• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Makieta domowa Tort Sokołów

Scobel

Nowy użytkownik
Reakcje
6 0 0
Dzień dobry,
po przypomnieniu sobie, że kiedyś miałem kolejkę postanowiłem ją odnaleźć i wrócić do tego. Ku mojemu zdziwieniu minęło 25 lat :O Szybko zorientowałem się w temacie i już dokupiłem start set ze sterowaniem DCC. Będzie to moja pierwsza makieta

A więc do rzeczy, założenia:
- ma to być tort, z możliwością rozbudowy o dioramy lub inne torty w przyszłości;
- początkowo chciałem się zmieścić na płycie OSB czyli 2,5m x 1,25m ale wychodzi mi 3m x 1,5m i to jest właściwie maksymalna powierzchnia na jaką mogę sobie pozwolić;
- zależy mi na tym aby dawał frajdę z zabawy, realizm schodzi na dalszy plan;
- tory A-gleiss (mam sporo pojedynczych torów ale zamierzam budować za pomocą flexów), sterowanie Piko Smart Control Light;
- będą dwie stacje (północ, południe), ma być kilka fabryk, skład węgla, stacja paliw, lokomotywownia, dworzec i budynki mieszkalne;
- po torach będą jeździły zestawy z różnych epok i krajów;
- jeśli jest sens to będzie tor do programowania.

Projekt zamieszczam poniżej. Na szybko też naniosłem na projekt mniej więcej to co by się tam miało znajdować, natomiast nie mam pojęcia czy tak się zmieści, bo nie wiem jakiej wielkości są budynki ale tu nic nie ma na sztywno. Proszę doświadczonych kolegów przede wszystkim o sprawdzenie układu torów, czy łuki nie będą za ciasne, rozjazdy w tych miejscach i tak ułożone nie będą powodować kłopotów w użytkowaniu. Czy w ogóle takie torowisko się sprawdzi w realu? Mam nadzieję, że napisałem o wszystkim co mi chodziło po głowie. Serdecznie pozdrawiam i dziękuję za pochylenie się nad moim projektem.

Załączniki

Reakcje
91 0 0
Witam
- początkowo chciałem się zmieścić na płycie OSB czyli 2,5m x 1,25m ale wychodzi mi 3m x 1,5m i to jest właściwie maksymalna powierzchnia na jaką mogę sobie pozwolić;
Czy da się tą makietę obejść ? Czy będzie stała dłuższym bokiem przy śćianie, bo jeżeli to drugie,to będą duże problemy z montażem i pracami na makiecie.
- jeśli jest sens to będzie tor do programowania.
Programować można tez na torze głównym , ma to sens odizolować jakiś dłuższy odcinek i tor do programowania gotowy.
Pozdrawiam

OP
OP
S

Scobel

Nowy użytkownik
Reakcje
6 0 0
Witam

Czy da się tą makietę obejść ? Czy będzie stała dłuższym bokiem przy śćianie, bo jeżeli to drugie,to będą duże problemy z montażem i pracami na makiecie.

Programować można tez na torze głównym , ma to sens odizolować jakiś dłuższy odcinek i tor do programowania gotowy.
Pozdrawiam
Docelowo będzie stała przy ścianie, lecz mniej więcej w połowie jest wnęka na tyle głęboka aby móc się zmieścić. Dopóki będzie trwała budowa może stać na środku lub być odsuwana.

Czy wystarczyłoby odizolować ten tor na dole po prawej za zwrotnicą? Tam będzie co najmniej 30cm.

Krocik TV

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
952 8 0
Tor do programowania możesz dać jako osobny element, powiedzmy jako reszta toru pozostawiona po przebudowie stacji. I tak do niego idzie osobny przewód.
Co do wielkości, praca w pozycji pochylonej na głębokości 0.75 metra to będzie udręka, uwierz mi na słowo. Takich rzeczy nie wykańcza się w 10 minut. Trochę ten układ torowy jest dziwny, ja bym dał rozjazdy łukowe. Może zamieścił byś tutaj plik że swoim projektem, żeby łatwiej nanieść poprawki lub sugestie. Te dwa tory po lewej stronie u góry do czego mają służyć?

