• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Torcik około 3x1,5 [m]

OP
OP
P

petero86

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Trochę przeraża mnie wielkość:D ale na małej powierzchni ciężko o ciekawy układ. tak mi się wydaje. Promienie łuków też robią swoej ale za małe jak dam to może być ciężko i mniej realistycznie. Początkowo myślałem o budowie torowiska etapami ale chyba to kiepski pomysł. Lepiej zebrać wszystkie potrzebne tory i budować. Mosty w większości prawdopodobnie będę sam robił gdyż większość jest na łuku. Sterowanie loków DCC ale zwrotnice chyba w analogu bo wydaje mi się że tak będzie troszku taniej.

Kris

Znany użytkownik
Reakcje
2.741 52 5
Łoooooo, chłopie! Pojechałeś z tym planem :) Ja też różne cuda tworzyłem w Scarmie i skończyło się na budowie modułów, które już niedługo będzie widać w fazie wstępnej.
Niemniej - życzę powodzenia.

OP
OP
P

petero86

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Wiem że pojechałem ale mnie nie zadowoli makieta gdzie puszczę jeden pociąg. Szybko mi się znudzi i będę się denerwował że lepszej nie zrobiłem. Mnie moduły nie bawią wcale.

pjmo

Użytkownik
Reakcje
0 0 0
daniel loko napisał(a):
wyżynną tektonikę terenu :D .
Pojęcie tektoniki terenu jest chyba niepoprawne.
Rzeźba tektoniczna sama w sobie jest mocno zróżnicowana, więc ciężko określać ją jako wyżynną. Dobrym określeniem będzie zróżnicowana morfologia, lub po prostu zróżnicowana rzeźba terenu :)

Kris

Znany użytkownik
Reakcje
2.741 52 5
Skoro już góry, to Alpy, czy Beskidy? Wiesz, jaki kawałek świata byś chciał odzworować, czy nie jest to dla Ciebie istotne?

I drugie pytanie. Czy ten wiadukt przechodzący bezpośrednio nad stacją i to jeszcze przez środek to dobry pomysł? Czy powinienem odczytać to jako tunel ?

pjmo

Użytkownik
Reakcje
0 0 0
petero86 napisał(a):
Będą górki, dołki, rzeczki i tym podobne. Nie zajmujmy się terminologią geograficzną czy jak to tam nazwą tylko makietą
Ignorancja to siła... :roll: Rzeczywiście, lepiej posługiwać się terminologią dziesięciolatków. Drogi Panie, przy odwzorowaniu terenu, nie da się uniknąć "geografii".

Kris napisał(a):
Skoro już góry, to
może Tarnowskie :LOL: 8)

OP
OP
P

petero86

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Jeżeli chodzi o pytania i wątpliwości Krisa to odpowiedzi są następujące:
ani miejsce ani epoka nie mają dla mnie większego znaczenia. Po makiecie będą poruszały się głównie składy współczesne DB ale pewnie z czasem pojawi się jakiś parowozik z tego względu że bardzo podobają się one mojej dziewczynie która będzie mi pomagała z budową makiety.
Wiadukt moim zdaniem przebiegający w ten sposób doda smaczku. Czy się mylę??

Pjmo nie chodzi mi o ignorancję czy jak to określiłeś terminologię 10-latków chodzi mi o nie prowadzenie konwersacji tudzież rozmyślań na tematy które mają tyle wspólnego z budową makiety co gołębie i rodeo. Mógłbym używać fachowej terminologii ale po co?? Przecież jak napiszę górki dołki strumyki itp to też będzie wiadomo o co chodzi.
Co najważniejsze nie nazywaj ani mnie ani innych członków forum ignorantami i umysłowymi dziesięciolatkami.

Jeżeli masz wypowiadać się w moim poście na temety nie związane z makietą to lepiej nie wypowiadaj się wcale.

Kris

Znany użytkownik
Reakcje
2.741 52 5
To Twoja makieta i Ty decydujesz. Koledzy z forum mogą jedynie wspomóc radą, mniej lub bardziej fachową.
Jeśli już miałby być wiadukt nad stacją, to na pewno nie przez środek, a raczej nad jedną z głowic (głowica stacji to jeden z jej końców, gdzie torowisko stacyjne przechodzi w szlak-nie wszyscy muszą wiedzieć, dlatego tłumaczę ;) ).
Patrząc ponownie na Twój plan, myślę że dałoby się przesunąć tą pętelkę na lewo bardziej, żeby ten wiadukt nie szedł nad środkiem stacji.
Ale jak mówiłem - Twoja makieta - Ty decydujesz :)

Kris

Znany użytkownik
Reakcje
2.741 52 5
No i jeśli chodzi o stację, to już lepiej wygląda :)

Teraz zająłbym się bocznicami. Tą bezpośrednio przy stacji i tą co idzie pod wiaduktami.
Co wg założenia tam ma być ?

stare tory

Znany użytkownik
KKMK
Reakcje
1.010 84 11
Sądzę że rozwiązanie jest proste co pokazuje mój rysunek.Tory zaznaczone na niebiesko wznoszą się od stacji aż do wiaduktu nad nią ,nie jest stromo, a tor zaznaczony na pomarańczowo od poziomu 0 stopniowo opada aż do przepustów o 2-3 cm a za nimi wznosi się z powrotem do poz.0
To tylko propozycja ale w ten sposób podjazdy są wystarczająco łagodne.

Załączniki

Kris

Znany użytkownik
Reakcje
2.741 52 5
Dobry pomysł, stare tory, też mi to przyszło do głowy.

Peter, jako, że tory przechodzą nad tą bocznicą przemysłową, będziesz miał zabawę z wkomponowaniem tam jakichś budynków, żeby to dobrze wyglądało :)
Ciekaw jestem Twoich pomysłów, bo teraz ta makieta wygląda na ciekawą do zrealizowania :)

PS. Jeszcze pytanie: Po której stronie będzie dworzec ?

OP
OP
P

petero86

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Rozwiązanie z obniżeniem toru przechodzącego pod mostkami jest bardzo dobre i dziękuję za podpowiedź jednak prawdopodobnie nie będzie potrzebne ale dobrze mieć w zanadrzu ciekawy pomysł na taki problem. Tory w założeniu miały właśnie tak się wznosić jak na rysunku zaznaczył kolega stare tory i były ustawiane w programie tak aby nie przekraczało pochylenie 4 % więc nie powinno być za stromo.

Jeżeli chodzi o rozwiązania architektoniczne to jeszcze nie myślałem za bardzo nad nimi. Główny duży dworzec chyba postawię przy stacji na dole bo tam jest najwięcej miejsca ale to jeszcze przemyślę.

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Planuję 1
Planuję 21
Planuję 6
Planuję 53