• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Tololoko w TVN

Reakcje
0 0 0
Dariusz napisał(a):
Grzegorz2107 napisał(a):
Nie powstanie, bo ludzie są przekonani, że się nie da.
Moze sie da tylko wiesz ile na to trzeba kasy? To nie sa juz dziesiatki tysiecy zlotych ale setki i to na jeden tylko projekt lokomotywy. Kasa i jeszcze raz kasa a podejrzewam, ze jak ktos ma duze pieniadze to nie jest idiota i ma dziesiatki lepszych sposobow na pomnazanie majatku niz produkowanie modeli.
Masz kase to zaczynaj. Masz pole do popisu. A ja Ciebie moge wspomoc dobrym slowem. :D
Masz rację : 3xkasa. Jednak: Wszyscy kiedyś zaczynali. I w zasadzie zawsze opierało się to na pasji, a nie tylko rachunku ekonomicznym. Niektórym się udało rozwijać w dobrym tempie i dzisiaj są potentatami, albo na dobrej drodze . Adamowe rojenia o tym, że trzeba mieć wsparcie wielkiej firmy, która niby robi dla Czechów formy to bzdura na resorach.
Jeśli TOLOLOKO ma być do końca świata małą manufakturą to ma do tego prawo.
A co do inwestowania w taką firmę jak jego, to czemu nie...ale nie z takim szefem:)

A

Adam-H0

Gość
DODAM MOJE 3 GROSZE !!
:D
Zauwazylem, ze kazde forum ma pewne prawidlowosci - nie sluzy zeby kogos podbudowac i mu moralnie pomoc w walce z problemami - wrecz odwrotnie jest to plaszczyzna niszczenia wszelkich inicjatyw :twisted:

POCZYTAJCIE POSTY I ZASTANOWCIE SIE ILE Z TEGO JEST POZYTYWNE I OD SERCA ????

WIEKSZOSC TO WALENIE W LEB 8)

Wszyscy by wszystko chcieli, ale jak cos jest to nikomu akurat teraz nie pasuje - wiec o co te klutnie - TU Z ZALOZENIA WALI SIE KIJEM W LEB !!
:D

Mirek555k

Znany użytkownik
PGMK
Reakcje
6 1 4
Tolo, zostaw w pindu te plasticzane zabawki i rób to co Ci wychodzi najlepiej, FULL METAL.
Ja wiem, że to jest trudny temat przede wszystkim ze względu na brak ludzi z odpowiednimi umiejętnościami, a podwykonawcy szybko obrastają w piórka .
Ale takie miotanie się w kilku tematach prowadzi tylko do destrukcji i utraty zdrowia, a to Ci satysfakcji ogólnie pojmowanej nie przyniesie. Nie słuchaj doradców co śnią o potędze, a nie wiedzą o czym mówią. Posiadasz wiedzę, warsztat i potencjał, które powinieneś mądrze wykorzystać.
Świat czeka na twoje brassy.
Pozdrawiam
Życzliwy Mirek z puszczy.

Załączniki

Mirek555k

Znany użytkownik
PGMK
Reakcje
6 1 4
kpev1884 napisał(a):
W metalu to już cena będzie nie kosmiczna a galaktyczna :!:
W metalu czy nie, rzemiosło jest w cenie bo rzemieślnicy są na wymarciu. Komputerowe wtryskarki, frezarki CNC, drukarki 3D - tego i szympans się nauczy.

Reakcje
0 0 0
Mirek555k napisał(a):
ze względu na brak ludzi z odpowiednimi umiejętnościami, a podwykonawcy szybko obrastają w piórka ..
Tak...zapytajmy więc Tolo ile jest jego własnego wkładu pracy w lokomotywie Ol 49 i będziemy wiedzieć jaką przyszłość ma marka TOLOLOKO zajmująca się tylko metalowymi supermodelami...

OP
OP
Baciar

Baciar

Użytkownik
Reakcje
1 1 0
Grzegorz2107 napisał(a):
Tak...zapytajmy więc Tolo ile jest jego własnego wkładu pracy w lokomotywie Ol 49 i będziemy wiedzieć jaką przyszłość ma marka TOLOLOKO zajmująca się tylko metalowymi supermodelami...
Przepraszam za dosadność, ale to pytanie dałoby się sparafrazować tak oto:
niech Pan sobie wyobrazi sytuację gdyby zagadnął Pan świeżo upieczonego tatę pytaniem - "ile jest pana osobistego wkładu w stworzenie własnej córki"?

