• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Technika fotografii modelarskiej

114

Użytkownik
Reakcje
9 0 0
Witam.
Czyli lepiej fotografować obiektywem o dłuższej ogniskowej, ustawiając przysłonę na " największą rozdzielczość " obiektywu ??
Pozdrawiam.
Jan
PS.
Podawajcie Swoje zdjęci z opisem.

Ostatnio edytowane:

114

Użytkownik
Reakcje
9 0 0
Witam.
Długie ogniskowe rozumie jako:
200 mm ,300 mm
Lub zoomy:
55 – 200 mm, 70 – 300 mm
Zaś rozdzielność " obrazu " producent obiektywu lub lub firmy testujące obiektywy podaje do przysłony, przy której ma największą ilość lini " czyli ile " kresek " na jednostkę długości ".
Cały tekst to po naszemu i w polskim języku.:)
Pozdrawiam.
Jan

Ostatnio edytowane:

Meggido

Znany użytkownik
Reakcje
2.751 12 2
Czyli lepiej fotografować obiektywem o dłuższej ogniskowej
Tak, lepiej. Mniejsze zniekształcenia obrazu wynikające z konstrukcji obiektywu.
Zaś rozdzielność " obrazu " producent obiektywu
Żaden producent tego nie podaje, chyba, że chce sobie zrobić krzywdę.
firmy testujące obiektywy podaje do przysłony, przy której ma największą ilość lini " czyli ile " kresek " na jednostkę długości "
Takie testy są dla onanistów sprzętowych.

W całym wątku próbujemy podać przepis idealny na zrobienie zdjęcia makiecie, taborowi, etc. Nie ma takiego. Każdy mający pojęcie o zależności między ISO, przesłoną i czasem będzie sam szukał parametrów, przy których efekt go zadowoli. Jeden lubi z lampą, drugi bez, trzeci na długim czasie naświetlania... Kombinacji jest wiele.

114

Użytkownik
Reakcje
9 0 0
Witam.
To co mówiłeś, że nie po naszemu jest po naszemu.

Takie testy są dla onanistów sprzętowych.
Nie !!!, NIe!!! to dla normalnego użytkownika obiektywu jest to podpowiedz jaka jest rozdzielność danego obiektywu .(y) jak ma ustawić przysłonę aby mieć najlepszy obraz.- Rozdzielczość.
Pozdrawiam.
Jan
PS.
Do dziś mam z tym znaki zapytania, szczegółów jest wiele, PRZYSŁONA ŻĄDZI i TU masz rację.
[DOUBLEPOST=1457811400,1457810768][/DOUBLEPOST]Witam.
Do MAFO.
Robienie fotografii modeli z lampą wcale nie zabija zdjęć. Najlepiej jak stosuje się dyfuzor
Mafo, a do lampy Metz 58 AF-2 mamy dyfuzor ??
Pozdrawiam.
Jan

Meggido

Znany użytkownik
Reakcje
2.751 12 2
Nie !!!, NIe!!! to dla normalnego użytkownika obiektywu jest to podpowiedz jaka jest rozdzielność danego obiektywu .(y) jak ma ustawić przysłonę aby mieć najlepszy obraz.- Rozdzielczość.
Tak!!! Tak!!! Każdy normalny użytkownik "szklarni", zwłaszcza tej z wyższej półki, podpina szkiełko do swojego korpusu, otwiera przesłonę na pełną dziurę i patrzy czy zadowala go ostrość na obu końcach i czy szkło nie ma FF lub BF. Reszta testów, to wodotryski dla tych, który zamiast robić zdjęcia wymarzonym szkiełkiem wolą trzepać kapucyna z faktu jego posiadania, bo na 72,5mm przy f5.6 mają najlepszą rozdzielczość. Bzdura. A co kiedy przy tej super hiper przesłonie nie odpowiada Ci głębia ostrości? Dajesz sobie spokój ze zrobieniem upragnionego kadru? Nie! Domykasz lub otwierasz obiektyw i robisz zdjęcie. Ot co.

114

Użytkownik
Reakcje
9 0 0
Witam.

Tak!!! Tak!!! Każdy normalny użytkownik "szklarni", zwłaszcza tej z wyższej półki, podpina szkiełko do swojego korpusu, otwiera przesłonę na pełną dziurę i patrzy czy zadowala go ostrość na obu końcach i czy szkło nie ma FF lub BF.
Tak, ale tu nie są użytkownicy "szklarni", zwłaszcza z wyższej półki, i nawet nie mają korpusu.

czy szkło nie ma FF lub BF
Mało kto zna te skróty.

A co kiedy przy tej super hiper przesłonie nie odpowiada Ci głębia ostrości?
I tu z Tobą się zgadzam, tylko to trzeba pokazać na zdjęciach.

