• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

H0e Px48 w 2024 - piotr66

OP
OP
piotr66

piotr66

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
1.934 32 2
Taaa. Jak ktoś już wydaje nie małą kasę na gotowy model to byłoby fajnie, żeby nie musiał przy nim grzebać. Zresztą ja po to właśnie kupuje gotowce, bo nie mam czasu ich poprawiać. Z różnych powodów: bo pracuję, bo idę w góry, bo chcę sobie zrobić inny model. Dając przyzwolenie na kiepską jakość sami się prosicie, aby Wam wciskać syf za dużą cenę. Ja swoje pieniądze za bardzo szanuję, aby je tak marnować.
Szanuj swoje pieniążki i nie kupuj syfu. Popieram.

OP
OP
piotr66

piotr66

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
1.934 32 2
@melonowy Takie 'niedokładności' dobrze widać na dużym powiększeniu np. na zdjęciu. W realu nie będziesz miała z tym problemu. A nawet gdyby cuś, ktuś się uparł to są teraz świetne mazaki/markery z farba akrylową. Świetnie kryją - wystarczy raz przeciągnąć.

A jakie numery przewidujesz @piotr66 ? W sensie kalki, np.:
Px48-1756
Px48-3912
Px48-1785
To zależy od was, podawajcie propozycje to takie będą.

Jaka będzie wstępna cena modelu?
Jeszcze trudno mi określić, ale w przybliżeniu 1400 - 1500 zł za kit z gotowym napędem i tak może nieco ponad2 tys. za gotowy analog. Za dcc można sobie dodać, ceny dekoderów są obecnie bardzo różne od znanych i dobrych do chińskich itp. Nie uwzględniam tu oświetlenia bo to osobny temat i drogi zarazem, w zestawie będą lampy do wykonania wg włąsnej inwencji.

Ostatnio edytowane:
OP
OP
piotr66

piotr66

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
1.934 32 2
Widzę że nic się nie zmienia i cena dla niektórych jest najważniejsza. Jeżeli chcecie chwytać mnie za słowa to OK, dla mnie to nie problem. Model jeszcze nie jest gotowy a już miałbym znać cenę. Początkowo planowałem wykonać koła sam, byłyby dużo mniej pracochłonne, wytoczone i wtłoczone z wypraską - szybki montaż, ale problemem okazało się zamówienie toczonych elementów. Te są gotowe ale dużo drożej wychodzi wykończenie.

SD

Znany użytkownik
FREMO Polska
KKMK
Reakcje
1.560 3 0
Koledzy, proponuję nie dyskutować tematu ceny, cenę proponuje producent tak, żeby mu się opłacało produkować, a klient może kupić lub nie. Było już wiele dyskusji na tym Forum dotyczących cen gotowych modeli czy pełnych konwersji; często sam się dziwię, że wielu obecnych tu miniproducentów jest w stanie w ogóle na tych modelach czy elementach modeli coś zarobić biorąc pod uwagę nakład pracy plus koszty materiałów i dodatkowych podzlecanych usług. Widząc na przykład, ile liczą sobie za roboczogodzinę usługodawcy w innych branżach nie wymagających aż takich umiejętności, nie krytykowałbym, natomiast Piotrowi radzę na przyszłość nie pisać nic o przewidywanych cenach, zanim nie skalkuluje porządnie kosztów mając wszystko gotowe do sprzedaży. Pozdrawiam!

Artur

Bob Budowniczy
Zespół forum
Donator forum
FREMO Polska
MSMK
H0e
Reakcje
8.021 140 3
No tak. Normalnie awantury o ramki w PIKO/ROBO na kilkadziesiąt stron. Tutaj 2k za model gdzie na zaprezentowanych zdjęciach widać że jednak malowanie kół średnio wyszło i od razu zniechęcanie do produkcji.

Ja rozumiem że to kosztuje i że to jest trudne do zrobienia. Ale skoro cena urosła bo trzeba było kupić koła to może zrobić matrycę do ich malowania i podnieść cenę jak trzeba o kolejne 15-20 zł bo przy 1500-2000 to już są grosze. Bo jednak w takiej cenie za analoga to pewne rzeczy jak malowanie powinny być robione dobrze.

OP
OP
piotr66

piotr66

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
1.934 32 2
Nie mam zamiaru dyskutować o malowaniu kół, powiem tylko że robiłem takie setkami w innych modelach, bo przecież wszystklie polskie lokomotywy mają takie koła i jeszcze nikomu to nie przeszkadzało, dosłownie nikomu, bo... te koła są tak małe że w modelu poprostu nikt tego nie zauważył, a tu dałem zdjęcie w kilkukrotnym powiększeniu i... nagle są nieteges... Ale tak to działa, jak człekowi pokażą tak se pomyśli... To tyle. Może następne dam do tampodruku, na razie nie mam ztym doświadczenia, wykonawcy, jeżeli ktoś ma to proszę się podzielić.
Doceniam tych kolegów, którzy zwrócili uwagę na rozmiar i jak to wyjdzie w rzeczywistości.
A co do cen to jak ktoś chce koniecznie już cenę to podaję, taką jaką aktualnie przewiduję. O zbyt się nie martwię, kto chce to kupi a komu za drogo to czasem się potarguje i może kupi, a może nie, jak ze wszystkim na tym świecie.

Ostatnio edytowane:

garou

Znany użytkownik
Reakcje
5.031 448 99
Nie mam zamiaru dyskutować o malowaniu kół, powiem tylko że robiłem takie setkami w innych modelach, bo przecież wszystklie polskie lokomotywy mają takie koła i jeszcze nikomu to nie przeszkadzało, dosłownie nikomu, bo... te koła są tak małe że w modelu poprostu nikt tego nie zauważył, a tu dałem zdjęcie w kilkukrotnym powiększeniu i... nagle są nieteges...
Zgadzam się. Dlatego napisałem to co napisałem we wpisie #54

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
J
Wąskotorówka 14
Wąskotorówka 19
Wąskotorówka 3
Wąskotorówka 5
Wąskotorówka 50