• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Makieta domowa Tort Sokołów

Krocik TV

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
1.222 10 0
Łuki wyjdą R3 i R2, ale to prawda, na środku przy Twoim założeniu będzie tłok. Jeśli planujesz tą szerokość na jednym kawałku to nie wiem jak chcesz pracować na środku makiety?

OP
OP
S

Scobel

Użytkownik
Reakcje
7 0 0
Łuki wyjdą R3 i R2, ale to prawda, na środku przy Twoim założeniu będzie tłok. Jeśli planujesz tą szerokość na jednym kawałku to nie wiem jak chcesz pracować na środku makiety?
W pierwszej kolejności zabudować wewnętrzny pasek o szerokości 30-40 cm, następnie posuwać się do zewnątrz.

Gdybym się zdecydował jednak na makietę segmentową to z waszej praktyki w jakich rozmiarach najlepiej pojedynczy element wykonać?

melonowy

Znany użytkownik
Reakcje
2.559 50 1
Lokomotywownia po lewej dlatego, żeby można było przetaczać wagony. Pisałem gdzieś wyżej już o tym.
Zainstalowałeś sobie Train Simulatora?
Uruchom go i zobacz sobie jak wagony z lokomotywą się będą lokować.
Może wówczas sam dojdziesz do wniosku, że jednak "coś nie halo"...
PS.
Standardowy flex Piko ma po prostej 940mm. Obróbka itd. segment dł. 900mm. Oczywiście nic na sztywno.

Kris

Znany użytkownik
Reakcje
3.660 67 5
W pierwszej kolejności zabudować wewnętrzny pasek o szerokości 30-40 cm, następnie posuwać się do zewnątrz.
Żeby to wykonać, MUSISZ mieć gotowy i ostateczny plan całości, to raz.
Dwa, najlepiej zrobić sobie tą część na deseczkach, które wkomponujesz w środek (a ten środek może mieć otwór rewizyjny, w którym się zmieścisz w razie czego) . Wtedy dobrze mieć tam obok tak zorganizowane miejsce, by bez dramy i uszkodzeń odłożyć na bok taki segmencik, w razie potrzeby.
To nie jest takie hop siup.

Gdybym się zdecydował jednak na makietę segmentową to z waszej praktyki w jakich rozmiarach najlepiej pojedynczy element wykonać?
To też zależy, co ma na tym segmencie być. Jeśli stacja, to 80cm szerokości i max 90 cm długości (tyle, co flex) - optymalne.
Dłuższe też możesz zrobić, ale będzie mniej poręczne. 90 od biedy sam weźmiesz do rąk.
szlak to 90 x 50 - tak jak standardowe moduły. Wysokość ramy to ok 10cm. Może być mniej.
Ale nie mniej, niż 5 cm ( pod spodem musi zmieścić się cała elektryka.
A jak położysz to na stole, to musi się opierać na ramie, a nie na elektryce ;) Niektóre oczywistości też muszą wybrzmieć.

Możesz praktyczne zrobić JAKIEKOLWIEK, ale to musi mieć sens.

OP
OP
S

Scobel

Użytkownik
Reakcje
7 0 0
Lokomotywownia po lewej dlatego, żeby można było przetaczać wagony. Pisałem gdzieś wyżej już o tym.
Zainstalowałeś sobie Train Simulatora?
Uruchom go i zobacz sobie jak wagony z lokomotywą się będą lokować.
Może wówczas sam dojdziesz do wniosku, że jednak "coś nie halo"...
PS.
Standardowy flex Piko ma po prostej 940mm. Obróbka itd. segment dł. 900mm. Oczywiście nic na sztywno.
No tak. Chociaż ja bym to widział tak, że wjeżdżam z wagonami na tor wyciągowy, podjeżdżam manewrówką z lokomotywowni, przepinam je i sobie przetaczam pod fabrykę lub skład węgla czy gdzie tam chcę. A dodatkowo parowóz dobrze by tam wyglądał.

A jaką szerokość segmentu jest dobrze zastosować?

melonowy

Znany użytkownik
Reakcje
2.559 50 1
Kris już wszystko o segmencie opisał.
Dodam jeszcze tylko, że segmenty mogą być dowolne. Natomiast końcówka "pierwszego lewego" i końcówka
"ostatniego prawego" segmentu (skrajne) na przykład stacji, powinny być znormalizowane, aby móc je podłączyć do innego znormalizowanego modułu. (Kilka segmentów stacyjnych tworzy moduł np. stacyjny.)
Chociaż ja bym to widział tak, że wjeżdżam...
Nie patrz oczyma wyobraźni, tylko uruchom symulator i pojeźdź.;) Wiele Ci się wyjaśni.