OP
OP
S

Scobel

Nowy użytkownik
Reakcje
6 0 0
Tor do programowania możesz dać jako osobny element, powiedzmy jako reszta toru pozostawiona po przebudowie stacji. I tak do niego idzie osobny przewód.
Co do wielkości, praca w pozycji pochylonej na głębokości 0.75 metra to będzie udręka, uwierz mi na słowo. Takich rzeczy nie wykańcza się w 10 minut. Trochę ten układ torowy jest dziwny, ja bym dał rozjazdy łukowe. Może zamieścił byś tutaj plik że swoim projektem, żeby łatwiej nanieść poprawki lub sugestie. Te dwa tory po lewej stronie u góry do czego mają służyć?
Co do pracy na takiej głębokości to zdaję sobie sprawę, że łatwo nie będzie ale gdyby stół był węższy nie zmieściłbym się z łukami… wychodzi na to, że to taki kompromis.
Plik ze Scarma się nie dodał ale już wiem dlaczego i przy najbliższej okazji go zamieszczę.

Te dwa tory po lewej u góry i na dole to wyjścia do przyszłej rozbudowy.

OP
OP
S

Scobel

Nowy użytkownik
Reakcje
6 0 0
Załączam pliki ze Scarma. Dziś w nocy pomyślałem że fajnie by było jakby tory gdzieś wewnątrz się połączyły i zrobiły owal do manewrowania samymi lokomotywami podczas przetaczania wagonów ale chyba za mało miejsca tam jest.

Załączniki

Krocik TV

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
952 8 0
Załączam pliki ze Scarma. Dziś w nocy pomyślałem że fajnie by było jakby tory gdzieś wewnątrz się połączyły i zrobiły owal do manewrowania samymi lokomotywami podczas przetaczania wagonów ale chyba za mało miejsca tam jest.
Przy takim połączeniu musisz zastosować moduł pętli zwrotnej, bo będzie zwarcie, wieczorem usiądę przy kompie coś pokombinuję z Twoim planem

Krocik TV

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
952 8 0
Kiedyś zrobiłem sobie taki plan makiety. Twój ni jak nie trzyma się kupy, trzeba byłoby zrobić wszystko od nowa. To jest wersja jak chcesz mieć dużo torów.
makieta ver. 10.jpg

OP
OP
S

Scobel

Nowy użytkownik
Reakcje
6 0 0
Ja takie coś porobiłem, uwzględniając te rzeczy, o których pisałeś.
Będzie skąd wozić, dokąd wozić i jeździć też.
Zobacz załącznik 1119736 Zobacz załącznik 1119737

Wow, jestem oczarowany. Mega mi się podoba ten plan, dziękuję. Jak tak na niego patrzę to myślę, że właśnie coś takiego chciałem stworzyć choć brakuje mi trzeciego toru na stacji północ, żeby jeden skład osobowy mógł tam stać, a dwa przejechać w różnych kierunkach, tylko już miejsca brakuje. Pozmieniam jeszcze trochę układ zakładów na planie tak aby mi bardziej odpowiadał i wówczas go tu wrzucę.

Noi kolejny aspekt, o którym wcześniej nie pomyślałem to fakt, że kiedyś będę musiał przenieść tę makietę, więc będzie trzeba ją podzielić na dwa człony najlepiej, tak w połowie szerokości.

OP
OP
S

Scobel

Nowy użytkownik
Reakcje
6 0 0
Trochę się pobawiłem i pozmieniałem układ tak, aby mojej wizji odpowiadało :ROFL: ale na sam koniec nie mogłem się oprzeć pokusie i jeszcze dodałem 3 tor na stacji północ. Jakoś nie wyobrażam sobie żeby nie było toru typowo dla zestawu osobowego, na którym mógłby sobie stać. Dzięki temu dwa inne mogłyby jeździć w kółko. Chętnie przyjmę wszelkie uwagi :)

