• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Elektryka i DCC Ucyfrowienie pierwszej lokomotywki

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
13.016 531 30
diody białe to o barwie ciepłej białej
A nawet jasnożółtej, zwłaszcza do modelu starej lokomotywy. Najlepiej ocenić barwę światła na żywo, w sklepie powinni móc zademonstrować świecenie. Rozumiem jednak, że dziś większość zakupów robi się przez internet, więc może to być trudne.

Adam Kobyliński

Znany użytkownik
GGM
Reakcje
1.254 68 6
Masz szkło powiększające? Obejrzyj dokładnie pady lutownicze przy dobrym świetle czy czegoś czasem nie zwarłeś przy lutowaniu. Czasem malutki "smark" cyny albo odstający drucik potrafi zrobić zwarcie. Ewentualnie odlutuj to co przylutowałeś i zostaw tylko 4 przewody które były wcześniej.

Reakcje
26 1 0
Ciężko tak trafić idealnie z tym lutowaniem nawet mając dobra lutownicę odlutuje i sprawdzę dekoder czy wtedy działa:)
To nie takie proste jak się wydaje jak ktoś nie ma wprawy w tym co robi ....

Adam Kobyliński

Znany użytkownik
GGM
Reakcje
1.254 68 6
Przydają się cienkie przewody, i niezbyt gruba cyna z kalafonią. Małą ilość cyny rozpuszczasz na pad dekodera, pocynowujesz końcówkę przewodu i obcinasz żeby nie był za długi. Potem przykładasz do przygotowanego pada, podgrzewasz i gotowe. Staraj się nie grzać za długo i nie ruszaj przewodem dopóki cyna nie zastygnie.

Adam Kobyliński

Znany użytkownik
GGM
Reakcje
1.254 68 6
Kiedyś szukałem i nawet znalazłem, ale mi się odechciało takich zakupów. Na razie grzebię się z oświetlaniem wagonów i korzystam z przewodów które są przy dekoderach i dodatkowo posiłkuję się przewodami z usmażonych napędów zwrotnic pikowskich. Na więcej nie mam czasu bo od rana do wieczora w robocie, więc nawet nie szukam. Może ktoś inny ma sprawdzone źródełko takich przewodów i się podzieli?

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Dla początkujących 14