• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Diorama Testowa diorama

bstok70

Znany użytkownik
MSMK
PGM
Reakcje
1.557 34 1
Hop, siup i zaczyna to jakoś wyglądać
Zobacz załącznik 1024165
Wygląda to MEGA super ale nie rozumiem tylko połączenia napędu ręcznego (z przeciwwagą/bambułą) ze scentralizowanym napędem mechanicznym (pokrywa trochę o nietypowym kształcie, z bardzo wąskim miejscem na bloczek), do którego nie ma pędni, a jak będzie, to nie będzie miała jak "dojść" do napędu. Wygląda to - jak napisałem - przepięknie i bym już tego nie ruszał, ale Kolega Gawryluk (który ostatnio został "drogowcem") ciągle mnie prosi abym zapytał o co tu chodzi i czy tak będzie wszędzie? Pozdrawiam i podziwiam niezwykły realizm w dobieraniu kolorów!!!!

OP
OP
mikl

mikl

Znany użytkownik
Reakcje
4.131 117 11
Wygląda to MEGA super ale nie rozumiem tylko połączenia napędu ręcznego (z przeciwwagą/bambułą) ze scentralizowanym napędem mechanicznym (pokrywa trochę o nietypowym kształcie, z bardzo wąskim miejscem na bloczek), do którego nie ma pędni, a jak będzie, to nie będzie miała jak "dojść" do napędu. Wygląda to - jak napisałem - przepięknie i bym już tego nie ruszał, ale Kolega Gawryluk (który ostatnio został "drogowcem") ciągle mnie prosi abym zapytał o co tu chodzi i czy tak będzie wszędzie? Pozdrawiam i podziwiam niezwykły realizm w dobieraniu kolorów!!!!
Michale, ja prosty człek jestem i po prostu zgapiłem co było na rysunku z zestawu Auhagena bez dochodzenia czy była bambuła czy nie. Wyciągnę tą pokrywę i zostawię bambułe. Zakładam że wtedy będzie ok

Ostatnio edytowane:

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
13.035 531 30
Wyciągnę tą pokrywę i zostawię bambułe. Zakładam że wtedy będzie ok
To wszystko zależy od tego, jaka będzie całość. Bez znajomości całości nie da się powiedzieć, czy pojedyncza zwrotnica ma być nastawiana ręcznie, na miejscu, czy zdalnie, z nastawni. W każdym razie skrzynia napędu mechanicznego (źle zamontowana, co zauważył już kolega @bstok70) i jednocześnie dźwignia z przeciwwagą do ręcznego przestawiania to błąd.

OP
OP
mikl

mikl

Znany użytkownik
Reakcje
4.131 117 11
To wszystko zależy od tego, jaka będzie całość. Bez znajomości całości nie da się powiedzieć, czy pojedyncza zwrotnica ma być nastawiana ręcznie, na miejscu, czy zdalnie, z nastawni. W każdym razie skrzynia napędu mechanicznego (źle zamontowana, co zauważył już kolega @bstok70) i jednocześnie dźwignia z przeciwwagą do ręcznego przestawiania to błąd.
Ma byc nastawiana ręcznie

bstok70

Znany użytkownik
MSMK
PGM
Reakcje
1.557 34 1
Michale, ja prosty człek jestem i po prostu zgapiłem co było na rysunku z zestawu Auhagena bez dochodzenia czy była bambuła czy nie. Wyciągnę tą pokrywę i zostawię bambułe. Zakładam że wtedy będzie ok
Michale! Zabraniam Ci tak o sobie pisać, bo to nieuczciwe i nieprawdziwe!! Tak naprawdę, to nawet dziś można zobaczyć taki "ożenek" napędu mechanicznego i przeciwwagi na przykład na stacji Białystok Fabryczny. Ale jest to sytuacja specyficzna. Zamknięto tam nastawnię i żeby umożliwić ruch pociągów po stacji (osobowych i towarowych) oraz obsługę bocznic, odłączono cięgło napędu od zwrotnicy i zabudowano wspomnianą przeciwwagę. Także w sytuacjach awaryjnych (zerwanie pędni) można było tymczasowo korzystać z przeciwwagi. No ale są to sytuacje specyficzne. No i inaczej ułożony jest mechanizm napędu. Natomiast chciałbym się odnieść do jeszcze jednej rzeczy, która mnie zachwyciła ale zarazem zrodziła pytanie. Na przedstawionym zdjęciu kolor biały przeciwwagi jest skierowany do dołu, co oznacza, że aktualne położenie zwrotnicy nie jest zasadnicze (czyli po rozwiązaniu przebiegu trzeba będzie przestawić zwrotnicę "na wprost"). Zadbałeś o ten szczegół w sposób dla mnie zachwycający, a mianowicie przybrudziłeś rdzawym pyłem latarnię zwrotnicową od strony strzały, gdyż rzeczywiście, przy położeniu zasadniczym (+) "na wprost " strzała będzie od strony torów i będzie bardziej brudzona przez przejeżdżające pociągi. Nigdy czegoś takiego nie będę potrafił zrobić - no po prostu wygląda to super. Natomiast pytanie moje (a przede wszystkim Kolegi Gawryluka) dotyczy tego czy słusznie położenie zasadnicze tej zwrotnicy jest "na wprost"? Czy to nie jest tor do bocznicy? Zasadnicze położenia prowadzą raczej na tory główne. A jeżeli jest to rzeczywiście odejście toru na bocznicę, to będziesz musiał zamontować tam wykolejnicę. Wtedy przy ręcznym napędzie przy gruncie takiej wykolejnicy musisz pamiętać aby przeciwwaga miała kolor biały na górze, gdy wykolejnica będzie wskazywała "wykolejnica na torze" - bo to będzie jej położenie zasadnicze (+). Wtedy także powinieneś odwrócić kolory na bambule widocznej na zdjęciu zwrotnicy, bo wtedy położenie zasadnicze (+) będzie położeniem "zwrotnym". Czy masz jakąś wykolejnicę, czy z Gawrylukiem mamy poszukać czegoś w magazynie PLK w Białymstoku Ciebaczkach?

