, nie napisałem że ,,wypięli się" na Twoje zamówienie i nie miałem na celu robienia Ci antyreklamy. Nie wszyscy zamawiali napędy za Twoim pośrednictwem, wiem że wielu którzy chcieli zrealizować sobie sami zamówienie dostało taką odpowiedź. Może po Twoim zamówieniu mają pustki na magazynie z częściami BR120 i dlatego tak odpisali... w każdym razie na moje zamówienie 6 wózków odpisali NIE, a składałem je dużo później po Tobie. A może mięli po prostu takie ,,widzimisie"

OP
OP
Ranger

Ranger

Znany użytkownik
Reakcje
3.003 10 1
Jarku, wiem że nie robisz mi antyreklamy i nie obraziłem się czy coś w tym stylu. Szczerze mówiąc nie sądzę aby moje małe "zamówionko" bo tak trzeba nazywać takie zamówienia - 14 kompletów opustoszyło magazyn. Roco produkuje części w setkach w końcu to produkcja masowa.
Ogólnie w Roco sa takie zasady, że nie przyjmują zamówień indywidualnych. Mnie tez odmówili jak chciałem zamówić jako osoba prywatna. Po założeniu dział. gosp sytuacja uległa zmianie ale wart. pierwszego zamówienia na jaką trzeba je złożyć skutecznie odstrasza.

Jarosław

Aktywny użytkownik
ŁKMK
Reakcje
745 4 0
OK, niepotrzebnie zacząłem temat. W myśl powiedzenia że ,,Polak potrafi" chciałbym zaprezentować jak poradziłem sobie z wózkami, wykorzystując je od lokomotywy SD40 firmy mehano. Osadziłem je w tamarce UMF i założyłem na nie maskownice Roco ( jeszcze nie obrobione na SM48). Uważam że przy wykorzystaniu dobrego silnika model niewiele będzie odbiegał płynnością jazdy od napędu Roco. przeróbka polegała na wycięciu kawałka płyty podłogowej z uchwytami na wózek z SD40 i wpasowaniu ich w SM48 UMF. Najwięcej trudności sprawiło mi wyznaczenie czopów skrętu, ponieważ oryginalny w SM48 UMF niestety wylatuje, płytę trzeba wyciąć i wyszlifować. Wszystko przykręcone na śrubki m2, żadnych klejeń i glutów. Oczywiście wysokość wózków da się regulować.Uchwyty są tak dorobione i przykręcone, aby nie zasłaniać wycięć mocujących korpus. Na czas dalszego lutowania i mycia modelu plastikowe części zostaną odkręcone. Robótka Zajęła mi cały dzionek, jutro biorę się za następną ;)
Zdjęcia prezentuję tutaj, bo nie chcę się Tomkowi wtryniać na wątek

Załączniki

piotr66

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
1.859 32 2
e-lektryk napisał(a):
Brak stałego zaopatrzenia w części czy to z Roco czy z innych firm powoduje że nie można zbudować np serii30 szt SU45 ponieważ na pierwszych dwóch skończą się dostępne części i to jest min powodem niedostępności modeli polskiego taboru.

Mam opracowane kilka modeli, ale właśnie brak dostępności części do napędów powalił wszystkie projekty, np EP05,ET22,SM31,SM48,SU45,PT47,OKl27 itd.
a tu patrzyłeś:
http://www.pojezdy.eu
nie wszystko da się skompletowac ale dużo tak,
a koła np. tutaj:
http://www.luck-feinmechanik.de/

moshe

Użytkownik
Reakcje
1 0 0
Witam
Jako, że i mnie Roco odmówiło sprzedaży elementów nabyłem SD45 w wykonaniu Spectrum/ Bachmann. Wózków jeszcze nie zamontowałem ale wydaje mi się, że będzie nieco łatwiej niż z produktem Mehano. W odróżnieniu od rozwiązania Roco tu czop jest na wózku a nie na ramie a odbiór prądu przez elementy w maskownicach. Sam miałem problem by znaleźć w sieci w miarę dokładne zdjęcie wózeczka od SD45 Spectrum dlatego postanowiłem załączyć tu fotkę. Może komuś pomoże przy budowie SM48. Poza tym cena.
ps.
To jest mój pierwszy post wiec witam zgromadzonych :)

Załączniki

CoCu

Znany użytkownik
Reakcje
1.950 121 22
Ranger, teraz dopiero ściągnąłem sobie ten niby poprawiony plik PDF z listą części potrzebną do napędu.
A wiesz czemu "niby poprawiony"? Bo Ci pisałem o dwóch błędach w tym pliku, a Ty poprawiłeś tylko jeden.

Tak dla przypomnienia o co chodziło, a czego nie poprawiłeś jeszcze.
31 wheel current contact strip right - 114822 - powinien być numer 114833. Następna pozycja na liście ma ten sam numer, ale jest prawidłowa. A ta powinna mieć inny, podany przeze mnie numer. Nikt nie zauważył, że na liście dwa razy występuje ten sam numer części, ale z innym opisem?