• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

UMF - modele lokomotyw serii SM48

D

Dariusz

Gość
Tego typu mosiezny model powinien miec rowniez detal dobrej jakosci. Ja bym radzil odlewane czesci np. te cylindry. Tego sie nie da wytoczyc tak jak te dwa przykladowe na ponizszym zdjeciu. To musi byc odlew (mosiadz) albo wtrysk (plastik).
Lepiej dluzej poczekac na finalny produkt majac pewnosc, ze nic mu nie brakuje.

Załączniki

Mirek555k

Znany użytkownik
PGM
Reakcje
6 1 4
Dariusz napisał(a):
Tego typu mosiezny model powinien miec rowniez detal dobrej jakosci. Ja bym radzil odlewane czesci np. te cylindry. Tego sie nie da wytoczyc tak jak te dwa przykladowe na ponizszym zdjeciu. To musi byc odlew (mosiadz) albo wtrysk (plastik).
Lepiej dluzej poczekac na finalny produkt majac pewnosc, ze nic mu nie brakuje.
Popieram, szkoda tak pozytywnie zapowiadającego się modelu na dolepianie doń byle czego.

Mirek555k

Znany użytkownik
PGM
Reakcje
6 1 4
_medyk_ napisał(a):
Czytam i nic nie rozumie ale co tam trzeba rozumieć.
Pytanie do mirka555 czy można zamówić cylindry?
Jeśli bałaby wystarczająca ilość chętnych, to nie widzę problemu.
Zwrot nakładów związanych z przygotowaniem produktu obliczony jest na 25 kompletów
(1kpl.= 4 sztuki). Jeśli będzie zamówienie na minimum 200 szt. - zrobimy.
Drugie wyjscie, to czekać aż zrobię na własne potrzeby, kiedy-nie wiem.

Bipa1966

Aktywny użytkownik
Reakcje
2 0 0
Nie ukrywam ze cylinderki zrobione po mistrzowsku ! I takie pytanie....do jakiego loka jescze mozna by spasowac??? St44....podchodzi???
I jaka cena za komplecik....jakby co :D

OP
OP
Ranger

Ranger

Znany użytkownik
Reakcje
3.003 10 1
Prace nad SM48 nr. 1 zakończone. Lokomotywa pojechała do stacji macierzystej w celu zamontowania ostatnich detali. Przy okazji aktualizacja na stronie i lokomotywa na stałe wchodzi do oferty UMF.
PS. Uprzedzając pytania "Lokomotywa pojechała do stacji macierzystej" znaczy do właściciela.
PS2. Lok stoi na torach od TT.

Załączniki

Mirek555k

Znany użytkownik
PGM
Reakcje
6 1 4
Bipa1966 napisał(a):
Nie ukrywam ze cylinderki zrobione po mistrzowsku ! I takie pytanie....do jakiego loka jescze mozna by spasowac??? St44....podchodzi???
I jaka cena za komplecik....jakby co :D
Trochę się róznią, do ST44 jest dłuższy i ma mniejszą średnicę.
Za 1szt. byłoby 5,-

Załączniki

Bipa1966

Aktywny użytkownik
Reakcje
2 0 0
Czy w skali :87 jest to az tak widoczne i istotne ??? :D Przeciez na upartego....te loki nie sa zalane mazutem :devil:
Tak wiec po co nowa forme robic. Ja bym sie pisal na taka ,,bizuterie ,, :D

Mirek555k

Znany użytkownik
PGM
Reakcje
6 1 4
Bipa1966 napisał(a):
Czy w skali :87 jest to az tak widoczne i istotne ??? :D Przeciez na upartego....te loki nie sa zalane mazutem :devil:
Tak wiec po co nowa forme robic. Ja bym sie pisal na taka ,,bizuterie ,, :D
Może istotne nie jest, choć jak się postawi ST44 i SM48 obok siebie, to róznica jest widoczna, nawet w H0. Poza tym sama świadomość róznicy przynajmniej dla mnie jest istotna. W modelarstwie trzeba dążyć do wierności z oryginałem, nie zawsze się da ale tam gdzie można - trzeba.

Bipa1966

Aktywny użytkownik
Reakcje
2 0 0
Jak dla mnie to niewielka :D Gagara mam....a Tamare....tez .....tak ma na imie moja siora hehehe.....serio
:D A tak serio.....to jeszcze 24 chetnych potrzeba do uruchomienia produkcji tych cylindrow !

OP
OP
Ranger

Ranger

Znany użytkownik
Reakcje
3.003 10 1
W swoim wyliczeniu już uwzględniłem kolegę Archico także do 200sztuk jeszcze daleka droga.
Nie rozumiem dlaczego nie mozna połączyć tych części z innymi i zrobic to na jednej "choince"
Swoją droga jeśli odlewy mają być takie jakości jak te do instalacji hamulcowych dla ModArt to lepiej nie rób w ogóle.

Mirek555k

Znany użytkownik
PGM
Reakcje
6 1 4
Ranger napisał(a):
W swoim wyliczeniu już uwzględniłem kolegę Archico także do 200sztuk jeszcze daleka droga.
Nie rozumiem dlaczego nie mozna połączyć tych części z innymi i zrobic to na jednej "choince"
Swoją droga jeśli odlewy mają być takie jakości jak te do instalacji hamulcowych dla ModArt to lepiej nie rób w ogóle.
Nie wiem o jakie instalacje chodzi i co to jest ModArt.
Można powiesić na choince z czym kolwiek, tu zrobienie dobrego wzoru jest głównym czynnikiem wpływającym na koszty.

OP
OP
Ranger

Ranger

Znany użytkownik
Reakcje
3.003 10 1
Mam do rozdysponowania 5 ostatnich zestawów SM48. Skończyła się elektronika (zostało 5 płytek) i na razie więcej nie będzie. Chętnych zapraszam na PW lub e-mail
rangerttmf@gmail.com