Kris

Znany użytkownik
Reakcje
3.660 67 5
I wyjdź z domu ! :) Odwiedź kilka stacji, mniejszych i większych, pasażerskich i towarowych. Zaobserwuj prawdziwy ruch pociągów.
To bywa czasochłonne, ale warto, jeśli chcesz w to brnąć. Przejedź się pociągiem. NIE raz. :)

OP
OP
S

Scobel

Użytkownik
Reakcje
7 0 0
No to Panowie jednak zabiliście mi Ćwięka z tymi segmentami. Kompletnie nie mam pomysłu jakby taki projekt, który by mi się podobał miałby wyglądać. Teraz pewnie dopiero w sobotę będę mógł usiąść przed komputerem i coś poskrobać w programie ale może chociaż na kartce coś rozrysuję. Taka makieta wydaje mi się dużo trudniejsza do wykonania…

Pokój, który mam do dyspozycji ma wymiary 5350 x 3920. Myślę, że na początek makieta będzie musiała być w kształcie litery L. Boli mnie natomiast to, że w tym przypadku nie będę mógł poprostu włączyć zestawu i go puścić aby sobie trochę pojeździł dookoła.

@Kris tak na marginesie to sporo się koleją najeździłem. Nawet na własne wesele po kościele wraz z gośćmi jechaliśmy pociągiem. W Indiach obowiązkowo trzeba było skorzystać z kolei czy w Laosie jedyną linią kolejową się przejechać. Taka ciekawostka - wybudowali i sfinansowali ją Chińczycy a wejścia na dworce pilnuje uzbrojone wojsko, bagaż prześwietlają 2 razy a po wyjściu z pociągu w 5 minut wszyscy muszą opuścić dworzec. Nawet z toalety nie można skorzystać, od razu wyganiają.

Krocik TV

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
1.222 10 0
No to Panowie jednak zabiliście mi Ćwięka z tymi segmentami. Kompletnie nie mam pomysłu jakby taki projekt, który by mi się podobał miałby wyglądać. Teraz pewnie dopiero w sobotę będę mógł usiąść przed komputerem i coś poskrobać w programie ale może chociaż na kartce coś rozrysuję. Taka makieta wydaje mi się dużo trudniejsza do wykonania…

Pokój, który mam do dyspozycji ma wymiary 5350 x 3920. Myślę, że na początek makieta będzie musiała być w kształcie litery L. Boli mnie natomiast to, że w tym przypadku nie będę mógł poprostu włączyć zestawu i go puścić aby sobie trochę pojeździł dookoła.

@Kris tak na marginesie to sporo się koleją najeździłem. Nawet na własne wesele po kościele wraz z gośćmi jechaliśmy pociągiem. W Indiach obowiązkowo trzeba było skorzystać z kolei czy w Laosie jedyną linią kolejową się przejechać. Taka ciekawostka - wybudowali i sfinansowali ją Chińczycy a wejścia na dworce pilnuje uzbrojone wojsko, bagaż prześwietlają 2 razy a po wyjściu z pociągu w 5 minut wszyscy muszą opuścić dworzec. Nawet z toalety nie można skorzystać, od razu wyganiają.
A kto powiedział, że przy eLce nie można składu puścić w koło. Ja ostatnio taki projekt robiłem koledze.

melonowy

Znany użytkownik
Reakcje
2.559 50 1
Zasiane ziarno dostało deszczu i zakiełkowało. ;):D:cool:(y)
Kompletnie nie mam pomysłu jakby taki projekt, który by mi się podobał miałby wyglądać.
Generalnie tak samo, tylko większy i z pustym środkiem.
Taka makieta wydaje mi się dużo trudniejsza do wykonania…
Nie. Generalnie wszystko jest tak samo jak na torcie.
nie będę mógł poprostu włączyć zestawu i go puścić aby sobie trochę pojeździł
Dlaczego nie? Kwestia projektu makiety. Stawiasz tabor i jeździsz...

