Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Nie wiem, czy nie napiszę bzdury, ale w polskiej instr. na str. 7. jest napisane:
"reflektory nie działają poprawnie - błąd w ustawieniu poziomów prędkości"
(instrukcja ściągnięta z netu - nie wiem, na ile poprawna)
Też coś znalazłem podobnego ale bardziej mi chodzi o przywrócenie ustawień fabrycznych.
Po wciśnięciu F1 wyskakuje E.9. i już strzałkami nic nie mogę zmienić próbowałem nawet to robić z wciśniętym F1 i nic
Zrób kolejno czynności:
- nacisnąć i przytrzymać P aż wyświetli się E.P.
- po zwolnieniu P wyświetli się 0.1. z migającymi kropkami
- strzałkami wybrać 0.8. i zatwierdzić klawiszem F4, wyświetli się F.P.
- po zwolnieniu wyświetli się 0.0.
- strzałkami wybrać 0.8.
- nacisnąć klawisz P, wyświetli się F.P. , lokomotywa może wtedy na chwilę ruszyć
- nacisnąć klawisz STOP
I to koniec programowania. Dekoder zostanie ustawiony fabrycznie.
Musi działać, bo właśnie przed chwilą zrobiłem RESET na swojej lokomotywie.
Tak zrobiłem zadziałało ale światła nadal się świecą cały czas i do przodu i do tyłu jak jedzie.
Znalazłem informacje w instrukcji "zaprogramowany poziom prędkośći myszy Lokmaus i dekodera lokomotywy musza być zgodne. Jeśli tej zgodności nie ma, światła nie będą działały prawidłowo." Pytanie jak to sprawdzić czy jest ta zgodność?
Na początku miałeś oświetlenie podłączone do silnika jak dobrze pamiętam? Daj jeszcze raz zdjęcie połączeń dekodera i połączeń do płytki tak jak masz teraz zrobione. Sprawdź też to co zaznaczyłem na zdjęciu bo mnie intryguje ta śruba.
Z tego co widzę na zdjęciach, to ten zielony ma tak być podłączony.
Zielony i czerwony są podłączone do odbieraków z kół.
Na temat zamienionych kolorów już pisałem wcześniej.
Żółty i niebieski masz podłączony do silnika. I to pomimo złych kolorów, również jest dobrze podłączone.
Odłącz pozostałe przewody ale nie od strony dekodera tylko z tej płytki.
Czyli doprowadź do tej sytuacji: