• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Diorama Testowa diorama

Jacek765

Znany użytkownik
GGM
SMK Katowice
NAMR
Reakcje
3.697 65 3
Powiem szczerze bardzo piękny budynek. W zasadzie jest to typowy budynek posterunku dostępowego chyba jeszcze z początku XX w.
W pracy bardzo często mijam bardzo podobny, chociaż są pewne różnice architektoniczne. Jest to do niedawna posterunek odstępowy Kotulin na linii kolejowej nr.132. Pomiędzy stacjami Toszek i Strzelce Opolskie. Jakieś kilkanaście lat temu przestał pełnić rolę posterunku odstępowego. Obsługiwane były na linii dwutorowej cztery semafory, przejazd drogowy z rogatkami i megafon przyległego przystanku osobowego. Po zlikwidowaniu semaforów obecnie pełni funkcję posterunku przejazdowego i obsługę megafonu. Według mojej wiedzy nigdy tam nie było rozjazdów.
20220912_150431 (1).jpg
20220912_165511 (1).jpg

Zdjęcia moje stan obecny sprzed kilku dni.
Więcej na temat tego posterunku można znaleźć Tutaj

OP
OP
mikl

mikl

Znany użytkownik
Reakcje
4.082 115 11
Niewiele się dzieję bo węgiel drogi i cała instalacja czyli segmenty wylądowała na strychu. Postępuje elektryfikacja korzystając z dawno zakupionych bramek Kluby i półbramek Ostbahna.

20221028_180656.jpg

20221028_181256.jpg

Muszę popędzić @Marqus żeby w końcu zrobił mi sterowniki to może jeszcze parę semaforów ustawie..I tyle

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.906 527 30
wysięgniki rurowe od Kluby na półbramkach Ostbahna nie są jakimś "wielbłądem"
Wysięgniki rurowe to nowsze rozwiązanie, choć stosowane już od dość dawna. W zamierzchłych czasach lat 60., 70. i 80. XX wieku stosowano wysięgniki z teownika, zagięte do poziomu na górze. Sytuacja, gdzie na jednej stacji są i takie, i takie jest możliwa, gdy przeprowadzono jakieś zmiany, wymagające postawienia nowych konstrukcji wsporczych, albo po jakichś miejscowych naprawach.

OP
OP
mikl

mikl

Znany użytkownik
Reakcje
4.082 115 11
Dziekuje @Andrzej Harassek. Właśnie tak sobie tłumaczyłem, że wysięgnik teowy został uszkodzony i zastąpiony nowszym rurowym. Bo choć na stacji mam same rurowe, to przy końcach głowicy na pólbramkach i na szlaku są już te starsze teowe.

Ogólnie moje założenie elektryfikacja segmentów jest takie, że moja stacja jest graniczna pomiędzy odcinkiem linii kolejowej zelektryfikowanej oraz niezelektryfikowanej. Dlatego od strony przejazdu za tarczą manewrową a przed mostem będzie słup kotwowy (jak którejś z producentów polskiej sieci w skali H0 się na takowy zdecyduje). Zaś z drugiej strony, która jest w planach będzie tyle sieci ile segmentów. To tyle marzeń :)

OP
OP
mikl

mikl

Znany użytkownik
Reakcje
4.082 115 11
Mam w planie wymienic zegar ma dworcu na bardziej polski (blaszki Ostbahn'a). Czy ktoś z kolegów mógłby zasugerwac jakiej diody plus rezystory zastosować aby było realnie i nie za jasno? Myślę albo o zimnym białym bądź pomarańczowym żeby się ładnie komponowało z resztą staycjnych mroków..

20180810_080039_copy_3024x4036.jpg

mateusz1234

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
1.983 0 0
Mam w planie wymienic zegar ma dworcu na bardziej polski (blaszki Ostbahn'a). Czy ktoś z kolegów mógłby zasugerwac jakiej diody plus rezystory zastosować aby było realnie i nie za jasno? Myślę albo o zimnym białym bądź pomarańczowym żeby się ładnie komponowało z resztą staycjnych mroków..
@mikl, kibicuję z tym zegarem; a myślałeś jak równomiernie oświetlić całą tarczę?

OP
OP
mikl

mikl

Znany użytkownik
Reakcje
4.082 115 11
W żadnym razie :) Ostatnie o czym myślałem, to zabijać Twoją kreatywność.
Tym niemniej, ja się czasowo poddałem po kilku próbach z pojedynczą diodą. Czy planujesz oświetlenie za pomocą kilku LED-ów?

Dzięki. Żadnych tam kreatywnych mysli nie mam. A Wasze pytania skutkują jakby nie patrzeć lawiną rozmyślań. Macie rację, trzeba będzie jakieś szkiełko tam wstawić.(y)

mateusz1234

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
1.983 0 0
Tylko zauważcie, że tam jest płytko i elementy będą do siebie przylegać. Ja w pewnym momencie zacząłem rozważać usunięcie tylnej ścianki i odsunięcie diody od płytki rozpraszającej światło do wnętrza budynku na którym wisi zegar, ale później z tego zrezygnowałem i pozostawiłem zegar nieoświetlony.
Dlatego kibicuję i trzymam kciuki.

kefirkiller1974

Nowy użytkownik
Reakcje
23 0 0
@mikl przeczytałem "od dechy do dechy" Twój wątek i jestem pod mega wrażeniem Twojego zapału i pomysłowości w budowę makiety. Jak dla mnie początkującego "budowniczego" swojego świata to jest istna kopalnia wiedzy jak również porady kolegów. Gratuluję i czekam na ciąg dalszy. :)

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Buduję makietę 13
Buduję makietę 1089
Buduję makietę 20
Buduję makietę 49
Buduję makietę 10