• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

H0 Tomala Budowniczy

OP
OP
Tomala

Tomala

Znany użytkownik
MGKP
BGM
Reakcje
1.003 14 1
Dziękuję. Wymiary i wygląd modelu to efekt tylko oglądania zdjęć i liczenia cegieł z góry porównałem mój wynik z Google maps opcją zmierz odległość.

OP
OP
Tomala

Tomala

Znany użytkownik
MGKP
BGM
Reakcje
1.003 14 1
Model budki dróżnika. Materiał karton z elementami z plastiku, blaszek foto trawionych, drutu miedzianego, nici nylonowych, papieru ściernego, wydruku 3D.

Załączniki

Astro

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
10.829 301 15
Bardzo dobra robota, dwie rzeczy bym zmienił, troszkę na zasadzie zboczenia zawodowego. Otóż dodałbym w oknach ślemię - okna polskie / skrzynkowe, które masz zastosowane, mają niezależnie otwieraną górną partię i dolną, no i pomiędzy nimi jest ślemię. Czasem jest między skrzydłami jeszcze słupek, czasem skrzydła dochodzą do siebie na zakład i i też powstaje pogrubienie elementu pionowego. Taki układ miał uszczelniać okna i zapobiegać wypaczaniu się skrzydeł. Wiem, ja też mam uproszczone okna, ale staram się imitować owo ślemię i słupek. Wygląda to bardziej naturalnie.
Druga rzecz to płatwie dachu - jeśli nie robisz podbitki, to pod okapem powinno być widać krokwie i płatwie na których te się opierają. Czyli murłata + krokiew pośrednia + ewentualnie kalenicowa. Dodają realizmu.
1747730501180.png

Poza tym petarda. Kominy, gąsiory, brud i zacieki - wszystko spójne i zwyczajnie piękne.

OP
OP
Tomala

Tomala

Znany użytkownik
MGKP
BGM
Reakcje
1.003 14 1
Dzięki za dobre słowo i merytoryczną uwagę. Postaram się poprawić okna w kolejnych modelach i zwrócić większą uwagę na dach.

t_domagalski

Znany użytkownik
Reakcje
1.847 23 9
Ja tu widzę bardziej budynek gospodarczy niż stodołę. Na stodołę to ten budynek jest zdecydowanie za niski.

Ta przybudówka kryta papą to kurnik/gęśnik (wejście dla gęsi jest od tyłu, na poziomie gruntu). Kolejne pomieszczenie z drewnianymi wrotami to raczej wozownia, ewentualnie stajnia (półokrągłe drzwiczki to zapewne wejście dla parobka/stajennego). Pomieszczenie z zakratowanym okienkiem wygląda natomiast na chlewik (ogrzewany). Tylko ostatnie pomieszczenie trudno zidentyfikować - brama jak do garażu, a okno jak w budynku mieszkalnym.

Masz jakieś namiary na oryginał?

Ostatnio edytowane:

xTOMOx

Nietypowy Obserwator
Reakcje
165 244 9
Stawiam na chlewik z wyjściem na pole w celu wyrzucania obornika, potem oborę z krowami, kuchnia do przygotowania jedzonka dla świnek np. gotowanie obierek z warzyw i resztek, mycie sprzętu od dojarki i jako kuchnia letnia. A ostatnie to drzwi do boksu, dojenia krów. Taki układ widziałem na wsi.

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Budownictwo i pozostała infrastruktura 73