• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Makieta domowa Tort Sokołów

OP
OP
S
Reakcje
7 0 0
Kilka miesięcy temu za namową kolegów tu na forum, zmieniłem koncepcję z tortu na makietę modułową. Tylko tytuł został, który w błąd wprowadza (podpowiedzcie proszę gdzie mógłbym zgłosić prośbę o zmianę tytułu).

Pierwszą częścią jest to nad czym teraz toczy się dyskusja, czyli moduł przemysłowy z przystankiem pasażerskim. Ta część składa się z 3 segmentów. Zawierać ma rafinerię, skład węgla i złomowisko. Dzięki bocznicy towarowej będzie można przyjmować składy ze szlaku i wtaczać do składu węgla lub formować składy do wyjazdu. Na terenie rafinerii będzie się głównie odbywać napełnienie beczek, a żeberko u góry da możliwość np. formowania składów.

Później dojdą kolejne moduły z: większą stacją pasażerską, w innym miejscu z lokomotywownią, jakimiś fabrykami i kto wie co jeszcze... Póki co na talerzu jest moduł przemysłowy. Myślę, że trochę naświetliłem sprawę.

Załączniki

melonowy

Znany użytkownik
Reakcje
2.278 48 1
Ja wiem, że taki masz plan. :) Koledzy nie wiedzieli do końca w czym rzecz.
Te tory rafinerii może jakoś inaczej zaaranżować, bo bardzo krótkie są, do tego na łuku.
Nie znam się na rafineriach, ale czy to w niczym nie przeszkadza jeśli chodzi o jej infrastrukturę?
Na ten najdłuższy chyba góra 4-5 cystern wejdzie z lokomotywą.

Pawelec

Aktywny użytkownik
Reakcje
649 2 1
Patrząc na kolegi plan, widzę tu stację Poznań- Górczyn;)
Niech kolega zrobi perony na łuku, po prawej w połowie zrobić złomowisko (kiedyś tam się znajdowało) a po przeciwnej stronie dać bazę Lotos-u, torów odstawczych trochę upchasz(y)

Tylko skład węgla musisz gdzieś ulokować;)
To tak na szybko.

OP
OP
S
Reakcje
7 0 0
No właśnie, to jest może nawet zgniły ale kompromis, między dostępnym miejscem, a elementami, które bym widział w tym module. O, śmiesznie bo mieszkam w Górczynie ale nie tym :ROFL: a rafineria ma być Lotosu.
Łącznie na torach rafinerii, nie wliczając żeberek zmieści się 13 cystern - zdecydowanie więcej niż potrzebuję. Z planowaną infrastrukturą do napełniania beczek też mi siądzie. Te łuki są dość ciasne, bo R2 ale w przypadku wagonów towarowych aż tak w oczy to nie kłuje. Wszystkie łuki po których będą jeździć wagony pasażerskie są na r3 i r4.
Jak projektowałem proste tory w rafinerii to za każdym razem coś mi nie pasowało. Ani pod względem użytkowym, ani oka to nie cieszyło.

Dzięki za podpowiedzi :)

OP
OP
S
Reakcje
7 0 0
Rozważałem tę opcję, nawet sobie ułożyłem tory w ten sposób, ale...
przede wszystkim jakoś tak przytłacza ten projekt wizualnie ilością torów w środkowej i dolnej części modułu. Po drugie niestety brakuje miejsca na skład węgla, który zdecydowanie chciałbym zachować.

Myślę, że pora kończyć planowanie i przejść do realizacji. Serdecznie dziękuję wszystkim kolegom za zaangażowanie i chęć pomocy oraz przekonanie mnie do stworzenia makiety modułowej. Wiem nie było łatwo ale tym większa chwała dla Was ;) Dzięki :)

melonowy

Znany użytkownik
Reakcje
2.278 48 1
No to zrób na tym module samą rafinerię z przystankiem, ale bez żadnych torów dodatkowych zasadniczych.
Po prostu przelotówka z peronem pośrodku i wiatą.
Dworzec z resztą infrastruktury zrobisz gdzieś indziej na szlaku.
Nie przechodź tak łatwo do realizacji, bo może to być później kłopotliwe i kosztowne jak coś nie przypasuje...
Powoli zaczynaj, ale z głową, nie na "hura".