Bardzo proszę, Pana uwagi naprawdę nic konstruktywnego nie wnoszą.
Z góry dziękuję,
T.

KPEV1884

Aktywny użytkownik
Reakcje
1 0 0
No ja się zgodzę że rzemiosło kosztuje, ale 7000 za parowóz to przegięcie.Za 7000 mam 7 lub 10 sztuk, i zawsze mogę samemu się pobawić w przeróbkę.

sefan

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Przepraszam jestem tu nowy ale mam pytanie do Panów:kpev1884 , Grzegorz2107 . Czy ktoś Wam broni kupować u "TOLO" lub innych. Podejrzewam, że tak się rzucacie tylko dla tego, że Was nie stać na modele w/w firmy, a co do parowozu za 7kpln. to popatrzcie na modele chociażby METALKITA. Pozdrawiam i nie zazdroszczę flustracji i zajadłości. Pan Grzegorz2107 niech chociaż raz pokaże złożony przez siebie model, bo o produkcję od podstaw Go nie posądzam i dopiero zabiera głos na tym forum.

A

Anonymous

Gość
Wydaję mi się że cana 7 kpln jest już nie aktualna ...
Z tego co słyszałem od osób ostanio ogladających model Ol49 - jest tak perfekcyjnie dopracowany w detal że podobno wyprzedza ofertę Micrometakit i Fulgurex razem wzięte !

Aktualna cena takiej super dopracowanej wersji Ol49 to 13 kpln.

I zaznaczam ! Osoby oglądające model nie kwestionowały tej ceny.
Jest to przecież możliwe że Tololoko robi najprecyzyjniejsze modele w UE.
Takie przynajmniej założenia firmy - absolutny europejski a nawet światowy lider - są mi znane nie od dziś :D .
Np. Fenix wyraził już nastepującą opinię do mnie na PW , która brzmiała mniej więcej tak :
" żałuję że nie kupiłem choć jednej Ol-ki Tololoko jak była za 6 kpln ".
Napewno jest czego żałować np. ceny 7.5 kpln z dźwiękiem...

Ostatnio wyprzedałem sporo pozycji albumowo-książkowych oraz innych zbędnych modeli nie kolejowych za 6.5 kpln.
Trza było to zrobić rok - dwa lata temu i zerżnąć się na owe 7.5 kpln .... :)

Oczywiście nie kwestionuję tu uwag co do zasadności czy nie zasadności ceny.
Tak tylko piszę że nie 7 kpln tylko 13 kpln...ale za lidera conajmniej UE

Załączniki

OP
OP
Baciar

Baciar

Użytkownik
Reakcje
1 1 0
"13 tys."

Nieprawda, Andrzej - wiesz o tym przecież...

To chyba wszystko przez tę pogodę - najwyraźniej na wampiry niedobór światła działa podobnie jak jego nadmiar ;-)

T.

A

Anonymous

Gość
Baciar napisał(a):
"13 tys."

Nieprawda, Andrzej - wiesz o tym przecież :)

T.
Info o cenie przekazał mi ... nie byle kto :twisted:
Ktoś kto osbiście rozmawiał z Tolkiem ...
Ja wcale nie żartuję... !
No chyba że to mnie zrobiono w konia ?! :D
Jest to przecież cena możliwa za super wykonanie.

JJP

Użytkownik
Reakcje
0 0 0
Przykro się czyta takie wątki.
1. Właścicielem firmy jest p.Gacek. Jego pieniądze i jego problem jak skalkulować cenę, żeby starczyło na pokrycie kosztów i zarobku, a zarazem żeby towar się sprzedał. Towar się sprzedaje a firma nie plajtuje? Znaczy kalkulacja prawidłowa. Byłoby miło, gdyby gapie przestali wtrącać swoje trzy grosze i filozofować na temat "kuchni" firmy, bo to nie ich sprawa.
Ale...
2. Jak się pokazuje rzeczoną "kuchnię" w tv, to trzeba się liczyć z tym, że widzowie poczują się uprawnieni do komentowania, jako w pewnym sensie zaproszeni. Coś za coś.
3. Argumenty w stylu: sam zrób lepiej, czy najpierw pokaż swoje, a dopiero potem gadaj nie są najlepsze. Nie muszę być krową, żeby ocenić czy mleko smaczne.
4. Oelka droga? Dla mnie tak, nie dałbym tyle kasy za zabawkę, choćby piękną. Że są tacy, którzy dają? Na zdrowie im. Większość z mojego otoczenia wymagałaby resuscytacji na wieść o tym, że za "plastikową ciuchcię" zapłaciłem ~1300 złotych. Jak widać cena rzecz względna.
5. Mam smutną refleksję, że mało co tak szkodzi firmie "Tololoko", jak żenujące niektóre wypowiedzi jej właściciela na tym forum. Nie znam p.Gacka, możliwe że jest osobiście przeuroczym człowiekiem, ale styl jego niektórych wypowiedzi w tym wątku odstręcza od firmy. Co ciekawe dość podobne odczucia miałem w przypadku innego właściciela firmy modelarskiej aktywnego na tym forum. Może warto popracować nad PR (Akcja "Zabierz szefowi klawiaturę" ;) )
6. Jako uogólnienie wyrobów oczywiście "te gnioty" były oczywiście niesprawiedliwe. Ale... Maluch 1973 wygląda jak ulepek z ciastoliny. Różnica między nim a niektórymi modelami firmy - kosmiczna i efekt groteskowy, zwłaszcza w złośliwym zestawieniu z "jednych z najlepszych modelarzy na tym Kontynencie". ;) Ale znów - to problem właściciela.

