• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

UMF - modele lokomotyw serii SM42/SP42

daromaro

Znany użytkownik
Reakcje
1.882 129 86
Nie siej defetyzmu.
Nie będzie się działo dokładnie nic. Mam wydruki, które mają już 10 lat. Są gołe, nie pomalowane i nie dzieje się z tym nic.
Nie paczą się, nie utleniają, nie żółkną.

Jak są pomalowane to już zupełnie nie ma na nie nic wpływu.
ŹLE to napisałem.... Za krótki skrót myślowy... Chodziło mi o TECHNOLOGIE. Co będzie się siedziało w technice 3D za 10 lat. Pamiętam wydruki sprzed tych 10 - 15 lat, kiedy drukowałem matkę do E6ACT na PG. Maszyna kosztowała 50k Euro. Jedyna sensowna (wtedy) technologia to powielanie na zasadzie odlewów z żywic poliuretanowych. Teraz mając dobry plik STL można sobie zrobić dowolna ilość kopi w między czasie pijąc oramżade :). Rozwój żywic - jeszcze niedawno proste, łamliwe - dzisiaj mamy już typu ABS (cały czas o utwardzanych UV), wysokoudarne... Z innej beczki: drukarka (typu FFF/FDM) do PEEKu kosztuje od 10 do 20k PLN. Czyli jak się dobrze 'obrócić' to można powoli wchodzić w krótkoseryjne odlewy ciśnieniowe...
Drukarki do metalu... Na każdym biurku? Ciekawe....

Ostatnio edytowane:
OP
OP
Ranger

Ranger

Znany użytkownik
Reakcje
3.179 10 1
ŹLE to napisałem.... Za krótki skrót myślowy... Chodziło mi o TECHNOLOGIE. Co będzie się siedziało w technice 3D za 10 lat. Pamiętam wydruki sprzed tych 10 - 15 lat, kiedy drukowałem matkę do E6ACT na PG. Maszyna kosztowała 50k Euro. Jedyna sensowna (wtedy) technologia to powielanie na zasadzie odlewów z żywic poliuretanowych. Teraz mając dobry plik STL można sobie zrobić dowolna ilość kopi w między czasie pijąc oramżade :). Rozwój żywic - jeszcze niedawno proste, łamliwe - dzisiaj mamy już typu ABS (cały czas o utwardzanych UV), wysokoudarne... Z innej beczki: drukarka (typu FFF/FDM) do PEEKu kosztuje od 10 do 20k PLN. Czyli jak się dobrze 'obrócić' to można powoli wchodzić w krótkoseryjne odlewy ciśnieniowe...
Drukarki do metalu... Na każdym biurku? Ciekawe....
Dzisiaj już drukuje się formy wtryskowe - MTB.
Formy takie są krótkoseryjne ale na 4000tys wtrysków wystarczają.
Ogólnie jak kupisz do domu małą wtryskarkę za 1500zł z ręczną dźwignią to możesz sam w domu robić małe elementy z wtrysku - np wózki.

Z tym piciem oranżady to przesada :) W tym tygodniu drukuję dla was 45 wagonów i narobiłem się strasznie przy tym :)

daromaro

Znany użytkownik
Reakcje
1.882 129 86
https://forum.modelarstwo.info/threads/px48-w-2024-piotr66.59390/page-2#post-1144545
Tu wstawiłem taką wtryskarkę o której piszesz. Ale na niej można zrobić tylko małe elementy. No na wózek to trzeba było by zrobić kilka form (wszystko zależy od skomplikowania). Korci mnie :) O jak bardzo. Nawet nie wiecie ;) Teraz jest naprawdę sporo możliwości (narzędzia) wykonawczych...

Formy drukowane to właśnie PEEK - materiał drukowany w 400 st. C. dlatego wymaga specjalnej drukarki.

