• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Makieta domowa Tort Sokołów

OP
OP
S

Scobel

Nowy użytkownik
Reakcje
6 0 0
Do kosza niestety..... Szczególnie ta pętla na czarno. Ten bypass na biało też niepotrzebny.

Skąd się biorą takie pomysły ?
Przy takich wymiarach naprawdę można zrobić coś bardziej realnego bez cudowania.....

MNIEJ ZNACZY WIĘCEJ.

Nie wiem, ile masz już kupionych torów, ale jeśli jakieś masz, spróbuj coś ułożyć na podłodze wg planu i zobaczysz, ile to realnie zajmuje miejsca...
I się zdziwisz lub wpadniesz na LEPSZY pomysł ;)

Ale się nie poddawaj. "Zmień dietę" - odchudzanie jest w modzie ;)
Soryy, ale niby dlaczego?! Fajnie by było jakby padły jakieś konkretne argumenty. Nie mam potrzeby odwzorowywania czegoś realnego. Gdyby tak było to już dawno bym skopiował rzeczywistość.

Kris

Znany użytkownik
Reakcje
3.207 66 5
Argumenty. Proszę - pierwszy główny argument - realnie to nie ma najmniejszego sensu i potrzeby. Co Tobą kierowało, żeby to w ogóle zamieścić na planie ?
Drugi, bardziej merytoryczny - masz za mało miejsca na zmianę poziomów między rozjazdami a mostami (?) / tunelami (?) .

To tak na dzień dobry.

OP
OP
S

Scobel

Nowy użytkownik
Reakcje
6 0 0
Argumenty. Proszę - pierwszy główny argument - realnie to nie ma najmniejszego sensu i potrzeby. Co Tobą kierowało, żeby to w ogóle zamieścić na planie ?
Drugi, bardziej merytoryczny - masz za mało miejsca na zmianę poziomów między rozjazdami a mostami (?) / tunelami (?) .

To tak na dzień dobry.
O, oto właśnie pytałem. Jaką minimalną długość toru potrzebuję aby zmienić poziom?

melonowy

Znany użytkownik
Reakcje
2.028 40 1
No to zależy jak to ma wyglądać.
Według mnie jeśli jest widoczne, to żeby dobrze wyglądało i funkcjonowało, to minimalnie musi mieć długość 2,80m.
Da to nachylenie około 2,5% na wysokość 70mm. Na wysokość 80mm będzie to jakieś 3,20m.
Jeśli podjazd będzie schowany np. w tunelu, to można trochę skrócić i dla tych samych wysokości będzie to odpowiednio: dla 70mm to 2m. dla 80mm to 2,3m. Da to nachylenie 3,5%.
Kris ma rację z tym bypassem i poziomem -1. Inaczej trzeba to rozwiązać.
Dobra rade nie zaczynaj od najtrudniejszego, zacznij od zwykłego segmentu z torem, trawką i krzaczkami.
Popełniając na nim błędy (a na pewno je popełnisz) nauczysz się i na najtrudniejszym będziesz już mądrzejszy.

OP
OP
S

Scobel

Nowy użytkownik
Reakcje
6 0 0
Według mnie jeśli jest widoczne, to żeby dobrze wyglądało i funkcjonowało, to minimalnie musi mieć długość 2,80m.
Da to nachylenie około 2,5% na wysokość 70mm. Na wysokość 80mm będzie to jakieś 3,20m.
Jeśli podjazd będzie schowany np. w tunelu, to można trochę skrócić i dla tych samych wysokości będzie to odpowiednio: dla 70mm to 2m. dla 80mm to 2,3m. Da to nachylenie 3,5%.
Dobra rade nie zaczynaj od najtrudniejszego, zacznij od zwykłego segmentu z torem, trawką i krzaczkami.
Popełniając na nim błędy (a na pewno je popełnisz) nauczysz się i na najtrudniejszym będziesz już mądrzejszy.
Dzięki za konkretną odpowiedź :) i dobrą radę. To może na początek coś takiego?

E1a.png

Czy byście dodali jeszcze jakąś bocznicę dla wagonów towarowych?

Załączniki

melonowy

Znany użytkownik
Reakcje
2.028 40 1
Ale ta stacja "powyżej" nie jest dobrze zaplanowana.
Ja nie pisałem o tym, że nie masz planować sobie stacji, wręcz przeciwnie, trzeba to zrobić.
Pisałem tylko, że masz sobie w ciągu segmentów zaplanować jeden prosty,
aby sobie poćwiczyć i później włączyć go w ciąg makiety.

KronosVV

Aktywny użytkownik
Reakcje
113 7 0
Ja bym nie szedł w nachylenie 3,5%. Skład osobowy 5-6 wagonów z oświetleniem będzie miał problemy z podjazdem na mniejszych prędkościach. A już na pewno taki z ACME. 2,5% wg mnie to max.

OP
OP
S

Scobel

Nowy użytkownik
Reakcje
6 0 0
Ja bym nie szedł w nachylenie 3,5%. Skład osobowy 5-6 wagonów z oświetleniem będzie miał problemy z podjazdem na mniejszych prędkościach. A już na pewno taki z ACME. 2,5% wg mnie to max.
Dłuższych składów nie planuję ale nigdy nie wiadomo.

Ten dolny poziom to głównie po to żeby móc tam w przyszłości zrobić tory odstawcze dla składów. Ale też sobie pomyślałem, że fajnie by było jakbym mógł tam wjechać jakimś składem i w innym miejscu makiety wyjechać.

melonowy

Znany użytkownik
Reakcje
2.028 40 1
Lepiej nachylenie łagodne zrobić. Dla bezpieczeństwa zabawy.:p
żeby móc tam w przyszłości zrobić tory odstawcze dla składów
No tory odstawcze, się rozumie.:)
jakbym mógł tam wjechać jakimś składem i w innym miejscu makiety wyjechać.
Jak już tam wjedziesz i odstawisz, to wyjazd zrobić oczywiście też gdzieś indziej...

Sekcja odstawczo - przelotowa.jpg
Wjeżdża jeden pociąg, wyjeżdża inny i taka rotacja urozmaica zabawę.
Tu przykład dwutorowy, ale oczywiście jednotorowy też może być.
Jak tam Ci przypasuje.

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Planuję 9
Planuję 155
Planuję 10
Planuję 41
Planuję 105