A wszystkim Forumowiczom polecam wiersz Leona Pasternaka "Albo-albo" :D

KPEV1884

Aktywny użytkownik
Reakcje
1 0 0
sefan napisał(a):
Podejrzewam, że tak się rzucacie tylko dla tego, że Was nie stać na modele w/w firmy

Dokładnie,mnie nie stać na model za 7000 czy 13000 pln.Stać mnie na model za 1000 i to raz w roku.I dlatego mnie to po prostu wqurwia że ktoś wali ceny z galaktyki,i to nie tylko TOLO ale Roco i spółka też.Te modele nie są warte tych pieniędzy.Za 7000 można mieć ich kilka,lub jeden i kawałek dobrej makiety.

corwin

Administrator
Zespół forum
Reakcje
372 2 3
kpev1884 napisał(a):
sefan napisał(a):
Podejrzewam, że tak się rzucacie tylko dla tego, że Was nie stać na modele w/w firmy

Dokładnie,mnie nie stać na model za 7000 czy 13000 pln.Stać mnie na model za 1000 i to raz w roku.I dlatego mnie to po prostu wqurwia że ktoś wali ceny z galaktyki,i to nie tylko TOLO ale Roco i spółka też.Te modele nie są warte tych pieniędzy.Za 7000 można mieć ich kilka,lub jeden i kawałek dobrej makiety.
Wiesz niektórych nie stać na samochód, innych stać na samochód za 30000 ale nie stać na Aston Martina. Jednych nie stać na mieszkanie, innych stać na 40 m2, a chcieliby mieć 150 m2. Tak ten świat jest zbudowany. Jeden kupi zegarek za 500 zł a inny kupuje Patka za 300.000 zł.

Cenę determinuje kilka czynników: zastosowane materiały, robocizna, projekty, "know-how".

Jakby dało się taką Ol49 zrobić za 1000 zł i jeszcze na tym zarobić to dlaczego na rynku nie ma żadnej konkurencji która wypuści taki model i spije śmietankę? Dlaczego dużo prostszy w produkcji model SU46 od Wawrica i EFC-loko kosztuje ponad 2000 zł? Dlaczego Waric nie sprzedaje go po 1000 zł? Bo takie są koszty budowy, materiałów, etc.

Jak Cię nie stać i modele kolejowe nie są dla Ciebie warte tych pieniędzy to zmień hobby i zacznij kleić modele kartonowe.

Modelarstwo kolejowe nigdy nie było tanim hobby i nie zanosi się by miało się to zmienić.

Rafał G.

Znany użytkownik
Reakcje
3 1 0
Corwin napisał(a):
Jak Cię nie stać i modele kolejowe nie są dla Ciebie warte tych pieniędzy to zmień hobby i zacznij kleić modele kartonowe.

Chyba Twoje stwierdzenie jest zbyt radykalne, nie powinno się nikogo zniechęcać do hobby, które warto mieć.