melonowy

Znany użytkownik
Reakcje
2.559 50 1
A czy łuk w tym przypadku nie będzie za ciasny? Żeby dłuższe składy się nie wykolejały.
Oczywiście, w projekcie który nie jest ograniczony deską tortową inaczej prowadzi się łuki.
Rozluźnia się je maksymalnie, by najbardziej przypominały rzeczywistość.
Jak będzie wyglądała Twoja makieta, to się zobaczy jeszcze czy L, czy Owal, czy jeszcze inaczej.
Mazgnij plan pokoju do wykorzystania na budowę makiety.
Kris poszedł po całości, ale kto wie...?:)

melonowy

Znany użytkownik
Reakcje
2.559 50 1
No, to powinno jakoś zobrazować koledze jak może to wyglądać w małej konfiguracji "L".
Można też do takiego planu dodać tor na linię 2 torową, żeby było więcej jazdy...:p
Można też ciut wydłużyć jedną część i mały przystanek z bocznicą też dołożyć, bo kolega chce mieć 2 .:)

obonek

Użytkownik
Reakcje
70 0 0

Można by ten tor który idzie przy zewnętrznej krawędzi puścić woogóle pod makietą lub za elementem tła. Przy lini dwu torowej miałoby to jeszcze większy sens. Pętla by chowała się w tunelu by nie widać było ciasnych łuków. Jeżeli zeszłoby się z tym torem na dół to można by rozbudować stację towarową lub jakiś terminal po lewej. Ogólnie koncepcja mi się podoba. Jeszcze jakby stacja była wpisana w łagodny łuk i miała łagodniejszy wyjazd, to było by miodzio...

Kris

Znany użytkownik
Reakcje
3.660 67 5
Możliwości jest mnóstwo i można wszystko, ALLLLEEE nie znamy układu pomieszczenia :) Jeszcze....

Krocik TV

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
1.222 10 0
Można by ten tor który idzie przy zewnętrznej krawędzi puścić woogóle pod makietą lub za elementem tła. Przy lini dwu torowej miałoby to jeszcze większy sens. Pętla by chowała się w tunelu by nie widać było ciasnych łuków. Jeżeli zeszłoby się z tym torem na dół to można by rozbudować stację towarową lub jakiś terminal po lewej. Ogólnie koncepcja mi się podoba. Jeszcze jakby stacja była wpisana w łagodny łuk i miała łagodniejszy wyjazd, to było by miodzio...
W tym przypadku założenie było, żeby szerokość wyszła max 60 cm, jedynie przy nawrotach jest jakieś 1.30 m (zastosowane łuki R3 PIKO) i tył jest na nasypie, żeby można było widzieć skład i zastosować most na makiecie. Te screeny są kiepskiej jakości, ponieważ ta makieta będzie miała wymiary 6x3 m. Tak sobie życzył przyszły budowniczy.
Ja jakbym robił sobie nową to też nawrót schowałbym za tłem a skupił się na stacji, gdzie jest najwięcej zabawy na tego typu makiecie. No ale to jest moja wizja ;).

OP
OP
S

Scobel

Użytkownik
Reakcje
7 0 0
Chwilę mnie nie było, ale cały czas projektowałem i przelewałem na SCARM swoje różne pomysły.

Ale, ale. Wygląda na to, że będzie dużo pracy a i koszta pewnie nie małe, więc całość podzielę na kilka etapów. Etap I obejmie budowę dworca pasażerskiego, z bocznicą przy fabryce, lokomotywownią i małą rampą rozładowczą. Ponadto, tymczasowo położę szlak jedno torowy dookoła pokoju (docelowo będą dwa tory) ale bez modelowania terenu i projektowania - to będzie kiedyś. W projekcie jest też tor pod makietą (warstwa 0), oznaczony na planie na czarno.
I tutaj najważniejsze pytanie. Jak długi musi być tor aby zmienić poziom o 1 i nie powodować wykolejeń czy problemów z podjazdem? Jak długie powinny być perony aby były użytkowe?

Załączniki

Kris

Znany użytkownik
Reakcje
3.660 67 5
Do kosza niestety..... Szczególnie ta pętla na czarno. Ten bypass na biało też niepotrzebny.

Skąd się biorą takie pomysły ?
Przy takich wymiarach naprawdę można zrobić coś bardziej realnego bez cudowania.....

MNIEJ ZNACZY WIĘCEJ.

Nie wiem, ile masz już kupionych torów, ale jeśli jakieś masz, spróbuj coś ułożyć na podłodze wg planu i zobaczysz, ile to realnie zajmuje miejsca...
I się zdziwisz lub wpadniesz na LEPSZY pomysł ;)

Ale się nie poddawaj. "Zmień dietę" - odchudzanie jest w modzie ;)

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Planuję 9
Planuję 155
Planuję 10
Planuję 41
Planuję 105