• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Makieta domowa [Tort] Miasteczko KuKu

OP
OP
KuKu

KuKu

Aktywny użytkownik
Reakcje
14 0 0
Zacząłem prucie makiety, usunięta "asfaltowa płyta", zmniejszony ten nienaturalny peron.
4.jpg
Peron 1 jest już przygotowany pod malowanie i wypełnianie kostką . Peron 2 jest już zmniejszony, materiały na niego również naszykowane- tylko robić! Rezultaty zostawiam do oceny Wam. Co do krawędzi dworca z nią również coś pokombinuję.
1.jpg 2.jpg 3.jpg

OP
OP
KuKu

KuKu

Aktywny użytkownik
Reakcje
14 0 0
Jedna z dwunastu ławek na perony:
1.jpg
Perony dokończone, Przykleiłem około 750 malutkich kartoników i w każdym z nich zrobiłem jedną dziurkę. Wszystko pomalowane na betonowo, teraz pora na wypełnienie powierzchni kostką, namalowanie linii oraz ławeczki. Ciekaw jestem czy Wam też się podoba tak samo jak mi? :podstepny:
2.jpg 3.jpg

mattia

Znany użytkownik
Reakcje
82 1 0
No to się narobiłeś z tymi "kartonikami " i zrobieniem otworków w nich .:)(y) Efekt końcowy warty włożonej pracy .

OP
OP
KuKu

KuKu

Aktywny użytkownik
Reakcje
14 0 0
mattia, robienie otworków to łatwizna, gorzej się namęczyłem przy wycinaniu kartoników.
12 ławeczek już gotowych:
DSC_0621.jpg
Wracając do peronów pojawił się pewien problem. Planowałem wypełnić go klejem do płytek, a fakturę wycisnąć za pomocą siatki tak jak tutaj:
DSCN7506.JPG
Jednak tak sobie pomyślałem, że ta fuga między płytkami jest zbyt szeroka i mogłaby popsuć efekt końcowy. Czy istnieje jakaś inna droga prowadząca do dobrego efektu bez wycinania płytek osobno? Jeśli nie to jutro robię testy z trasowaniem płytek i ruszam.

OP
OP
KuKu

KuKu

Aktywny użytkownik
Reakcje
14 0 0
znaleźć na alle....o użytkownika laserprojekt i zobaczyć co ma w ofercie albo nawiązać kontakt bezpośredni.
Widziałem to już wcześniej (w sumie czaje się już od dawna na kilka rzeczy od niego) , teoretycznie wyszło, by mi za 30-40 zł wszystkie perony. Ale krawędzie nie zawsze wystają tyle samo pod postawy, powierzchnia nie jest idealnie równa. Może jak będę przerabiać place na lokomotywowni to się skuszę, tylko wtedy zrobię od razu dobrą równą podbudowę. Dlatego jednak wolałbym wypełnić powierzchnie peronu masą i wytrasować powierzchnie, w sumie mam pewien pomysł. Obok peronu położę listewkę, ciut wyższą od krawędzi z podziałką co 4 mm i za pomocą ekierki 45-90-45 wytrasuje na początku linie w jednym kierunku, a potem w drugim. Już raz trasowałem w kleju za pomocą ołówka tutaj efekt:
DSCN2998.JPG

OP
OP
KuKu

KuKu

Aktywny użytkownik
Reakcje
14 0 0
Witam, zacznę na początku od przyznania się do błędów i wytłumaczę się z nieobecności.
Wypełnianie peronu gipsem okazało się porażką (zamiast zacząć od najkrótszego kawałka to zacząłem od najdłuższego). Spędziłem wiele czasu na testach, mieszankach gipsu itd. zrywając co chwilę gips i kładąc nowy, bo ciągle mi się nie podobało, nie wychodziło itd. Rezultat tego był taki, że boczki peronowe na dłuższy peron musiałem zrobić wszystkie od nowa, ponieważ nie wytrzymały ciągłego maltretowania szpachelką. Potem wszystko rozebrałem i zamówiłem kostkę wycinaną laserem (poleconą przez stare tory). Pełny zapału zabrałem się za ułożenie kawałka peronu (tego najkrótszego fragmentu) i na tym się skończyło. Wyskoczyły mi same projekty na uczelni (na budownictwie w Opolu pisze się nadal pismem technicznym, co zajmuje dużo czasu, a jedna prowadząca odrzuca projekty ze względu na to, że "te literki pan takie małe zrobił", "a po co Pan to wszystko pozaznaczał", "mógł Pan to bardziej pogrubić" itd. i przepisuje się bez końca).
Dzisiaj zebrałem się w końcu do kupy i zrobiłem 40 cm peronu dłuższego, pozostaje więc jeszcze 73 cm długiego perony i jakieś 60 krótkiego. Wszystko od razu pomalowałem i wydaje mi się, że trochę przesadziłem i wyszło za ciemne, ale w sumie widywałem i tak ciemne chodniki. Pozostawiam to Wam do oceny.
1.jpg 2.jpg 3.jpg 4.jpg
Pozdrawiam KuKu

