• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Torcik około 3x1,5 [m]

OP
OP
P

petero86

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Po bardzo długiej przerwie wywołanej bardzo dużą ilością pracy znowu zacząłem przeglądać to forum i znowu powróciła chęć budowy makiety. Najgorsze że zupełnie nie mam pomysłu a gotowe schematy mi się jakoś słabo podobają i nie dają mi inspiracji. Wiem tyle że ma to być głównie makieta do zabawy a nie w jakiś niesamowity sposób oddająca realizm. Na pewno nie będą się po niej poruszały wyłącznie koleje z jednego kraju i jednej epoki.
Wiem też że będzie sterowana cyfrowo (tu będę przy budowie miał do was 100 tysięcy pytań). Wiem też że jak będę ją budował to nie położę wszystkich torów na raz bo to za duże koszty by były. Na pewno będzie od początku jeździił po niej przynajmniej jeden skład a budynki drogi trawka itp trafi na koniec.

OP
OP
P

petero86

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Znalazłem 3 schematy nie za dużych makiet. Są one do drobnej modyfikacji między innymi ze względu na łuki R1 przed którymi koledzy tak mnie przestrzegacie. Zmiana łuków pociągnie za sobą oczywiście zmianę wymiarów i lekko układu torów.
Oto te schematy. Mi najbardziej przypadł do gustu ten pierwszy gdyż można ciekawie ukształtować pod niego teren gdy w pozostałych pole manewru znacznie się zmniejsza. No i finansowo byłby najtańszy ze względu na najmniejsza ilość zwrotnic.
To moje przemyślenia, a co wy sądzicie??

Załączniki

JohnyTRS

Znany użytkownik
NAMR
Reakcje
388 1 0
Pierwszy projekt ma tę wadę, że jest na nim miejsce tylko na dwa składy, jeżdzące po osobnych okręgach - nie istnieje zbyt duża na manewry oraz wymieszanie wagonów w składach - ot kolejny torcik żeby dwie lokomotywki jeździły w kółko - nie istnieje żadna "sensowna" stacja.

Drugi jest lekko "nieprzemyślany" i marnuje miejsce na okręgu, głównie przez rozjazd ślepej stacji (będę ją określał jako "Yard"). Dodatkowo przejazd z zewnętrznego okręgu na wewnętrzy i odwrotnie jest lekko utrudniony. dodatkowo tor do Yardu ma dość dziwny przebieg, przez co marnuje on miejsce na makiecie.

Trzeci plan posiada dobrze wyrysowaną stację (jak na potrzeby torta), ale to coś na dole to porażka, przydałoby się jeszcze conajmniej jedno przejsćie pomiędzy torem wewnętrznym a zewnętrznym.

Może sprecyzuj dokładnie, ile posiadasz miejsca na makietę, projekt z pierwszej strony tego wątku zakładał 2,8 x 1,4 metra, te trzy powyżej wpisują się w kwadrat o wymiarach 1,8 x 1,8 metra (6'x6'). Być może jak bedziemy wiedzieć o maksymalnych wymiarach miejsca na makietę, da się zaprojektować niezły układ.

EDYTA: literówki.

OP
OP
P

petero86

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
To ma być pierwsza makieta która zaspokoi moje manie kolejowe:D i pozwoli nieco nauczyć się w tego typu modelarstwie. Na pewno dodane też by były tory które w przyszłości pozwolą na dołączenie czegoś więcej. To właśnie powoduje iż pierwszy układ mi całkiem się spodobał. Jedyny mankament to łuki R1.
Początkowo planowałem budowę makiety na poddaszu ale każdy młody ptak chce opuścić rodzinne gniazdo dlatego teraz planuję budowę makiety w piwnicy w moim mieszkaniu. Piwnica ma wymiary około 2,5 m szerokości na 4 ale na razie nie chcę wykorzystywać całej przestrzeni gdyż będzie tam też mały warsztacik modelarski.

