• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

UMF - modele lokomotyw serii SM42/SP42

OP
OP
Ranger

Ranger

Znany użytkownik
Reakcje
2.999 10 1
Brzmi interesująco, jaka jest różnica między SM42 i SU42
Dużo większa niż między SP42 i SM42.
SU42 to między innymi:
- inny, dłuższy krótki przedział maszynowy plus cala jego zabudowa,
- dodatkowy tlumik z kotla,
- inny pomost główny
- czołownice z gwiazdami trakcji wielokrotnej
- detale długiego przedziału maszynowego
- malowanie

Ogólnie różnic jest jeszcze więcej ale to trzeba wziąć zdjecia obu lokomotyw z rych samych ujęć i porównywać.

OP
OP
Ranger

Ranger

Znany użytkownik
Reakcje
2.999 10 1
Czas na prezentację projektu wszystkich lokomotyw razem. SM42, SP42 i SU42 zostały w programie doposażone w części, które już wcześniej narysowaliśmy w 3D aby ułatwić produkcję.
Schodki, sprężyny, zbiorniki, tłumiki itd.
Wszystko po to aby pokazać jak to będzie wyglądało ale przede wszystkich unaocznić różnice między SM42, SP42 i SU42.
Niektóre ze starszych części już teraz poprawiliśmy aby wyglądało lepiej.

Załączniki

OP
OP
Ranger

Ranger

Znany użytkownik
Reakcje
2.999 10 1
Minęło parę dni aby na chłodno jeszcze raz spojrzeć na projekt SM42.
Dodałem braki tj trąbki sygnałowe oraz parę mniejszych poprawek wizualnych.

Pierwszy druk był z lekką obawą czy wszystko wyjdzie. Masa czasu spędzona na detalu i ułatwieniach montażu mogła zginąć zalana żywicą, np. dołki na poręcze w podłodze ramy.

Jednak efekt druku jest o wiele bardziej zadowalający niż się spodziewałem - wyszło wszystko. Ja jestem w szoku jak bardzo poszła do przodu technologia druku 3D. Nie dość, że perfekcyjnie wyszło ryflowanie podłogi, to jeszcze udało się uzyskać wyżej wspomniane dołeczki do montażu wszystkich drobnych części. Powierzchnie wyszły niemalże idealnie. Wszystkie te drobne kreseczki znikną pod farbą.
Bardzo zadowolony jestem z proporcji detalu - haki i uchwyty. Myślałem, że będą przeskalowane.
Wózki wyszły w 100%, resory piórowe są wyraźne i czytelne.
I już zupełnie na koniec - frezowane CNC oszklenie to już inna bajka.

Niebawem montaż.
Ostatnie zdjęcia to metalowe części, które będą zawierały zestawy do montażu.

Załączniki

OP
OP
Ranger

Ranger

Znany użytkownik
Reakcje
2.999 10 1
Ciąg dalszy

Załączniki

daromaro

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
1.735 125 86
Niezła "zabawa". Sporo czasu poświęcone na detal!. Ale szybki to byś mógł bardziej dopracować - w sensie żeby były "wyciągane" na gotowo (podfrezowane na przelot z odstępem np. 0,5mm).

Okno_maly.jpg

Hmmm.... Chyba, że są na wylot... na coś naklejone :)

Ostatnio edytowane:
OP
OP
Ranger

Ranger

Znany użytkownik
Reakcje
2.999 10 1
Niezła "zabawa". Sporo czasu poświęcone na detal!. Ale szybki to byś mógł bardziej dopracować - w sensie żeby były "wyciągane" na gotowo (podfrezowane na przelot z odstępem np. 0,5mm).

Zobacz załącznik 1099164

Hmmm.... Chyba, że są na wylot... na coś naklejone :)
Przy tej grubości materiału to raczej na wylot nie da rady. Zresztą mają kołnierz dookoła więc wystarczy je wyjąć z ramki. Nawet widać ten kołnierz.

OP
OP
Ranger

Ranger

Znany użytkownik
Reakcje
2.999 10 1
Musiał na to kiedyś przyjść czas.
Postanowiliśmy za skromną prośbą naszego kolegi z forum odkopać temat "Stonek H0".
Nie każdemu jednak odpowiada wielkoseryjna SM42 Piko.

Tak więc na bazie wózków Piko (silnika już nie) powstała nowa wersja Stonki, na pierwszy rzut idzie SU42.
Obecnie nasza konstrukcja jest dostosowana do wykorzystania napędu SM42 Piko - jest tani. Całe lokomotywy można kupić w bardzo atrakcyjnych cenach. Można również użyć silnika Piko.
Dostępne w H0 są wszystkie odmiany tj SM42, SU42, SP42.
Jakby ktoś miał ochotę na taki zestaw to zapraszam na PW.

Niebawem "Polsat" idzie do malowania i zostanie zaprezentowany w pełnej okazałości.

Załączniki

JakubR

Aktywny użytkownik
Donator forum
Reakcje
738 1 0
@Ranger, czy przy tej cenie zestawu/modelu gotowego można liczyć na chociaż wydrukowaną chłodnicę międzystopniową pod czołownicą? Jestem świadomy że wyklucza to raczej KKS od strony długiego dzioba, ale byłby to miły akcent. Ot moja delikatna propozycja;)

OP
OP
Ranger

Ranger

Znany użytkownik
Reakcje
2.999 10 1
@Ranger, czy przy tej cenie zestawu/modelu gotowego można liczyć na chociaż wydrukowaną chłodnicę międzystopniową pod czołownicą? Jestem świadomy że wyklucza to raczej KKS od strony długiego dzioba, ale byłby to miły akcent. Ot moja delikatna propozycja;)
Pewnie, że tak. To detal.

A gotowy model SU42 H0 w jakiej cenie będzie. Oczywiście mniej więcej, chodzi o rząd.
Kolega z forum płaci +/- 6000zł z dźwiękiem. Raczej będzie finalnie "+". Ten model to dwa miesiące pracy.