zazyk

Aktywny użytkownik
Reakcje
0 0 0
KuKu jak dla mnie super. Właśnie o taki mi chodzi:)
Jako podkład pod te kostki używałeś gipsu czy z niego zrezygnowałeś?
I jakiej wielkości są te "kosteczki" na peronie? zamierzam robić "hand made" skalpelem:)

OP
OP
KuKu

KuKu

Aktywny użytkownik
Reakcje
14 0 0
Adam Okuń, o właśnie czyli jednak nie przesadziłem. No to spokojna głowa.
zazyk, wymiary to 4x4 mm. Gips i wszystko wywaliłem, był to głupi pomysł. Kostki przyklejam do kawałka kartonu, który przyklejam do deski, deska jest węższa tak, aby móc przykleić boczki peronowe :)

zazyk

Aktywny użytkownik
Reakcje
0 0 0
Aha dzieki za ostrzeżenie co do gipsu. Myslalem o nim bo stosowalem do formowania terenu ale pewnie przy wycinaniu takich drobnych kostek narożniki by sie kruszyly. Pobawie sie z kartonem i zobacze co wyjdzie:)

OP
OP
KuKu

KuKu

Aktywny użytkownik
Reakcje
14 0 0
Te kartonowe przyjemnie się układa pasek o długości 62 cm wychodzi w 10-15 minut po dobraniu wprawy. To co robi hugwa jest ciekawe. Mam jeszcze z 1000 sztuk trylinki robionej z gipsu robionej z gipsu i moim zdaniem ma fajniejszą barwę bez malowania od kartonowej. Na pewno ją wykorzystam i Wam pokaże efekt, bo nawet mam pomysł gdzie. Wokół sklepu i dróżnika jest ułożony placyk też właśnie z płytek z gipsu, można podejrzeć efekt na wcześniejszych stronach.

OP
OP
KuKu

KuKu

Aktywny użytkownik
Reakcje
14 0 0
Witam po rocznej nieobecności.
W końcu zebrałem się na zbudowanie pulpitu jest w 100 % sprawny i wszystko działa!
P1017196.JPG P1017194.JPG P1017201.JPG
Na makiecie po kilku latach leżakowania pojawiły się semafory. Wskaźniki czekają na montaż.
P1017197.JPG P1017199.JPG P1017198.JPG
Semafor F, nie załapał się na zdjęcie/
Chciałbym się również zapytać Was czy takie rozmieszczenie wskaźników szczególnie ukresów jest poprawne?
wskazniki.png
Pozdrawiam
KuKu

OP
OP
KuKu

KuKu

Aktywny użytkownik
Reakcje
14 0 0
No i wcale nie wyszło drogo, nadruk, wycinanie laserem oraz skrzynka.
Fajnie, że znów jesteś. liczę, na częstsze odcinki twojego wątku.
Witam Cie Mateusz! Miło, że jest tu ktoś ze "starej gwardii", którą pamiętam jak zaczynałem swoją przygodę. Mam nadzieje, że teraz ruszę z kopyta. mam wiele pomysłów na zmiany i poprawki, jednak zaczynam teraz od dworca. Za tydzień ruszam z wykańczaniem peronów oraz ogólnie terenem dworca.

Kris

Znany użytkownik
Reakcje
3.187 66 5
Ja też jestem ze starej gwardii....no może nie takiej starej jeszcze, ale pamiętam początki tej makiety :)
Super, że wróciłeś do tematu, bo chyba większość tu miała "syndrom niedopchnięcia" z powodu tak poważnie długiej przerwy :)

DZIAŁAJ I POKAZUJ ! :)

PS. Pulpit - super! :)