• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Tramwaje w Łodzi

newermind

Łowca cech
Zespół forum
ŁKMK
Reakcje
3.653 45 1
23. 08. 2014 r. Krańcówka Zdrowie. Wspomnienie linii 46 w postaci zestawu 805Na 1282-1283 i Sanok, będący własnością Tomka Adamkiewicza, widocznego za nastawnikiem. Wozy 805 1282-1283, zostały w tym roku odstawione, a następnie pozbawione wózków i cenniejszych elementów instalacji. Ostatecznie w październiku pozostałości wagonów trafiły na licytację.
_20140823_8128.jpg
_20140823_8086.JPG

Dobrzyn

Moderator Forum Prawdziwa kolej wąskotorowa.
Zespół forum
Reakcje
1.239 3 1
Przez Ozorków wracałem w zeszłym tygodniu. Wygląda to bardzo słabo, zwłaszcza brak sieci...

piotram

Użytkownik
Reakcje
91 0 0
Jeszcze tak z 10 lat temu często robiliśmy "wypady miłośnicze" że tak to nazwę właśnie do Łodzi, żeby się karnąć tramkiem 46 albo 43 do Ozorkowa albo Lutomierska. Dzięki temu mam dużo zdjęć na pamiątkę. Jeszcze swego czasu były tam protesty przeciwko likwidacji linii. Szkoda jak tą linię zlikwidują, przecież to taki ewenement tramwajowy, no pewno jest mało takich klimatycznych linii. :cry:Autobusy będą utykać w korkach, samochodów będzie coraz więcej. Tramwaj to dobre rozwiązanie, ale trzeba modernizować i dbać o infrastrukturę a tutaj całymi latami linia była "zapuszczona", niedoinwestowana. :ostrozny:Dobrze że chociaż Zgierz działa. Nie wiem jak w Łodzi jest z autobusami, ale np. tu w Czewie w godzinach szczytu opóźnienia autobusów po 15,20 minut to standard(jestem kierowcą w MPK), ja się denerwuję za kierownicą, a ludzie na przystankach, każdemu odradzam podróż autobusem. Natomiast tramwaje śmigają cały czas i nie stoją w korku. Co prawda to Czewa nie Łódź, tam jest plątanina torów, u nas tylko 3 linie. Nie wiem jak to na co dzień u was wygląda. U nas na szczęśćie nad tramwajami "słoneczne niebo" niedawno wymieniali rozjazdy przy zajezdni i w planach następne poważne modernizacje.

newermind

Łowca cech
Zespół forum
ŁKMK
Reakcje
3.653 45 1
Zastanawiające jest używanie przez Ciebie synonimu/zamiennika/skrótu "Czewa". Zajęło mi to chwilę, nim odkryłem, że chodzi o mieszkańca Częstochowy.
Pomimo mód, nie napisałbym, że jestem z Odzi-cód! Ani nawet z miasta - Óć. ;)

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
13.491 553 30
Ale kolega newermind chyba źle zrozumiał, określenie Czewa to chyba skrócona nazwa miasta Częstochowa. Tak czy tak, należy tępić takie skróty.

newermind

Łowca cech
Zespół forum
ŁKMK
Reakcje
3.653 45 1
Wydaje mi się, że zrozumiałem, tak jak zrozumiałem i o tym właśnie napisałem.
Skrót, to by był Cz-wa! Nieprawdaż?

piotram

Użytkownik
Reakcje
91 0 0
No trochę mnie poniosło z tymi skrótami, przepraszam. Czewa to Częstochowa, młodzi tak używają nagminnie, dlatego dostałem "ułańskiej fantazji" i sam z tym poleciałem. Jak mój syn gada z rówieśnikami to też się go często pytam co dany skrót znaczy. A z tępieniem tego to chyba walka z wiatrakami, ale można zwracać uwagę jak się to nie podoba oczywiście.

Kpt. Nemo

Łowca cech
Donator forum
Ekspert
Reakcje
21.571 513 29
W Łodzi słonko już nawet nie wschodzi nad tramwajami, ono spala rozum tych którzy o nich decydują.
Jest dobrze a nadchodzi dobra zmiana, zamykamy linie, likwidujemy tramwaje na wielu ulicach, dodatkowo trzy dni pod rząd obok Kaliskiej coś się psuło i nikt z Retkini na Widzew nie mógł dojechać, jak za dawnych lat, albo podczas sierpniowych strajków, moi koledzy mieszkający w centrum, dymali na piechotę do roboty, no po prostu jest bosko.
Ale nie ma co narzekać, jak wykopiemy tunel i przy okazji nie zawali się pół śródmieścia to będziemy mieli quasi metro, łał i wtedy se pojedziemy do Manufaktury żeby się w tłumie ukulturalniać, jeść kebaby i patrzeć na roznegliżowane laseczki z wydętymi usteczkami i namalowanymi brwiami.

A zajezdnia muzealna nie może wyprowadzić taboru na ulicę bo im dojazd odcięli.

A i przy spadku jakości usług, podrożały bilety, ale to rozumiem, jak się motłochowi obiecało to 500+ trza dać, a skąd ma Mateuszek kłamczuszek wziąć, ze swoich to by popadł w nędzę.

piotram

Użytkownik
Reakcje
91 0 0
No przykro na to patrzeć. Powinni chociażby powoli, ale podreperowywać stan torowisk, infrastruktury...U nas co prawda urząd miasta jest raczej pro samochodowy, ale każdy widzi że bez tramwajów Częstochowa leży. Jak jeździliśmy za tramwaje (zastępcza komunikacja autobusowa z powodu wymiany rozjazdów przy zajezdni) to jeździliśmy "gęsiego",po prostu jeden za drugim (same przeguby). Trwało to ponad miesiąc. Nierealnie było jechać z czasem tramwajowym. Dlatego tramwaje są doceniane. W planach poważne inwestycje, a może nawet przedłużenie linii na Parkitkę (ale to jeszcze daleka sprawa). A za łódzkie tramwaje trzymam kciuki(y)

Dobrzyn

Moderator Forum Prawdziwa kolej wąskotorowa.
Zespół forum
Reakcje
1.239 3 1
Jadą wozy kolorowe... Tylko czy będą miały po czym jeździć? Nie ma Lutomierska, nie ma Ozorkowa. Sic transit gloria...