Krocik TV

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
1.170 8 0
No to zrób na tym module samą rafinerię z przystankiem, ale bez żadnych torów dodatkowych zasadniczych.
Nie przechodź tak łatwo do realizacji, bo może to być później kłopotliwe i kosztowne jak coś nie przypasuje...
Kolega ciężko słucha dobrych rad, dlatego ja przestałem się odzywać. Sam zresztą powiedział, że chce mieć ujeżdżalnię dla taboru. Sam ostatnio takiego poznałem, buduje makietę nie małą (5,5x4 metry) i dla niego liczy się to żeby składy latały (ma 5 torów szlakowych), robi to dla filmików i oglądalności na TikToku. I jemu tak samo możesz mówić i tłumaczyć do bólu bez efektu.

OP
OP
S
Reakcje
7 0 0
W zasadzie właśnie tak to ma wyglądać. Bardziej jako przystanek, dla ludzi zatrudnionych w okolicznych zakładach. Beż żadnego dworca, czy innej infrastruktury, bo tam nawet nie ma na to miejsca. Ten peron 1 kusi mnie o tyle, że idealnie tam się mieści EN57 i w momencie kiedy pasażerowie będą z niego wysiadać torem głównym może śmignąć jakiś dalekobieżny.

@Krocik TV chętnie słucham czyiś rad i wskazówek. Jednak ponad wszystko muszą one być zbieżne z moją wizją, gdyż w ostateczności to ja buduję tę makietę dla siebie. Napisałeś ostatnio, że teraz byś inaczej zrobił swoją makietę. Ciekaw jestem co byś w niej zmienił i dlaczego?

Krocik TV

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
1.170 8 0
Mnie nie bawi latające składy w koło, wolę zabawę w prawdziwą kolej na stacji. Także na pewno byłaby linia jednotorowa. Zrobiłbym stację na pierwszym planie, składy, które odjeżdżałyby i przyjeżdżały z/na stację za tła makiety. Coś na wzór "Wysokiej Gorzowskiej". Nawet kombinowałem jak swoją przerobić, ale niestety za dużo musiałbym zrujnować i trochę torów zniszczyć, no i tunel/górę rozwalić. A to już na 3 projekt dla mnie za dużo. Na tą chwilę wolę iść w szczegóły a nie ogół. Dlatego moja budowa posuwa się w takim tempie a nie innym. A powracając do meritum tematu, z tyłu, być może pod pleksą, byłoby parę torów do formowania składów i ich przechowywania.

melonowy

Znany użytkownik
Reakcje
2.278 48 1
W zasadzie właśnie tak to ma wyglądać. Bardziej jako przystanek, dla ludzi zatrudnionych w okolicznych zakładach. Beż żadnego dworca, czy innej infrastruktury
No to ok.
Wywal te dodatkowe tory i zostaw tylko rafinerię i szlakowe tory z peronem przystankowym i budką-wiatą na nim.
Cała reszta będzie na dworcu...
chętnie słucham czyiś rad i wskazówek. Jednak ponad wszystko muszą one być zbieżne z moją wizją, gdyż w ostateczności to ja buduję tę makietę dla siebie.
W zasadzie racja, ale było tu już wiele przypadków przekonania "nowych i zielonych" do innej wizji niż ich wizja.
Po czasie dziękowali, że dali się przekonać. Z czasem postrzeganie makiety się zmienia, a zostanie ona z Tobą na lata.
Ty poniekąd też już dałeś się przekonać do segmentów.
Nic na siłę. Więc chłoń i wyciągaj najlepsze wnioski z wszystkich naszych wpisów.

Ostatnio edytowane:
OP
OP
S

Scobel

Użytkownik
Reakcje
7 0 0
@Krocik TV dzięki za podzielenie się przemyśleniami i spostrzeżeniami. Rzeczywiście na takie zmiany już jest za późno na Twojej makiecie ;)

@melonowy zanim zacznę właściwą budowę makiety to jeszcze sporo wody w Wiśle upłynie, tak więc na dojrzewanie jest czas :)

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Planuję 9
Planuję 155
Planuję 10
Planuję 41
Planuję 105