• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

H0e Px48 w 2024 - piotr66

OP
OP
piotr66

piotr66

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
1.882 32 2
Zapowiedź Peixa przez Roberta co prawda padła ale bardzo mgliście, nic poza tym, żadnych konkretów. Nie sądzę aby w przyszłym roku go wypuścił. A jeśli jednak to zobaczymy.

OP
OP
piotr66

piotr66

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
1.882 32 2
W zasadzie mam go zaprojektowanego ale jeszcze pracuję nad kołami parowozu. Koła do tendra udało mi sie kupić ale do parowozu trzeba zrobić więc potrzebna będzie mała wtryskarka i ktoś kto wytoczy obręcze.

daromaro

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
1.768 126 86
Z 10 a może o nawet i 20 lat temu RBmodel robiło koła główne do Px. Zdaję się, że swoje modele na tych kołach oparł @Marcin Wojda. Koła były robione metodą toczenia i frezowania. Najpierw toczenie bryły zewnętrznej a potem frezowanie szprych i detalu w specjalnych mocowaniach po kilka sztuk w jednym przebiegu.

Poszukaj na Necie: "Mini Plastic İnjection Moulding Machine". Ceny różne ale takie coś kupuje się nie tylko do jednego projektu.

S4648497464bf42938b6be5bb98e86789S.png_640x640.png_.jpg

Na zdjęciu przykład takiej "domowej" wtryskarki. Są też mniejsze.

Ostatnio edytowane:
OP
OP
piotr66

piotr66

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
1.882 32 2
Tak, myślałem o tej wtryskarce lub o podobnej ale poziomej automatycznej. Wybur jest duży, większy problem jest z formą, chociaż na początek można też wydrukować formę, na kilkadziesiąt kompletów pewnie starczy a potem zainwestować w metalową.
Koła RB Modela znam, też je kiedyś miałem ale niewykorzystałem, a Px Marcina niestety nie jeździł.

garou

Znany użytkownik
Reakcje
4.828 444 99
Do tych maszynek formę najlepiej zrobić z aluminium/duralu a w ostateczności z PEEKu ale frezowaną.

Automaty mają w cenie co najmniej jedno zero więcej ;)
Erwina Papp na jej Faceboku pokazuje takie wytwory z metalu. Myślę że praca w metalu łatwa nie jest, dlatego dla mnie... jako, że to ręczna robota, trzeba przyznać, że robi wrażenie.
Oczywiście panu Piotrowi życzę powodzenia w realizacji jego projektu. Budowa od podstaw to zawsze wyzwanie.

Załączniki

Ostatnio edytowane:
OP
OP
piotr66

piotr66

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
1.882 32 2
Projekt Peix coraz bliżej finału. Zamawiam części i robię próbne wydruki. Na początek będzie seria do własnego montażu czyli gotowy układ jezdny z napędem i wydruki nadbudowy stosunkowo proste do wykończenia i zamontowania na napędzie i kilka wersji aby można wykonać odpowiedni numer. Seria gotowych zajmie trochę czasu, bo moce przerobowe mam ograniczone, zbyt dużo różnych modeli na warsztacie.
Własności jezdne będą idealne, napęd w parowozie na dwie osie z odpowiednim przełożeniem mam opanowany do perfekcji w poprzednich modelach.

Załączniki

Ostatnio edytowane:

JakubR

Aktywny użytkownik
Donator forum
Reakcje
803 1 0
I do tego ładne koła!:love: Liczę na to że będzie można nabyć oprócz modelu, dodatkowe zestawy kołowe aby ulepszyć niektóre parowoziki?

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
J
Wąskotorówka 14
Wąskotorówka 19
Wąskotorówka 3
Wąskotorówka 5
Wąskotorówka 50