Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Mam pytanko dotyczące oświetlenia bo nie mogę nigdzie odszukać tematu a nie chce uszkodzić dekodera dzwiękowego :
1. Mam w loku Taurus po jednej żarówce z przodu i z tyłu czy mogę to wymienić na led tak żeby były czerwona i biała z przodu i analogicznie z tyłu czyli łącznie 4 ledy .
2. Czy mogę to podpiąć do już istniejących kabelków
Biała led za tę żarówkę co jest i teraz chcę pociągnąć dodatkowe dwa kabelki od tej żarówki z przodu do tyłu i na odwrót do tych led czerwonych żeby się zmieniało w zależności od kierunku jazdy .
3. Czy nie uszkodzę dekodera ESU 54400 loko sound V 4 że będzie za duże obciążenie na wyjściu te orginalne kabelki są podpięte pod płytke w loku i do tej płytki jest podłączony dekoder ESU na wtyczce 8 pin
No tak mój błąd przepraszam nie napisałem o rezystorach bo mi się wydawało to oczywiste potem chciałem to z edytować ale już się nie dało niestety a nie chciałem generować dwóch postów
Rezystor tak myślę że bym zaczoł od ~4,2K i zobaczył jak to będzie świecić czy tam jeszcze trzeba mostek prostowniczy też dać ? ale nie uszkodzę dekodera ?
Dekoder na wyjściu funkcyjnym (do oświetlenia itp.) daje napięcie stałe (minus na wyjściu, wspólny plus na niebieskim przewodzie), prostownik nie jest potrzebny. Obciążalność wyjścia to 250 mA, więc nie ma obawy o przeciążenie. LED pobiera wielokrotnie mniejszą moc niż żarówki.
Wielkie Dzięki za szybką odpowiedz , tak też pomyślałem ale wolałem zapytać jak to mówią kto pyta nie błądzi Pozdrawiam
Ps. Panie Andrzeju przed Panem się nic nie ukryje "o ą" do okulist czas mi się zapisać
Tu nie chodzi o to czy ktoś jest życzliwy czy nie, chodzi o trochę własnej inicjatywy. Na takie pytanie, które zadałeś znajdziesz odpowiedź w internecie. Tylko trzeba chcieć. Tyle.
Cześć Marqus, podłączyłem dolutowałem kabelki wg schematu, loko jeździ
Zainstalowałem dwie diody jedna biała jedną czerwoną postawiłem na tory i obie świecą się cały czas bez względu na kierunek jazdy.
Coś nie tak podłączone czy dopiero jak wszystkie 4 podłącze to będzie działało prawidłowo?
Pozdrawiam, Marek