• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Makieta domowa [Tort] Miasteczko KuKu

OP
OP
KuKu

KuKu

Aktywny użytkownik
Reakcje
14 0 0
Ja też jestem ze starej gwardii....no może nie takiej starej jeszcze, ale pamiętam początki tej makiety :)
Super, że wróciłeś do tematu, bo chyba większość tu miała "syndrom niedopchnięcia" z powodu tak poważnie długiej przerwy :)

DZIAŁAJ I POKAZUJ ! :)

PS. Pulpit - super! :)
A jednak w tym czasie co się nie odzywałem coś tam robiłem, ale raczej pod makietą.
I najważniejsze pytanie, czy skończyłeś już studia?. Bo to jest Twoja przyszłość.
Jeszcze pół roku do obrony inżyniera, ale jak na razie nie mam tytułu pracy :)

OP
OP
KuKu

KuKu

Aktywny użytkownik
Reakcje
14 0 0
To życzymy powodzenia i w budowie makiety, i w zakończeniu studiów.
Dziękuję.
Dzisiaj odlałem portal z gipsu oraz nowy mur oporowy. Teraz pora poczekać, aż ładnie wyschnie i trzeba ładnie podmalować, gdzieniegdzie podkleić i przeszlifować. Jak na pierwsze odlewanie z gipsu w życiu jestem zadowolony.
P1017265.JPG P1017268.JPG
Zamówiłem lampy na perony, lecz termin realizacji na grudzień trochę mnie przeraża :sick:
Czy wie ktoś skąd mogę pobrać jakieś tabliczki z piktogramami do wydruku stosowane w latach 80tych? Szczególnie mi chodzi o takie, które muszą być obowiązkowo na dworcu.

Pozdrawiam

oko21

Aktywny użytkownik
Reakcje
1 0 0
Nie jestem budowniczym tuneli, ale wydaje mi się, że dół powinien się lekko zwężać. Poza tym, warto by było zrobić imitację kamienia lub czegoś w tym rodzaju. Ale może się mylę. ;)

popowe

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
2.360 17 2
Od strony technicznej wygląda na ładnie wykonane, Natomiast od strony estetycznej 11cm = 9,5m w realu wygląda nieproporcjonalnie. Myślę, że powinieneś tą górę zrobić spadającą ku krawędzi, tak by zminimalizować wysokość tej ściany. Zarówno bocznej jak i frontowej.

OP
OP
KuKu

KuKu

Aktywny użytkownik
Reakcje
14 0 0
Nie jestem budowniczym tuneli, ale wydaje mi się, że dół powinien się lekko zwężać. Poza tym, warto by było zrobić imitację kamienia lub czegoś w tym rodzaju. Ale może się mylę. ;)
Ten jest żelbetowy i nie będzie kamieniem okładany! Co do zwężania masz po części racje, można by się kłócić, ale nie mam 100 % pewności. Jak się uda to doleje zwężające się boki.
Od strony technicznej wygląda na ładnie wykonane, Natomiast od strony estetycznej 11cm = 9,5m w realu wygląda nieproporcjonalnie. Myślę, że powinieneś tą górę zrobić spadającą ku krawędzi, tak by zminimalizować wysokość tej ściany. Zarówno bocznej jak i frontowej.
Nie mogę zrobić spadającej ku krawędzi, makieta mi się kończy. Będą drzewka nie będzie się tak rzucać w oczy. To jest niestety budowa tortu i musi już tak zostać.

OP
OP
KuKu

KuKu

Aktywny użytkownik
Reakcje
14 0 0
Zgodnie z zaleceniami @oko21 poprawiłem portal
3.jpg
Skleiłem tablice i śmietniki na teren dworca
1.jpg 2.jpg
Dworzec dorobił się trochę życia, skrzynka na listy, rozkład jazdy, tablice i pierwszą dwójkę podróżnych. Zacząłem budować łącznik pomiędzy peronami, a tyłem dworca, krawężniki wklejone teraz pora wykleić plac trylinką :)
5.jpg 4.jpg
Pozdrawiam
KuKu

Załączniki

• 247 KB Wyświetleń: 239
OP
OP
KuKu

KuKu

Aktywny użytkownik
Reakcje
14 0 0
Bardzo ładnie spatynowane torowisko.Pozdrawiam.
Dziękuję, trochę się z nim namęczyłem :)
Trylinka położona, moduł z trylinką wpasuje i przykleję na stałe dopiero po oświetleniu dworca i od razu zagospodaruję teren w koło. Teraz pora pomyśleć nad wykonaniem przejścia przez tory. Czy ktoś ma tabliczkę gotową w skali H0 mówiąca o zakazie przejścia przez tory?
1.jpg