• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Diorama Testowa diorama

bstok70

Znany użytkownik
MSMK
PGM
Reakcje
1.543 34 1
Wszystkie tory pod drutem? Środkowy gdzie prowadzi?
Trzy prawe pod drutem, dwa lewe to wjazd na tory boczne zakończone kozłami oporowymi (vide poprzednia strona).
Ale we międzyczasie mam odpowiednie zdjęcie drugiej głowicy. Więc z chęcią się dowiem jak tam ustawić zanim znów zamówię coś nie do końca odpowiedniego ;)
No tu fajnie by wyglądały bramki nad wszystkie 5 torów (spory koszt) z wysięgnikami nad trzema torami zelektryfikowanymi. Zanim zaczniemy kombinować ze słupami napisz jakie masz semafory. Jeżeli na wysięgnikach to ok, sygnały będą widoczne. Jeżeli na maszcie prostym, to pamiętaj, że stoją one w tej samej odległości od toru co słupy, a więc będą zasłaniane. Wtedy trzeba pomyśleć o bramkach. Ja decyzję o bramkach lub słupach podejmowałem także uwzględniając dostępność i koszt semaforów na wysięgnikach. Dlatego też zdecydowałem się na bramki linowe na masztach wsporczych nad kilka torów Viessmann`a i Sommerfeldt`a (a nawet Hobbex`a), które na naszej kolei występują dość rzadko.

Semafory.jpg

OP
OP
mikl

mikl

Znany użytkownik
Reakcje
4.082 115 11
Trzy prawe pod drutem, dwa lewe to wjazd na tory boczne zakończone kozłami oporowymi (vide poprzednia strona).

No tu fajnie by wyglądały bramki nad wszystkie 5 torów (spory koszt) z wysięgnikami nad trzema torami zelektryfikowanymi. Zanim zaczniemy kombinować ze słupami napisz jakie masz semafory. Jeżeli na wysięgnikach to ok, sygnały będą widoczne. Jeżeli na maszcie prostym, to pamiętaj, że stoją one w tej samej odległości od toru co słupy, a więc będą zasłaniane. Wtedy trzeba pomyśleć o bramkach. Ja decyzję o bramkach lub słupach podejmowałem także uwzględniając dostępność i koszt semaforów na wysięgnikach. Dlatego też zdecydowałem się na bramki linowe na masztach wsporczych nad kilka torów Viessmann`a i Sommerfeldt`a (a nawet Hobbex`a), które na naszej kolei występują dość rzadko.

Zobacz załącznik 874459
Semafory się robią i chyba będą proste. Mam jedną bramke na 5 torow tak przy okazji ale na chwile obecną plan jest taki ze ona będzie w okolicach magazynu na osobnej skrzynce. Nad rozjazdami planowałem wykorzystać półbramki (w końcu mam dwie:)

OP
OP
mikl

mikl

Znany użytkownik
Reakcje
4.082 115 11
A propos calej dyskusji rozpoczętej od momentu jak wstawiłem pierwsza półbramkę. Tak to wyglądało w rzeczywistości

Screenshot_20220209-202954_Gallery.jpg

I dla przypomnienia u mnie
20201220_124927_copy_3024x2416.jpg

Oraz dwa, którymi się kierowałem w ostatnich próbach dołożenia kolejnej półbramki przy żeberku

fot-132-10.jpg
fot-132-6.jpg

Ostatnio edytowane:

Pantograf

Znany użytkownik
Reakcje
1.020 63 25
Tylko ze w Szklarskiej Porębie są inne warunki, które uniemożliwiają inaczej rozciągnąć sieć... U Ciebie sytuacja wygląda inaczej.

Pantograf

Znany użytkownik
Reakcje
1.020 63 25
Zacznijmy od tego że "Kolej Izerska" szybko została zelekteyfikowana. Pominę już szczegóły (jest o tym dużo informacji w necie jak i publikacje). Ważny jest fakt iż kiedy była ona elektryfikowana, faktem jest ze reelektryfikacje ostatnia przeprowadzono w latach 80' Z tego co kojarzę zaraz po wjeździe na stację po prawej stronie był tam jakiś obiekt. Więc nie było tam za dużo miejsca.

bstok70

Znany użytkownik
MSMK
PGM
Reakcje
1.543 34 1
Cześć. Jest mi trochę trudno wszystko poukładać sobie w głowie ale zasadniczo taki mam pomysł na stabilizację elektrycznej sieci trakcyjnej na Twoim module. Wysięgnik (żółte) są ustawione tak aby sieć była stabilna (nie napisałeś jaką planujesz wykorzystać sieć - Viessmanna, Somerfeldt`a czy będziesz plótł osobiście). Natomiast zdjęcia 1:1 są kompletnie zaskakujące, gdyż nie ma na nich żadnych zabezpieczeń przed zakleszczeniem odbieraków :eek:. Musisz więc zrobić inaczej niż w naturze, bo w skali 1:87 będzie się zakleszczało.
TD 1.jpg

OP
OP
mikl

mikl

Znany użytkownik
Reakcje
4.082 115 11
Koledzy, dziękuję za rady i już spieszę z wyjaśnieniami. Na chwilę obecną nie mam w planie wieszania sieci. Choćby że względu że rurki Viessmanna mi nie pasują a nie znalazłem sił żeby się zmierzyć z drucikami 0.3mm (póbowałem gumek 0.3mm oraz prostować gitarowe struny i na obydwu próbach poległem) Więc na chwilę obecną skupiam się na tym żeby jak najlepiej odwzorować maszty i wysięgniki. Zakładam że minie 2 lata zanim uzbieram finanse żeby całą stację osłupować i omasztować. Mam nadzieję ze do waszych porad jeszcze wrócę.