Modelarstwo kolejowe nigdy nie było tanim hobby i nie zanosi się by miało się to zmienić.
To niestety fakt ale jak się trochę przyoszczędzi grosza to jaka radocha z posiadania ciekawego modelu. Poza tym w jakiś sposób można to hobby traktować też jako ew. lokatę kapitału. Widziałem jaką cenę uzyskał model wagonu Gbs-x PKP ostatnio na Allegro - ja go kiedyś kupowałem chyba za ok 80 PLN, na Allegro "poszedł" za 180, to samo z brankardem lub Simmsem od Roco czy wagonem Poczty Polskiej Tilliga - widzę, że mam na nich niezłą przebitkę :D
Mnie też nie stać na modele Tololoko ale w zamian jednego EU07 mam zamiar wkrótce nabyć EU43 CARGO, EU44 TAURUS od Roco i BR232 Rail Szczakowa BRAVA - powinno się zmieścić w 2000 PLN.

Pozdrawiam Rafał

Załączniki

KPEV1884

Aktywny użytkownik
Reakcje
1 0 0
Corwin, jak dobrze porozmawiasz z ludźmi którzy siedzą w tym parę lat, to się dowiesz że cena modeli na Polskę jest znacznie większa niż na resztę EU i wcale to nie wynika z kursu walut.Sam byłem świadkiem rozmowy ludzi (z kasą) z przedstawicielem Roco na Polskę, w której bulwersowali się na niesprawiedliwość cenową.
Doradzanie pozostaw ludziom sobie bliższym. :D

sefan

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
kpev1884 napisał(a):
sefan napisał(a):

To tak jak napisał Corwin :"zajmij się kartonówką" , i nie wqurwiaj się na Tola i innych, że mają takie ceny. Coś za coś. Popatrz sobie na modele amerykańskie. Dobrego " w miarę" brasa kupisz za 1500 i to z dźwiękiem. Pomyśl może warto się przerzucić. Modele zbierasz dla siebie, a nie dla poklasku innych-przynajmniej tak mi się wydaje. PKP zbiera teraz każdy, może warto być indywidualistą w swoim hobby. Ja tak robię.

p.s. A Ty myślisz, że Corwin wczoraj się urodził i od wczoraj zajął się modelarstwem kolejowym pisząc te słowa: "Corwin, jak dobrze porozmawiasz z ludźmi którzy siedzą w tym parę lat, to się dowiesz że cena modeli na Polskę jest znacznie większa niż na resztę EU"

Nawet nie wiesz jak bardzo się mylisz i z kim igrasz.

A

Anonymous

Gość
Rafał G. napisał(a):
To niestety fakt ale jak się trochę przyoszczędzi grosza to jaka radocha z posiadania ciekawego modelu. Poza tym w jakiś sposób można to hobby traktować też jako ew. lokatę kapitału. Widziałem jaką cenę uzyskał model wagonu Gbs-x PKP ostatnio na Allegro - ja go kiedyś kupowałem chyba za ok 80 PLN, na Allegro "poszedł" za 180, to samo z brankardem lub Simmsem od Roco czy wagonem Poczty Polskiej Tilliga - widzę, że mam na nich niezłą przebitkę :D
Pozdrawiam Rafał
Jeśli rozmowa zeszła na ceny czyli na "grubiański" temat nie godny dźentelmenów ( dziwię się że jeszcze nie jesteśmy w pokoju "politykierów" :D ) to pozwolę sobie ... na eksces.
Otóż Hecht z edycji Dracula T.C. sprzedawany 4-5 lat temu po 225 zł (+/_10zl) poszedł na Allegro za 409zł.
Drugi licytowany jest juz 370zł.

http://www.allegro.pl/item1050494867_pk ... z_kal.html

Przepraszam za prostacką szczerość nie godną iluminatich tego forum ( masoneria jest wszędzie :D ) :
Otóż kobieta która ze mną jest w "posoborowym związku" nagle poprosiła mnie żebym udał się do pracowni - może raczej studia byłoby poprawniej - gemmologicznej.
T.j. do "blichciarza" żeby "zważył fant". ;) ( no bo jak to nazwać inaczej skoro nie wiedziałem o jego istnieniu ! :devil: )
Pierdziunek ma sie rozumieć z 13-ma małymi brylantami.Wyceniony 4 lata wstecz na jedyne 2200zł.
"Na zdziś" wyceniono go na ... 2500zł.
Zagadany starszy pan w studio gemmologicznym stwierdził że co do sprzedaży mogę liczyć nawet na ... 50 % wartości.

Jakiej treści wygłosilem w domu głównej wampi "posoborową naukę" na temat jaką wartość ma sam wyrób HO PKP w plastikowym kruszczcu.
A jakim bezwartościowym gównem jest sam wyrób jubilerski w złocie z brylantami to możecie się domyslać ! :D

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
A
Tabor 7
A
Tabor 11
A
Tabor 85
A
Tabor 47
Tabor 19