• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Elektryka i DCC Ucyfrowienie pierwszej lokomotywki

Adam Kobyliński

Znany użytkownik
GGM
Reakcje
1.254 68 6
Lutownica ok, masz najcieńszy grot na niej? Jakiej średnicy cynę masz? Kup topnik w płynie, odsysacz ewentualnie cienką plecionkę do zbierania glutów z pół lutowniczych i małą buteleczkę izopropanolu. Odlutuj wszystko z tego dekodera nałóż trochę topnika i wyczyść wszystko plecionką aż będą płaskie pady i zacznij na nowo. Troszeczkę cyny na potrzebne pady, końcówki przewodów odizoluj nożykiem i delikatnie skręć końcówki. Pocynuj na nowo, ale nie tak jak pokazują na YT że najpierw nabierasz kalafonii na grot potem cynę i dopiero na przewód. Z tego jest tylko kupa smrodu :) Odwijasz kawałek cyny z rolki tak żeby końcówka wisiała w powietrzu, dotykasz do niej przewodem i podgrzewasz lutownicą od góry, 2 sekundy i masz ładnie pocynowany przewód. Ilość kalafonii która jest wewnątrz cyny wystarczy w zupełności do takich cienkich przewodów. Przewody do dekodera lutuj tak żeby kierowały się na zewnątrz płytki. Na koniec kilka kropel izopropanolu na pola lutownicze i zmywasz pędzelkiem albo szczoteczką z płytki resztki kalafonii albo topnika w płynie.
Tutaj sobie podejrzyj jak oczyścić pady plecionką.

Reakcje
26 1 0
Dzięki za fachową pomoc, tak używam najcieńszego grota, cyna 1mm izopropanol mam, Widziałem kilka filmików trochę wprawy trzeba nabrać aby tak ładnie to wyglądało ale wszystko przede mną :)

kobik21

Użytkownik
Reakcje
26 1 0
Odlutowałem przewody zrobiłem wg instrukcji jeszcze raz przylutowałem ale problem pozostał taki sam czy świeca się światła cały czas bez wzgledu na kierunek jazdy..
Może być niewłaściwie zaprogramowany dekoder albo uszkodzone wyjście ale jak to sprawdzić?

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
13.016 531 30
Może być niewłaściwie zaprogramowany dekoder albo uszkodzone wyjście ale jak to sprawdzić?
Jeżeli obwody w modelu są zrobione prawidłowo, to w zasadzie należy sądzić, że winny jest dekoder. Przy czym "wina" może oznaczać uszkodzenie, a może też być źle zaprogramowany dekoder. W tym drugim wypadku można spróbować resetu dekodera: CV8=8 (nie wiem, czy kolega kobik21 już tego nie próbował). Ale żeby być pewnym, trzeba byłoby sprawdzić na stanowisku testowym. To nie jest drogie urządzenie, a bardzo przydatne. Jeżeli nie ma takiego w pobliżu, można włożyć dekoder do innego modelu, o którym wiemy, że działa prawidłowo z innym dekoderem.

kobik21

Użytkownik
Reakcje
26 1 0
Co do spróbowania w innym modelu tego dekodera trochę jest problem bo on nie ma wyjścia zrobionego pod gniazdo tylko kabelki które są przylutowane do płytki.
Co do resetu dekodera nie próbowałem ....będę wdzięczny za podpowiedz jak to należny zrobić

kobik21

Użytkownik
Reakcje
26 1 0
Mam mysz LokMaus2 nie wiem czy ja to dobrze robię wciskam jednocześnie P i * miga kropka na zmianę przy 0 i 3 ,wybieram strzałką 8 wciskam P ale to mi się programuje lokomotywa pod 8. Coś nie tak robię czy tak ma być? Bo światła nadal się świecą cały czas ....

Adam Kobyliński

Znany użytkownik
GGM
Reakcje
1.254 68 6
Czytałeś instrukcję? Wg. instrukcji musisz przełączyć mysz do trybu programowania profesjonalnego, przytrzymaj przycisk P przez min 8 sekund, wyświetlacz pokaże EP i migające kropki. Po puszczeniu P powinno pokazać na wyświetlaczu 01 co odpowiada CV01, przyciskami góra i dół przewijasz do 08. Dalej instrukcja jest jakoś dziwnie napisana, nie jestem pewny czy dobrze rozumiem. Naciskasz F1 żeby wejść i odczytać do CV08, potem F4 żeby zmienić wartość, strzałkami przewijasz do 8 i naciskasz P żeby zaprogramować tą wartość. W trakcie programowania na wyświetlaczu będzie FSa po zaprogramowaniu wróci do CV08 (?) Nie miałem LM w ręku więc trochę zgaduję, musisz pokombinować.

kobik21

Użytkownik
Reakcje
26 1 0
O tej porze cos ciężko się myśli ... zrobiłem jak pisałeś ale po wybraniu strzałkami 8 i wciśnięciu F1 pojawia się E.9. z migającymi kropkami i strzałkami już nic nie mogę wprowadzić. Jeśli próbuje zamiast F1 wcisnąć F4 pojawia się FP strzałkami ustawiam 8 i jak nacisnę P znów pojawia się FP i wszystko gaśnie czy to oznacza że zresetowane? Proszę jeśli ktos ma instrukcje do profesjonalnego programowania lokMaus2.

Marqus

Moderator Poznańskiego Klubu Modelarzy Kolejowych
PKMK
Reakcje
457 8 0
Naciśnij i przytrzymaj na 8s przycisk P.
Na wyświetlaczu pojawi się EP.
Puszczając przycisk P powinno pojawić się na wyświetlaczu 01.
Zmieniając strzałkami wybierasz 08 i naciskasz F1.
Na wyświetlaczu powinno pokazać się FS.
Następnie strzałkami wybierasz wartość, którą chcesz wpisać. W tym przypadku 08 (CV8=8 - reset dekodera).
Naciskasz F4, na wyświetlaczu pojawi się FP.
Przyciskiem STOP wychodzisz z programowania.

To tak na szybko z tłumaczenia instrukcji. Organoleptycznie mogę sprawdzić późnym wieczorem.

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Dla początkujących 14