Przepraszam za Offtop. Odeszliśmy od tematu "modele lokomotyw serii SM42/SP42"

Ostatnio edytowane:

popowe

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
2.359 17 2
Druk 3D powala.... Zastanawiam się co będzie za 10 lat?
Jeżeli chodzi o degradację to posiadam druk z technologii:
FDM który ma 15 lat i jest praktycznie taki jak wypluła go drukarka w 2010 roku
PolyJet ma 12 lat i trochę "wysechł" może trochę się odkształcił ale nadal jest w miarę elastyczny.
SLA. Czyli żywiczne wydruki. U mnie najstarsze mają 9 lat. Stoją w gablocie przy oknie. model wygląda dokładnie tak samo jak samo jak dekadę temu. Opony przyznaje wydrukowane lub odlane z elastycznej żywicy stały się nieco mniej elastyczne ale tylko odrobinę.

Jeżeli chodzi o technologię to myślę że za 10 lat będziemy robić gwinty na śrubach. w H0.
Dopiero 3-4 lata temu druk z domowych drukarek dogonił technologię PolyJet z przed 10 lat.

OP
OP
Ranger

Ranger

Znany użytkownik
Reakcje
3.179 10 1
SM42-817 TT to niemal pół roku pracy koncepcyjnej, poprawek projektu aż w końcu długa praca nad gotowym modelem.
Model popularnej "Stonki" mamy już w ofercie od praktycznie 16 lat.
Zmieniająca się technologia produkcji modeli i części do nich skłoniła nas do wykonania projektu od nowa.
Powstał od podstaw projekt 3D całej rodziny SM42.
Następnie wydrukowaliśmy części, niektóre elementy zostały wykonane z metalu w celu zapewnienia masy oraz trwałości przy bardzie cienkich częściach.
Z przyjemnością prezentujemy finalny produkt.
Model posiadający wszystko to o czym można było wcześniej pomarzyć wykonując lokomotywy z blach fototrawionych.
Postaraliśmy się aby w Stonce nie zabrakło żadnych detali, których wcześniej nie było w TT.
Lokomotywa posiada pełne wyposażenie kabiny, trąbki sygnałowe, owiewki w kabinie maszynisty,
oszklenie zlicowane ze ścianami bocznym, realistycznie wykonane reflektory z odbłyśnikami.
Jest tego tak dużo, że ciężko to opisać.
Na uwagę zasługują również ultra cienkie chłodnice przedziału maszynowego - obecnie druk 3D pozwala na wykonanie czegoś czego nie można zrobić z blaszek.
Przestrzenne wózki wraz z pięknymi resorami piórowymi, piasecznicami, zgarniaczami to kolejne detale nad którymi spędziliśmy masę czasu na etapie projektowania.
Po tym przydługim opisie zapraszam do oglądania galerii. Jest ona podzielona na etapy.
Najpierw zaprezentowaliśmy ogólny wygląd modeli, następnie detale a na końcu wnętrze kabiny ze ściągniętą budką (pomalowaną od środka na kolor kremowy jak w oryginale).

Zapraszam wszystkich, którzy są zainteresowani zestawami do montażu lokomotyw SM42, SP42, SU42 w TT, H0, N i Z.
Od teraz można już zamawiać.
Ceny dla TT to 450zł/zestaw
H0 - 650zł/zestaw
N i Z - 350zł/zestaw

W skład zestawu wchodzą (mogą być małe równice w zawartości zestawów ze względu na skalę):

- wydruki 3D (rama, wózki boczki plus piasecznice, przedział maszynowy, budka maszynisty, tłumik/i, zbiorniki ramy/zbiornik ramy ze zbiornikiem powietrza (SP42) , odbłyśniki reflektorów, trąbki)
- szybki CNC budki maszynisty
- szybki reflektorów
- zderzaki mosiądz
- ciężarek tłumika mosiądz (opcjonalnie)
- ciężarek zbiornika mosiądz (opcjonalnie)
- reflektory mosiądz
- schodki mosiądz
- sprężyny belki mosiądz
- zgarniacze mosiądz
- łoże silnika mosiądz
- zbiornik powietrza mosiądz
- KKS mosiądz
- kalkomanie (PKP IV/Vep, ICC, PKP Cargo, Pol-Miedź)
- płytki PCB z opcją świateł białych, czerwonych i manewrowych
- płytka PCB E1 (opcjonalnie)
- diody SMD
- blaszki fototrawione (ramki reflektorów, tabliczki, obudowa haka, barierki, siatka wentylatora, wycieraczki)
- śruby montażowe
- wózki dummy (opcjonalnie)