Na razie zrobię więc tak jak jest czyli półbramka z dwoma wysięgnikami i zwykły słup z pojedynczym wysiegnikiem przy ostatnim rozjazdem. Oglądając wideo z wjazdow na stacje, żadne z powyższych nie ma kotew w klipsami (tylko mocowania do słupa plus odciąg)

Przepraszam Michale jeśli moją wypowiedzią zabiłem w Tobie marzenie o "pajeczynach". Obiecuje ze jeszcze do tego wrócę

OP
OP
mikl

mikl

Znany użytkownik
Reakcje
4.082 115 11
Bramki na wschodniej głowicy na razie poszły w odstawkę więc węszę jak ich użyć na zachodniej. Na razie postawiłem takie coś.

20220217_134727.jpg

I teraz pytanie amatora. Czy wysiegnik nad torem zwrotnym ze względu na łuk powinien mieć "do" czyndzel na którym jest zawieszony przewód jezdny? U mnie na chwilę obecną jest "od"...

bstok70

Znany użytkownik
MSMK
PGM
Reakcje
1.543 34 1
Dzyndzel czyli ramię odciągowe powinno odciągać czyli powinno być odwrotnie. Natomiast można to uratować dodając od zewnętrznej strony jeszcze jeden zwykły słup na łuk. Tu ramię odciągowe tak by odciągało w kierunku zewnętrznym.
Natomiast serce mi pękło gdy napisałeś, że nie będziesz plótł pajęczyny. :(

OP
OP
mikl

mikl

Znany użytkownik
Reakcje
4.082 115 11
Dzyndzel czyli ramię odciągowe powinno odciągać czyli powinno być odwrotnie. Natomiast można to uratować dodając od zewnętrznej strony jeszcze jeden zwykły słup na łuk. Tu ramię odciągowe tak by odciągało w kierunku zewnętrznym.
Natomiast serce mi pękło gdy napisałeś, że nie będziesz plótł pajęczyny. :(
Pajeczyne zostawiam na deser:)

OP
OP
mikl

mikl

Znany użytkownik
Reakcje
4.082 115 11
Miałem 10 dni bez żony dzieci i psa czyli udało mi sie wyłuskać w sumie 10 godzin na zabawę z kolejkami..

To po pierwszych 3 godzinach..czyli niska trawa

20220422_140338.jpg

20220422_140319.jpg

A to po 9 godzinach i 50 minutach
20220423_141531_copy_2394x1795.jpg
20220423_141537_copy_2394x1795.jpg
20220423_141522_copy_1663x2957.jpg

20220423_141527_copy_2394x1795.jpg

OP
OP
mikl

mikl

Znany użytkownik
Reakcje
4.082 115 11
Już prawie gotowe. Zostało mi wylanie warstwy która będzie imitować nurt i lekkie fale. Pomimo starań żeby nie przesadzić z głębokością wylewanych warstw (wylewane sześciokrotnie z przerwami powyżej 12 godzin) nie udało mi się uniknąć bąblów i co gorsza pęknięć jak tafli lodowiska. Mam w planie te niedoskonałość ukryć wszelkiego rodzaju ptactwem pływającym.

Ogólnie jest ok. Jak przyjdzie most i pociągi mało kto zauważy błędy o których wspomniałem.

Dla tych co by chcialo wiedzieć czego użyłem. Woda jednoskładnikowa Vallejo "Still Water". Do najtańszych nie należy a i zeszło tego ok 700ml (butelki 200ml). Co do fal, to tego jeszcze nie próbowałem, ale mam nadzieję ze będzie ok. To tego będę używał Vallejo "Transparent Water"

20220505_155632_copy_2822x2117.jpg
20220505_155653_copy_2016x1512.jpg

Ostatnio edytowane:

Akcesoria do makiety

Znany użytkownik
Reakcje
1.190 4 1
Ty będziesz to jeszcze jakoś barwił czy coś? Mam wrażenie, że to jakiś ściek z fabryki chemikaliów, fale chyba poprawią ten kolor, albo przynajmniej "zasłonią". Świetne te krzaczory, te z czerwoną "zawartością" to jakiś gotowy produkt czy samoróbka?

OP
OP
mikl

mikl

Znany użytkownik
Reakcje
4.082 115 11
@mudol. Co do koloru to od początku zamiar byl ze będzie żywo i kolorowo. Ja bardziej się sugerowałem czystością wód spływających z lodowców niż z zakładów Grupy Azoty:) myślałem nt kolorów i większość spotykanych cieków wodnych na makietach rzeczywiście ma kolory szaro bure. Ja ze względu na dosyć skalistą linie brzegową wybrałem bardziej górskie klimaty. Tak przy okazji przy zachmurzonym niebie jaskrawość barw zanika:)

Co do szuwarów, to jest to produkt Nocha
Screenshot_20220506-153046_Chrome.jpg

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Buduję makietę 13
Buduję makietę 1089
Buduję makietę 20
Buduję makietę 49
Buduję makietę 10