JohnyTRS

Znany użytkownik
NAMR
Reakcje
388 1 0
To może zrób makietę, gdzie tory biegną dookoła ścian piwnicy, jak to zrobił Lukaszdiy:
viewtopic.php?f=1&t=1711&start=250

Jeżeli to ma być pierwsza makieta, która zaspokoi manię kolejową, to może coś mniejszego, np. prosty okrąg z możliwością rozbudowy, jak to zrobił Szczepek:

viewtopic.php?f=43&t=2479

Zbudujesz coś podobnego (znaczy małego i sprawiającego frajdę), a potem wejdziesz w budowę modułów i możesz rozbudować tą makietkę.

Poniżej załączam podobny mały plan oparty na torach Piko A-Gleis. Wymiary to :część główna 125x120cm (długość x szerokość) oraz tor wyciągowy (idelany do dalszej rozbudowy) 75cm na około 15 cm .Razem daje to wymiary 200x120cm. Przy tworzeniu operowałem na łukach R2.

Podobnej wielkości makiety na freetrackplans.com są oznaczone jako 4x4.

Załączniki

OP
OP
P

petero86

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Są to ciekawe pomysły. ja planowałem zrobić właśnie tak że zrobić teraz coś ni za wielkiego ale jednak zeby te dwa pociągi mogły po tym śmigać i poźniej modułami rozszerzyć to na większą część piwnicy.
Twój schemat jest ciekawy ale 2 pociągów jednocześnie na nim nie puszczę niestety. Dzięki Ci za pomoc bo pomaga mi to ksztqałtować jakieś plany w głowie

JohnyTRS

Znany użytkownik
NAMR
Reakcje
388 1 0
Czyli to musi być linia dwutorowa. Ale czy ruch dwóch składów na makiecie ma się odbywać poprzez tylko ruch obu składów na makiecie, czy ze jeden skład zatacza kolejne kółka a drugi służy do zabawy? Jeżeli ma byc to tylko ruch dwóch składów w kółko, to proponuję zrobić 6 segmentów, które bedą podstawą do dalszej rozbudowy w piwnicy.

4 segmenty stanowiące łuki 90 stopni (najlepiej o jak największym promieniu możliwym zastosowania w piwnicy.
1 Dwutorowy prosty;
1 dwutorowy prosty z rozjazdami.

Te 6 segmentów będzie działającą podstawą do dalszej rozbudowy.

Jeżeli jednak ten prosty układ nie spełni oczekiwań, proponuję róźne plany ze strony freetrackplans.com, szczególnie te w kategoriach 8x6 i 8x4. Oczywiście trzeba je gruntownie przerobić dostosowująć do torów Piko.

http://www.freetrackplans.com/818-Castlefield.php
http://www.freetrackplans.com/816-Skipton.php
http://www.freetrackplans.com/827-Raised-Station.php

bądź jeżeli zależy tobie także na manewrach, to nieznacznie rozbudowany http://www.freetrackplans.com/829-End-to-End.php

Załączniki

OP
OP
P

petero86

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Chodzi mi i to żeby było i trochę manewrów i trochę jazdy ale na pewno muszą być dwa tory takie zeby pociągi mogły sobie też pojeżdzić. Wolałbym też żeby układ torów był zamknięty. Wtedy np podczas prac nad makietą pociągi będą mogły sobie jeździć ciesząc oko a ja będę mogł pracować nad peronami zielenią itp.
Na razie przychylam się ku temu pierwszemu schematowi który pokazałem. Oczywiście lekko zmodyfikowany (tory Piko i łuki od R2 w górę do tego jakaś większa bocznica). Popatrzę ale jeszcze na te które proponujesz zebym obejrzał. Może trafi się coś ciekawego na co nie będę musiał zbierać pieniędzy przez poł życia:D

JohnyTRS

Znany użytkownik
NAMR
Reakcje
388 1 0
Po ogólnych przeróbkach dobry bedzie także drugi pokazany przez ciebie plan, czyli Fort Junction. Przeróbką będzie niewielkie przysunięcie toru zewnętrznego do Yardy do śroska oraz dodanie kilku rozjazdów. Podzielenie tej makiety na dwie części dla późniejszym czasie możliwość rozbudowy.

czerwona linia: przebieg dodanych torów
cienka, krzywa czerwona linia: tor usunięty z planu.

Do jednoczesnej jazdy oraz manewrowania nadaje się "doskonale" Plan End to End: zmiana polega na dodaniu drugiego okręgu oraz usunięciu krótkiego horyzontalnego toru przy dolnej stacji.

czerwona linia: przebieg dodanych torów.
czerwona linia ze strzałką: kierunek ewentualnej rozbudowy porzez dobudowanie dodatkowych segmentów.
zielona linia ze strzałką: Ten plan doskonale nadaje się na makietą w kształcie litery L - górna stacja zostanie obrócona o 90 stopni do pozycji porzecznej do dolnej stacji. strzałki pokazują kierunek, w którym będą biec tory. Dodatkowo późniejsza rozbudowa umożliwi połączenie lewego toru (lewa czerwona linia ze strzałką) z górną stację, przez co będzie do dyspozycji dodatkowy okrąg.

Co do wybranego przez ciebie planu Floyer8 to proponuję przesunięcie lewego peronu na druga stronę toru. Będą to łącznie dwa perony jednokrawedziowe Dodatkowo w rozjazdy na stacji warto wstawić rozjazd krzyżowy podwójny (anglik), przez co będzie możłiwośc wjazdu na bocznice na lewo od stacji jednocześnie z obu torów biegnąłcych od dołu. Rozbudowy wymaga również umieszczona wczęsniej na planie bocznica - umieszczenie jej w połowie trasu musi dawać możliwość oblotu składu.

czerwona linia: proponowane zmiany.

Załączniki

Kris

Znany użytkownik
Reakcje
2.741 52 5
A ja proponuję coś takiego...:

lub to:

lub to:

To są planiki, które brałem pod uwagę.
A ten prawdopodobnie doczeka się realizacji zaraz po zakupie torów:

Takim się bawiłem tuż przed przerwą w zabawie kolejkami.
Może coś wyciągniesz dla siebie z nich.

Załączniki

OP
OP
P

petero86

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Koledzy mam takie pytanko. Mam projekt makiety ze strony anyrail ale na torach marklina. Czy jest możliwość przerobienia tego na tory PIKO A?? czy poprostu trzeba to od początku rysować??

Kris

Znany użytkownik
Reakcje
2.741 52 5
Spróbuj w SCARMie, darmowy i bez ograniczeń, i w bibliotece torów jest PIKO A-gleis.
Piko i Marklin mają różne tory, o różnych długościach, więc raczej niekompatybilne.

Kris

Znany użytkownik
Reakcje
2.741 52 5
Z tego, co wiem, to nie ma takiego. Ale może koledzy mają więcej doświadczenia w tym względzie.

Tak, czy inaczej, co za różnica, czy zrobisz nowy projekt w ANY, czy w Scarmie. I tak będziesz ich robił jeszcze kilka ;) Wiem po sobie i po obserwacjach forum ;)

OP
OP
P

petero86

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Nawet fajki mocno ograniczyłem żeby kasę zbierać na makietę:p Planuję rozbić budowę torowiska na 3 etapy żeby było łatwiej. Na początek kupię jakiś zestaw ROCO ze sterowaniem cyfrowym, sprzedam tory i dokupię tory PIKO.

Reakcje
1.781 13 0
Uważam ,że to dość "wygięty" układ torowy ;) ,ale po głębszej analizie doszedłem do wniosku ,że będzie to ciekawa makieta, o ile zastosujesz fajne mostki i przepusty, dobrą architekturę, mocno realistyczną zieleń i wyżynną tektonikę terenu :D .
Pozdrawiam.

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Planuję 1
Planuję 21
Planuję 6
Planuję 53