Dajesz sobie spokój ze zrobieniem upragnionego kadru? Nie! Domykasz lub otwierasz obiektyw i robisz zdjęcie.
I tu pokaż co znaczy domknięcie lub otwarcie obiektywu, najlepiej na zdjęciach.
Meggido to trzeba praktyki i ja cały czas uczę się.
Pozdrawiam.
Jan

mafo

Moderator Forum Samochodowego
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
25.749 387 20
Myślę, że do każdej lampy da się dokupić dyfuzor tylko trzeba poszukać. Tak na szybko znalazłem takie fotki
dyfuzor-do-lampy-blyskowej-sony-hvl-f58am-jjc.768.0.jpg dyfuzor_c4_01.jpg

A jak już nie ma możliwości dokupienia, to zawsze można we własnym zakresie zrobić np taki:

dyfuzor.jpg

Meggido

Znany użytkownik
Reakcje
2.751 12 2
Mało kto zna te skróty.
Każdy, kto chociaż odrobinkę zgłębi tajniki fotografii.
FF - Front Focus
BF - Back Focus
Przypadłość szkieł jasnych o jasności f2.8 i lepszych, ale nie tylko, polegająca na ustawianiu ostrości przed (Front) lub za (Back) obiektem, na który został skierowany punkt autofocusa w wizjerze. Zazwyczaj problem ten dotyka szkieł niezależnych producentów takich jak Sigma lub Tamron. Można skorygować tę wadę w korpusie dla danego obiektywu lub wysłać do serwisu obiektyw razem z korpusem (oczywiście producenta obiektywu) w celu korekcji wady.
Tak, ale tu nie są użytkownicy "szklarni", zwłaszcza z wyższej półki, i nawet nie mają korpusu.
Wady te nie są przypadłością wyłącznie wysokiej klasy szkiełek.
Jeden rzut oka na poniższe zdjęcie i już widać, że dyfuzor jest. Można się spodziewać, że dodatkowy zewnętrzny także.

I tu pokaż co znaczy domknięcie lub otwarcie obiektywu, najlepiej na zdjęciach.
Proszę. Zdjęcie zrobione przy f1.4, ogniskowa 50mm, obiektyw Nikkor 50f1.4G (tzw. pełna dziura), korpus Nikon D700, użyta lampa wbudowana.

Zdjęcie zrobione przy f16 (nie pamiętam dokładnie), ogniskowa 50mm, obiektyw Nikkor 50f1.4G, korpus Nikon D700, użyta lampa wbudowana.

B

bobby74

Gość
To jeszcze moje przykładowe fotki zainspirowane powyższymi od @Meggido
F5, ogniskowa 50mm, lampa Metz 50 AF-1, ostrość mierzona w centrum kadru (numerek "2 klasa" na drugim wagonie Chrobrego)
image.jpeg

F22, reszta ustawień jak powyżej
image.jpeg

114

Użytkownik
Reakcje
9 0 0
Witam.
Dziękuję Wszystkim za odpowiedzi i zdjęcia :), zdjęć przykładowych i z opisem nigdy za dużo.
Pozdrawiam.
Jan

OP
OP
Bipa966

Bipa966

Aktywny użytkownik
Reakcje
474 69 32
Miło się czyta wpisy kolegow, porady i przykłady jakie tu podano ,przyniosą wkrótce efekt nie tylko na moim podworku... tak mysle, ale jedna rzecz jest dla mnie nie bardzo jasna. Dlaczego moderator zmienił TYTUŁ mojego wątku bez porozumienia ze mną ? Nie ładnie !!! Obecy tytuł nie jest za bardzo tym o czym chciałem tu pisać... chodziło mi właśnie o fotografowanie obietktów... lokomotyw, wagonów oraz wszelkiej infrastruktury...właśnie na modułach !! W naszym zaciszu domowym jak i na imprezach modelarskich. A to co pojawiło się w nagłówku mojego wątku zacheca do wrzucania zdjęć wszelkiego rodzaju modeli!! Lotniczych, kołowych, gąsienicowych,pływajacych !! A nie o to mi chodziło...Zupełnie inaczej prezentuje się obikt kolejowy a zupełnie inaczej obiekt lotniczy w konkretnym jego otoczeniu ! Co innego...technika i sprzet ! To jak najbardziej jest porzadane we wpisach wszystkich użytkowników i tego oczekiwałem i za to dziekuje.

