• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Torcik około 3x1,5 [m]

OP
OP
P

petero86

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Koledzy co sądzicie o takim zestawie na początek??
http://allegro.pl/pociag-towarowy-zesta ... 65101.html

Chodzi mi głównie o to żeby mieć z niego sterowanie cyfrowe no i do tego jest lok już z dekoderem. Tory pójdą na sprzedaż bo planuje robić makietę na Piko A.

Przyglądałem się temu układowi torowiska i widzę pewien problem. W momencie w którym pociąg wjedzie na pętlę która biegnie nad dworcem zajmie ją aż do powrotu na nią. Macie jakieś propozycje jak to rozwiązać??

MaRoco

Użytkownik
Reakcje
0 0 0
Najważniejsze pytanie: czy na pewno chcesz koleje szwajcarskie, czy też nie ma to dla Ciebie znaczenia, jaki lok będzie jeździł po makiecie.
Kupno zestawu jest opłacalne, pod warunkiem, że tory+wagony sprzedasz za jakieś 180, ale prowizje allegro do zapłacenia, chodzenie z paczkami, itp.
Co kto lubi.

EDIT: sprawdziłem zawartość tego zestawu - tam jest też zwrotnica, czyli same tory są warte jakieś 150-170, a więc wagony masz za free, ale znowu wracamy do pierwszego pytania.

OP
OP
P

petero86

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Jeżeli znajdę lok i sterowanie za odpowiednią kwotę to napewno nie będę kombinował żeby sprzedawać tory.
Pociągi to zapewne głównie DB będą ale nie tylko. Dla mnie nie ma to większego znaczenia gdyż makieta ma mi służyć do zabawy przy budowie i potem do zabawy pociągami.

A czy ktoś może mi pomóc z drugim problemem??

Reakcje
1.781 13 0
petero86 napisał(a):
Mam pytanko. Z czego najlepiej zrobić wodę na makiecie??Dobrze by było żeby to był środek w miarę szybko schnący i dość łatwo dostępny
Polecam jednoskładnikową wodę Fallera.
Wodę wylewa się na wcześniej przygotowany i zagruntowany zbiornik po 3-4 mm raz na 24 godziny i potem następna warstwa ,aż do uzyskania odpowiedniej głębokości.
Ciecz na właściwości foto chemo utwardzalne ,więc po wylaniu ma lekko mętny i niebieskawy kolor ,który z czasem mija i na drugi dzień jest przejrzysta.
By uzyskać wrażenie odpowiedniej głębokości dno należy wycieniować najpierw odpowiednim piaskiem i żwirem w konkretnym kolorze, bądź wybarwić po utwardzeniu dna ciemnymi sprayami (czarno oliwkowo brązowym) na samym środku, aż do jasnego na brzegach.
Na brzegach w zależności od tego co to za rodzaj zbiornika można użyć zielonego pyłku gąbkowego ,który potem będzie imitował glony i porosty pod wodą (o ile to np. staw), lub po osiągnięciu już odpowiedniej głębokości i utwardzeniu się cieczy , brzegi rzek i strumieni okładamy trawą i inną zielenią tak ,by przykryć tzw. menisk( nie pożądane odbicia i załamania światła na łączeniu wody z brzegiem - jest nie w skali).

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Planuję 1
Planuję 21
Planuję 6
Planuję 53