DSC01266.JPG DSC01255.JPG DSC01256.JPG DSC01257.JPG DSC01258.JPG DSC01259.JPG DSC01261.JPG DSC01263.JPG DSC01264.JPG DSC01265.JPG DSC01267.JPG DSC01268.JPG DSC01269.JPG DSC01271.JPG DSC01272.JPG DSC01275.JPG

OP
OP
Ranger

Ranger

Znany użytkownik
Reakcje
3.179 10 1
Ciąg dalszy:

Załączniki

OP
OP
Ranger

Ranger

Znany użytkownik
Reakcje
3.179 10 1
Kabina.

Załączniki

OP
OP
Ranger

Ranger

Znany użytkownik
Reakcje
3.179 10 1
SU42-527 H0 to model, który powstał na życzenie naszego klienta i odwrócił do góry nogami cała serię SM42, którą dotychczas robiliśmy.
Wymagania były aby model był jak najbardziej szczegółowy, Odwzorowanie detalu, szczególnie czołownicy (gniazda, lemiesze, sprzęgi) były zgodne z oryginałem.
Jednocześnie model miał być 100% funkcjonalny tj posiadać gniazda sprzęgu wraz z KKS, Pełne oświetlenie E1, dźwięk ESU oraz w pełni wyposażoną kabinę wraz z oświetleniem.
Projekt trwał bardzo długo ale jego finałem jest ten oto model oraz przekonstruowanie całej serii naszej SM42 H0 pod inny napęd (SM42 Piko). Z Piko użyliśmy jedynie korpusów wózków wraz z przekładnią dodając silnik 5 biegunowy Mashimy oraz własną elektronikę.
Bardzo jesteśmy wdzięczni Michałowi za motywację i uwagi w doprowadzeniu modelu do perfekcji.

Załączniki

OP
OP
Ranger

Ranger

Znany użytkownik
Reakcje
3.179 10 1
Detale.

Załączniki

kdam

Aktywny użytkownik
Reakcje
77 2 0
Z tego polsatu też będzie dostępny wariant kita aby zbudować sobie np. SP42 na jego bazie?

W kwestii kabiny - czy jest ona kompatybilna z PIKO? Poza złożeniem kita myślę nad modernizacją pikawek także ;)

I czy można kupić wybrane części np. reflektory.osobno?

OP
OP
Ranger

Ranger

Znany użytkownik
Reakcje
3.179 10 1
Z tego polsatu też będzie dostępny wariant kita aby zbudować sobie np. SP42 na jego bazie?

W kwestii kabiny - czy jest ona kompatybilna z PIKO? Poza złożeniem kita myślę nad modernizacją pikawek także ;)

I czy można kupić wybrane części np. reflektory.osobno?
Są dostępne kity SP42, SU42 i SM42.

Kabiny do Piko też są dostępne i pokazane parę postów wcześniej.

Reflektorów gotowych nie sprzedaję.

OP
OP
Ranger

Ranger

Znany użytkownik
Reakcje
3.179 10 1
W instrukcji jest podany kolor farby "NCS S0575G40Y" - gdzie kupić taką farbę? Macie do polecenia jakiś konkretny produkt pasujący pod aerograf? :D
Mieszalnia lakierów samochodowych. Ewentualne cos trzeba by z przelicznika dobrać.
Wiem, że nie ma odpowiednika Ral. Czy jest cos teraz w palecie modelarskiej? Pewnie tak ale nie wiem gdzie inu kogo.
Hataka ma gotowy zestaw farb pod PKP Cargo.

Ostatnio edytowane: