• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Makieta domowa Tort Sokołów

melonowy

Znany użytkownik
Reakcje
2.559 50 1
Widzę, że kolega na spokojnie podchodzi do tematu i w miarę przyjmuje uwagi, więc warto pomóc.
(y)(y)(y)
Dobra, ja bym zaczął od początku.
Mamy miejsce pt. 3m x 1,5m i tu już można coś podziałać, ale.....POWOLI.
Te dwa tory po lewej u góry i na dole to wyjścia do przyszłej rozbudowy.
Więc ja bym na miejscu kol. Scobel jeszcze raz przemyślał jak budować.

Krocik TV

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
1.222 10 0
Jeszcze dwa małe co nieco ode mnie. Nie sugeruj się filmikami z YouTube, gdzie prawie każdy filmuje jeżdżący tabor z poziomu toru (ciut wyżej) i wygląda to super. Ale patrząc z góry z wysokości powiedzmy 1 metr na odległość 1,5 metra czy więcej to już nie wygląda to tak super, fajnie i zabawnie. Staje się ruchomą zabawką. Dlatego ja zrobilem u siebie pusty środek i tam siedzę na niskim taborecie (ryczce ;)), żeby choć trochę czuć się maszynistą ;). Zabawa w manewry z góry też (według mnie) jest mało ciekawa. Ja miałbym propozycję, jeśli w najbliższym czasie będziesz miał możliwość zaliczenia jakieś imprezy modelarskiej, to wybierz się na nią, stań w odległości 1 - 1.5 metra i popatrz na jeżdżący tabor, a później przybliż kluka (nos) jak najbliżej, ile się da do makiety i spójrz jeszcze raz. Ciekawe, która pozycja da lepsze wrażenie? ;)

OP
OP
S

Scobel

Użytkownik
Reakcje
7 0 0
Tylko do lokomotywowni przy jednej stacji wjazd jest na drugiej stacji. Dziwne to i nienaturalne.
To nawęglanie przewidziane było przeze mnie dla parowozów. Twój skład węgla rozumiem jest jako jego składowisko.
Parowozów nie przewidujesz, tylko stacja paliw dla diesli.
Dodanie tego toru u góry powiększa Ci szerokość tortu do 1600mm, ale jak Ci tak pasuje to ok.
Zabierając wagony towarowe z placu ładunkowego, czy z rampy na dole, wtoczysz je i pozostawisz na górne bocznice składu węgla, ale do fabryki z suwnicą już nie, bo uwięzisz lokomotywę. Być może to Ci nie będzie przeszkadzać.
Chyba, że jedna spalinowa manewrówka będzie tam operować na stałe i po pozostawieniu na bocznicy wagonów przez lokomotywę trakcyjną, ona przejmie wprowadzenie ich do fabryki z suwnicą.
Zabierając natomiast wagony ze złomowiska, sytuacja będzie odwrotna i tyczyć się będzie składu węgla.
Pobierz i zainstaluj sobie ze strony SCARM dodatek Model Trains Simulator. TU LINK
Lepiej zwizualizujesz sobie ruch na makiecie i ile wagonów wchodzi na perony, bocznice, tory wyciągowe.

W menu SCARM pojawi się:

Zobacz załącznik 1120487

Po kliknięciu pojawi się:

Zobacz załącznik 1120488
Gdzie najpierw klikając w tor wskazujesz miejsce, następnie klikasz w tabor, który tam ma się pojawić.
W prawej górnej części klikasz "Power" i suwakiem ruszasz lokomotywą.
Klikając w rozjazd przekładasz go, klikając w sprzęg odczepiasz wagon, klikając w tabor wskazujesz i "X "kasujesz go.
Klikając w kafelek "3D" przełączasz w taki widok:

Zobacz załącznik 1120489

Masz rację, że to trochę dziwne. Co prawda jakoś bardzo mi to nie przeszkadza ale chyba jednak zmienię.
Zamysł mam taki aby skład węgla był przy torze, a stacja nawęglania poniżej przy lokomotywowni, a pomiędzy jakaś ładowarka kursująca i uzupełniająca węgiel.

haha, z tym miejscem to jest tak, że 10cm zawsze się znajdzie :ROFL:

Tak czy siak zakładałem lokomotywę manewrową. Inaczej by tego się nie dało ogarnąć.

OP
OP
S

Scobel

Użytkownik
Reakcje
7 0 0
Ciekawe na ile jesteś obrotny, żeby wszystko obsłużyć na raz, chyba że na makiecie mają bawić się 2 lub więcej osób. Na kartce wszystko wygląda pięknie i ładnie, a później przychodzi zastanowienie i konsternacja,po co mi było tyle tego.
A na koniec mała taka moja dygresja, nie wiem dlaczego ludzie na siłę na tak małym torcie upierają się na dwie stacje (nie chodzi mi tylko o Twoje założenie), według mojego małego doświadczenia podczas zabawy będziesz w stanie obsłużyć i zapanować nad 1, ewentualnie 2-ma lokomotywami i szybko znudzi się ciągłe widzenie taboru w ruchu. A gdzie jakaś zabudowa czy też roślinność, jakieś życie na makiecie?
Cóż, z mojego punktu widzenia te dwie stacje to minimum, aby w ogóle od czegoś zacząć. A co do zabudowy i roślinności to będzie ale najpierw musi być klepnięty układ torów. Inaczej bez sensu jest planować skoro ciągle wszystko się zmienia.

OP
OP
S

Scobel

Użytkownik
Reakcje
7 0 0
Jeszcze dwa małe co nieco ode mnie. Nie sugeruj się filmikami z YouTube, gdzie prawie każdy filmuje jeżdżący tabor z poziomu toru (ciut wyżej) i wygląda to super. Ale patrząc z góry z wysokości powiedzmy 1 metr na odległość 1,5 metra czy więcej to już nie wygląda to tak super, fajnie i zabawnie. Staje się ruchomą zabawką. Dlatego ja zrobilem u siebie pusty środek i tam siedzę na niskim taborecie (ryczce ;)), żeby choć trochę czuć się maszynistą ;). Zabawa w manewry z góry też (według mnie) jest mało ciekawa. Ja miałbym propozycję, jeśli w najbliższym czasie będziesz miał możliwość zaliczenia jakieś imprezy modelarskiej, to wybierz się na nią, stań w odległości 1 - 1.5 metra i popatrz na jeżdżący tabor, a później przybliż kluka (nos) jak najbliżej, ile się da do makiety i spójrz jeszcze raz. Ciekawe, która pozycja da lepsze wrażenie? ;)
Dlatego zaplanowałem na początek typowy tort, który będzie początkiem większej całości. Dzięki niemu mam też się wprawić w budowie, modelarstwie, zależy mi na wypełnionym środku. Ale co najważniejsze docelowo zamierzam zrobić to o czym piszesz, gdyż mam do dyspozycji dość duży pokój i do tych torów po lewej będę sobie dobudowywał dioramy.

OP
OP
S

Scobel

Użytkownik
Reakcje
7 0 0
Dobra, ja bym zaczął od początku.
Mamy miejsce pt. 3m x 1,5m i tu już można coś podziałać, ale.....POWOLI.

Jeszcze raz:
1. Co kolega @Scobel chce mieć na makiecie? W sensie jaki klimat, nadal industrialny?
2. Którą epokę chce odwzorować?
3. Czy lub ile ma jeździć składów pasażerskich i jakiego rodzaju?

Jak odpowie KONKRETNIE na te 3 pytania, w sumie 4, to lecimy dalej. Widzę, że kolega na spokojnie podchodzi do tematu i w miarę przyjmuje uwagi, więc warto pomóc.
Nie będzie łatwo w sposób konkretny odpowiedzieć na te pytania ;)

1. Na tej makiecie ma się znajdować infrastruktura kolejowa industrialna i dwie stacje pasażerskie (północ/ południe). Wnętrze gdzie nie będzie torów zabuduję jakimiś budynkami mieszkalnymi - to jest mniej istotne.
2. Aż tak wtajemniczony nie jestem aby się jasno określić i się tego trzymać. Choć skłaniam się ku V epoce.
3. Póki co 2 składy, które posiadam :) Parowóz z II/III epoki z 3 krótkimi wagonami i Husarz z 3 długimi wagonami. Na makiecie tego rodzaju nie będzie mogło być więcej jak 3, może 4 składy. Natomiast jeśli ją rozbuduję, to... Kto wie co przyszłość przyniesie.

melonowy

Znany użytkownik
Reakcje
2.559 50 1
Zamysł mam taki aby skład węgla był przy torze, a stacja nawęglania poniżej przy lokomotywowni, a pomiędzy jakaś ładowarka kursująca i uzupełniająca węgiel.
Ok, czyli parowóz będzie i zasiek do nawęglania też.
Jak brakuje, to zawsze można wstawić rozjazd z torem dojazdowym. Transport ze składu węgla do punktu nawęglania parowozów odbywać się może przecież koleją, przez przetoczenie załadowanej węglarki z punktu A do punktu B.
Co do tego planu i jego rozbudowy. Pomyśl spokojnie jeszcze. Dlaczego teraz tort, a rozbudowa przez segmenty?
Nie lepiej zaplanować już teraz całości segmentowo-modułowej?
Jest to wygodne pod każdym względem. Łatwo przemieścić, łatwo przebudować, łatwo pielęgnować.
MODUŁY Przykład.jpg
Skoro chcesz tą makietę później rozbudować i piszesz, że masz miejsce, to jak miałaby ta rozbudowa wyglądać?
Jak te segmenty dołączone do tej makiety byłyby poprowadzone?
Co do epoki, to ja bym też planował dużo do przodu.
To, że teraz masz to co masz z taboru, to nie znaczy, że tak będzie zawsze.
Jak zaplanujesz sobie dajmy V epokę polską, to budować będziesz pod tym kątem makietę i tabor też będziesz pod tym kątem kolekcjonował. To co masz teraz, zawsze możesz sprzedać, a za uzyskane pieniądze kupić tabor polski z V ep.

Krocik TV

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
1.222 10 0
Ja tam widzę, że kolega @Scobel tak do końca nie wie na jakie wyzwanie się pisze, jeśli uważa, że zabudowa jest mało ważna. Tak myślę i mi się wydaje : coś tam zbuduję, byle gdzie było pojeździć, nie ważne o szczegóły.

Krocik TV

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
1.222 10 0
Też tak myślę jak Ty i dlatego próbuję kolegę nakierować na nomen-omen "właściwe tory".:)
Nie wiem czy to jest wykonalne. Tabor, który ma to tak mi się wydaje, że to są zestawy startowe : niby Husarz i skrócone wagony oraz jakiś zestawik z parowozikiem). Coś ciężko słucha.

OP
OP
S

Scobel

Użytkownik
Reakcje
7 0 0
@Krocik TV, @melonowy Wiadomo, że tak do końca to nie wiem na co się piszę. Będę wiedział dopiero jak zbuduję swoją pierwszą makietę. Jak się decydowałem na budowę campera z busa to tak dokładnie też nie wiedziałem co i jak. Był to proces, który jakiś czas trwał i wyszło, to i z makietą się da :)

Co do taboru to Husarz z zestawem startowym, parowóz od Roco 62211 i mam jeszcze Lotosa od ACME, więc zgadza się, zbieranina. Ale podchodzę do tematu bardziej na luzie i ta makieta ma być po to żeby sobie pojeździć i jak się spodoba to dopiero wtedy się konkretnie ukierunkuję. Tak jak napisałem w pierwszym poście póki co to ma być bardziej do zabawy.

Jeszcze przemyślę temat makiety segmentowej.

A póki co poprawiłem tamten projekt. Czy takie coś będzie lepsze?

Załączniki

OP
OP
S

Scobel

Użytkownik
Reakcje
7 0 0
To aktualizując, wolę lokomotywownię po prawej stronie. Myślę ża fanie będzie po prostu sonie np. parowozem zjechać z tortu i cofną do budynku.

PLAN SCOBEL melonowy v2p_opis.png
Podoba mi się w tym projekcie to, że sporo wolnego miejsca jest na środku do zagospodarowania i czuję jakąś taką lekkość tego. Będzie łatwiej zaprojektować miasteczko z drogą.

Jeszcze wpadłem na pomysł dodania dodatkowych wjazdów do wnętrza tortu ale myślę że to przesada i raczej nie ma większego sensu. Jestem ciekaw jakie jest zdanie kolegów.
dodatkowe rozjazdy do wnetrza.png

Załączniki

Kris

Znany użytkownik
Reakcje
3.661 67 5
Te dodatkowe wjazdy.....u góry jeszcze w miarę ma sens, ale na dole nie. Ale to moje zdanie.

Mnie w tym planie nic nie pasuje, ale to nie moja makieta......

Krocik TV

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
1.222 10 0
Rośnie ten tort jak na drożdżach, już jest szeroki na 1,70 metra. Jestem ciekaw jak Ty to ogarniesz?

OP
OP
S

Scobel

Użytkownik
Reakcje
7 0 0
@Kris W każdym z tych planów coś mi nie odpowiada, coś bym pozmieniał. Jak zacznę przeprojektować to skończę na tym co powyżej albo czymś bardzo bliskim.

@Krocik TV gdyby zwęzić o 50 cm to by nawet łuki się nie zmieściły a środek byłby wypełniony torami.

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Planuję 9
Planuję 155
Planuję 10
Planuję 41
Planuję 105