corwin

Administrator
Zespół forum
Reakcje
339 2 3
Miło się czyta wpisy kolegow, porady i przykłady jakie tu podano ,przyniosą wkrótce efekt nie tylko na moim podworku... tak mysle, ale jedna rzecz jest dla mnie nie bardzo jasna. Dlaczego moderator zmienił TYTUŁ mojego wątku bez porozumienia ze mną ? Nie ładnie !!! Obecy tytuł nie jest za bardzo tym o czym chciałem tu pisać... chodziło mi właśnie o fotografowanie obietktów... lokomotyw, wagonów oraz wszelkiej infrastruktury...właśnie na modułach !! W naszym zaciszu domowym jak i na imprezach modelarskich. A to co pojawiło się w nagłówku mojego wątku zacheca do wrzucania zdjęć wszelkiego rodzaju modeli!! Lotniczych, kołowych, gąsienicowych,pływajacych !! A nie o to mi chodziło...Zupełnie inaczej prezentuje się obikt kolejowy a zupełnie inaczej obiekt lotniczy w konkretnym jego otoczeniu ! Co innego...technika i sprzet ! To jak najbardziej jest porzadane we wpisach wszystkich użytkowników i tego oczekiwałem i za to dziekuje.
Temat został zmieniony bo techniki fotografowania modelarstwa redukcyjnego są bardzo podobne jeśli nie takie same, co więcej otrzymaliśmy wiele próśb modelarzy przy pomocy opcji Zgłoś - by zmienić temat bo nazwa jest myląca.

OP
OP
Bipa966

Bipa966

Aktywny użytkownik
Reakcje
474 69 32
Temat został zmieniony bo techniki fotografowania modelarstwa redukcyjnego są bardzo podobne jeśli nie takie same, co więcej otrzymaliśmy wiele próśb modelarzy przy pomocy opcji Zgłoś - by zmienić temat bo nazwa jest myląca.
Nie bardzo rozumiem co to oznacza, dla mnie takie trochę masło maślane, a jak pisałem uprzednio modelarstwo redukcyjne jako takie mnie nie interesuje. Chciałem pisać o fotografowaniu modułów kolejowych ale jak widać nie wszyscy rozumieją co jest co, i widze musze ulec we wlasnym wątku....większości.

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.680 520 30
A co tu rozumieć? "Fotografia modułowa" to pojęcie nic nieznaczące i niezrozumiałe dla większości czytelników, a w gruncie rzeczy chodzi o techniki wykonywania fotografii modeli, czyli stosunkowo niewielkich przedmiotów z małej odległości. I nie ma tu znaczenia, czy są to modele obiektów kolejowych i budowlanych ("moduły"), czy modele taboru (czyli właśnie modele redukcyjne). Ja nie rozumiem tego sporu - czy naprawdę istotne jest czy mówimy o fotografii "modułowej", czy o fotografowaniu modeli?

Bronco_Billy

Znany użytkownik
Reakcje
1.560 18 1
Tak jeszcze a propos zależności ogniskowej i kompresji perspektywy oraz zniekształceń geometrii:
https://giphy.com/gifs/lens-focal-comparsion-l2JJu55Y2LSvkbBqo
Właśnie. Zamiast bić pianę o nazwę wątku warto poruszyć kwestię perspektywy.
Oto co się dzieje z odwzorowaniem modelu, gdy robi się fotkę na dość dużej ogniskowej i z dość znacznej odległości i nie jest on ustawiony bokiem prostopadle do obiektywu ... Pomijam kwestię głębi ostrości, ale generalnie że tak powiem "dupa większa od czoła" ... Ryfle rozchodzą się na zewnątrz, im bliżej tyłu.
Kiedyś ta fotka mi się podobała, teraz wiem, że warto robić fotki z mniejszej odległości i na mniejszej ogniskowej. Obecnie staram się dla matrycy APS-C nie przekraczać ogniskowej 40-50 mm i korzystać z obiektywu, który ostrzy z niewielkiej odległości (góra 30-40 cm) - wtedy proporcje modelu nie ulegną deformacji jak na pierwszej fotce. Im większa ogniskowa i odległość od fotografowanego obiektu, tym perspektywa bardziej się spłaszcza i to co z tyłu wydaje się być nienaturalnie bliżej. Szczególnie widoczne na relacjach z biegów maratońskich filmowanych od czoła :)

Druga fotka już z zachowaniem reguł, o których piszę. Oczywiście druga fotka rodzi nowe problemy związane z tym, że kadr "widzi" szerszą perspektywę, a tym samym wchodzi w ów kadr więcej powierzchni

SU46-037-11-2.jpg

su46_02.jpg

Ostatnio edytowane:
B

bobby74

Gość
Obecnie staram się dla matrycy APS-C nie przekraczać ogniskowej 40-50 mm i korzystać z obiektywu, który ostrzy z niewielkiej odległości (góra 30-40 cm)
...i w drugim zdjęciu rozumiem, że przysłona nieźle przymknięta i statyw statyw statyw... Kiedyś próbowałem rozcyfrować z ilu stron oświetlasz obiekt - z dwóch czy więcej? :)

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Techniki modelarskie 0
Techniki modelarskie 4
Techniki modelarskie 3
Techniki modelarskie 9