Załączniki

melonowy

Znany użytkownik
Reakcje
2.028 40 1
Tylko do lokomotywowni przy jednej stacji wjazd jest na drugiej stacji. Dziwne to i nienaturalne.
To nawęglanie przewidziane było przeze mnie dla parowozów. Twój skład węgla rozumiem jest jako jego składowisko.
Parowozów nie przewidujesz, tylko stacja paliw dla diesli.
Dodanie tego toru u góry powiększa Ci szerokość tortu do 1600mm, ale jak Ci tak pasuje to ok.
Zabierając wagony towarowe z placu ładunkowego, czy z rampy na dole, wtoczysz je i pozostawisz na górne bocznice składu węgla, ale do fabryki z suwnicą już nie, bo uwięzisz lokomotywę. Być może to Ci nie będzie przeszkadzać.
Chyba, że jedna spalinowa manewrówka będzie tam operować na stałe i po pozostawieniu na bocznicy wagonów przez lokomotywę trakcyjną, ona przejmie wprowadzenie ich do fabryki z suwnicą.
Zabierając natomiast wagony ze złomowiska, sytuacja będzie odwrotna i tyczyć się będzie składu węgla.
Pobierz i zainstaluj sobie ze strony SCARM dodatek Model Trains Simulator. TU LINK
Lepiej zwizualizujesz sobie ruch na makiecie i ile wagonów wchodzi na perony, bocznice, tory wyciągowe.

W menu SCARM pojawi się:

Zrzut ekranu 2025-05-05 020638.jpg

Po kliknięciu pojawi się:

Zrzut ekranu 2025-05-05 020451.jpg
Gdzie najpierw klikając w tor wskazujesz miejsce, następnie klikasz w tabor, który tam ma się pojawić.
W prawej górnej części klikasz "Power" i suwakiem ruszasz lokomotywą.
Klikając w rozjazd przekładasz go, klikając w sprzęg odczepiasz wagon, klikając w tabor wskazujesz i "X "kasujesz go.
Klikając w kafelek "3D" przełączasz w taki widok:

Zrzut ekranu 2025-05-05 020536.jpg

Ostatnio edytowane:

Krocik TV

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
952 8 0
Ciekawe na ile jesteś obrotny, żeby wszystko obsłużyć na raz, chyba że na makiecie mają bawić się 2 lub więcej osób. Na kartce wszystko wygląda pięknie i ładnie, a później przychodzi zastanowienie i konsternacja,po co mi było tyle tego.
A na koniec mała taka moja dygresja, nie wiem dlaczego ludzie na siłę na tak małym torcie upierają się na dwie stacje (nie chodzi mi tylko o Twoje założenie), według mojego małego doświadczenia podczas zabawy będziesz w stanie obsłużyć i zapanować nad 1, ewentualnie 2-ma lokomotywami i szybko znudzi się ciągłe widzenie taboru w ruchu. A gdzie jakaś zabudowa czy też roślinność, jakieś życie na makiecie?

melonowy

Znany użytkownik
Reakcje
2.028 40 1
Tak jest kolego @Krocik TV (który zmieniłeś nick z KrotViking :)).
Choć zawsze na takim torcie proponuję jakieś dwa miejsca docelowe (nie koniecznie stacje).
Na przykład stacja i gdzieś tam bocznica fabryczna, żeby było skąd, dokąd jeździć.
Tak jak @Kris zawsze pisze: "mniej, znaczy więcej", ale początkującemu trudno to zaakceptować i wytłumaczyć.
Wiem to z własnego doświadczenia.
Na początku, lata temu, planowałem sobie gąszcz torów na torcie, teraz już tylko najpotrzebniejsze i to w koncepcji:
MODUŁY Przykład.jpg
Musi upłynąć czas, albo trzeba samemu popełnić błędy w budowie, aby sobie to uzmysłowić i dojrzeć do takiego wniosku.
:cool::p

Kris

Znany użytkownik
Reakcje
3.207 66 5
Dobra, ja bym zaczął od początku.
Mamy miejsce pt. 3m x 1,5m i tu już można coś podziałać, ale.....POWOLI.

Jeszcze raz:
1. Co kolega @Scobel chce mieć na makiecie? W sensie jaki klimat, nadal industrialny?
2. Którą epokę chce odwzorować?
3. Czy lub ile ma jeździć składów pasażerskich i jakiego rodzaju?

Jak odpowie KONKRETNIE na te 3 pytania, w sumie 4, to lecimy dalej. Widzę, że kolega na spokojnie podchodzi do tematu i w miarę przyjmuje uwagi, więc warto pomóc.

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Planuję 9
Planuję 155
Planuję 10
Planuję 41
Planuję 105