Witam,
odpowiadając koledze Pawłowi, czy miałem już przygodę z blaszkami, to tak, to jest trzeci mój model. Pierwszy to T669 kupiony w Czechach, drugi to SM48 UMF. Ten model T669 z którego zrobiłem S200 STK był bardzo prosty do złożenia i nie miał tylu detali, poza tym wydaje mi się, że blacha była grubsza a obłości były podtrawione. Co do SM48 no to tak jak SM42, trzeba ze spokojem dobrze poczytać co podpowiada instrukcja, trochę popróbować na sucho, uważać by dwa razy nie zaginać i odginać, generalnie delikatnie bo po wszystkich złych ruchach zostaje ślad itd. Jeżeli mógłbym coś podpowiedzieć producentowi to czy nie warto pomyśleć o jakimś systemie łączeń elementów, zwłaszcza takich jak kabina czy buda. Chodzi mi o to, że np. kabina SM42 musi być na krawędziach obła a na jednej ściance trzeba to jeszcze doczołowo złączyć/zlutować. Gdyby było chociaż podtrawione albo jakaś zakładka. Nie wiem czy dobrze to opisuję ale było by łatwiej. Ja osobiście wszystkie te elementy podklejałem grubą taśmą i dopiero łączyłem. Dołączam jeszcze zdjęcia S200 i jedno Tamary-nie mam więcej.