OP
OP
mikl

mikl

Znany użytkownik
Reakcje
4.131 117 11
Michale, juz śpieszę z odpowiedzią. A wiec na chwile obecna wykolejnicy brak aczkolwiek na planach stacji z której to korzystałem takowa jest zaznaczona. Co do ustawienia, to w rzeczywistości zwrotnica będzie ustawiona "na bok" w wersji "default" , czyli tak jak na poniższym bambuła ma kolor. Zakładam ze w takim przypadku kolor bialy na dole jest ok

20140419DK46.jpg

Może kiedyś wrócę jak zatocze koło i skończę moduły by je potem usprawniać, zabiorę się za pędnie... pieśń przyszłości

Tomek K

Znany użytkownik
FREMO Polska
KKMK
Reakcje
377 5 1
No więc nie jest O.K. W położeniu zasadniczym białe ma być u góry, a czarne na dole. Dobrze to widać na następnym rozjeździe uzależnionym kluczowo z wykolejnicą - widać latarnię od niej. Po za tym na najbliższym rozjeździe mamy "radosną" twórczość w postaci latarni zwrotnicowej zabudowanej odwrotnie - strzała ma być widoczna dla jadących "na ostrze", a nie "z ostrza".

bstok70

Znany użytkownik
MSMK
PGM
Reakcje
1.557 34 1
Łolaboga!!! Ale żeś wybrał stację :eek:. Nie wypada mi odzywać się po Nauczycielu ale emocje we mnie szaleją! Tutaj niemal wszystko jest tak, jakby było zrobione z resztek magazynowych o_O bez pomyślunku. Latarnia wykolejnicy bez wykolejnicy ustawiona po prawej stronie toru (patrząc w naszym kierunku) wskazująca "wykolejnica na torze". Jeżeli ten EZT jedzie na wprost to chyba musi się zatrzymać. Jeżeli pierwsza, słabo widoczna zwrotnica jest ustawiona na kierunek zwrotny, to znaczy, że wszystkie dalsze zwrotnice z przeciwwagą białym do dołu nie są w położeniu zasadniczym i teoretycznie powinny być przestawiane w położenie zasadnicze po rozwiązaniu przebiegu, a chyba raczej nie są. O tym, co zauważył Nasz Nauczyciel już nawet wstyd pisać. Jak to odtworzysz na dioramie, to cały czas będziesz miał na głowie Urząd Transportu Kolejkowego :p. Czy ta stacja wtedy gdy wykonano zdjęcie była stacją, czy tylko przystankiem osobowym? Bo wygląda jakby była związana sznurkiem. Idziemy z Gawrylukiem szukać wykolejnicy.

Jacek765

Znany użytkownik
GGM
SMK Katowice
NAMR
Reakcje
3.724 65 3
Po za tym na najbliższym rozjeździe mamy "radosną" twórczość w postaci latarni zwrotnicowej zabudowanej odwrotnie - strzała ma być widoczna dla jadących "na ostrze", a nie "z ostrza".
To nie koniecznie musi być "radosna twórczość" moim zdaniem rozłączyło się połączenie mechaniczne zwrotnika z latarnią, która się obróciła o 180⁰

OP
OP
mikl

mikl

Znany użytkownik
Reakcje
4.131 117 11
Stacja to Szklarska Poręba Górna. Kiedyś tam była odnoga na plac. Te kikuty to część przebudowy układu torowego który prawie nieprzerwanie trwał od 2010

Screenshot_20240104_162140.jpg

Może się mylę ale w trakcie użytkowania placu wykolenica byłaby na torze "na plac". Więc jak ja kiedyś założę to będzie ona na szynach "na wprost"

I jeszcze widok z wiaduktu przed przebudową

Screenshot_20240104_162658.jpg

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Buduję makietę 13
Buduję makietę 1089
Buduję makietę 20
Buduję makietę 49
Buduję makietę 10