• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Taborowe plany, czyli moja "chałturka"

Elvis

Znany użytkownik
Reakcje
1.714 62 3
No teraz dopiero zauważyłem. Tak, jak mówiłem dekoder się spokojnie mieści i polecam się na przyszłość 8)
No i oczywiście kibicuje!

OP
OP
Zbigniew Gałczyński

Zbigniew Gałczyński

Moderator Działu Tabor
Zespół forum
Reakcje
4.237 30 1
Doszedłem do wniosku,że jeżeli model ma przypominać polski wagon 101C należy też przerobić podwozie. Przed wycięciem środkowej części wkleiłem najpierw kawałeczek płytki
aby całość się nie zamknęła potem dorobiłem skrzynie akumulatorowe-pozostaje mi jeszcze dorobić dwa zbiorniki powietrza i to chyba wszystko-szkoda,że tak mało jest fotek podwozia od tego wagonu

Załączniki

OP
OP
Zbigniew Gałczyński

Zbigniew Gałczyński

Moderator Działu Tabor
Zespół forum
Reakcje
4.237 30 1
Michał to nie bomba:p tylko takie wstępne pokazanie jak to ma wyglądać. Daleko mi do mistrzów budowy modeli,cały czas się uczę:confused: ale pracy jeszcze pozostało.
Dzisiaj zajmę się budową wnętrza wagonu-bo postanowiłem sobie ,że będzie zrobione. Efektu moich wypocin nie omieszkam pokazać tutaj:D

OP
OP
Zbigniew Gałczyński

Zbigniew Gałczyński

Moderator Działu Tabor
Zespół forum
Reakcje
4.237 30 1
Sobotę i trochę niedzieli mogę zaliczyć do udanych:)
Jakoś "wypłodziłem" środek wagonu. Powstała kancelaria pocztowców,przedział wypoczynku i zarys wc.
Do wykonania jeszcze przedział bagażowy-trochę regałów i półek;)
Bazuję tylko na dwóch fotkach wnętrza i rysunku(n) wielka szkoda ,że tak mało jest dostępnych zdjęć..

Załączniki

OP
OP
Zbigniew Gałczyński

Zbigniew Gałczyński

Moderator Działu Tabor
Zespół forum
Reakcje
4.237 30 1
Witam.
Ze względu na obowiązki zawodowe modelarstwo musiało trochę poczekać. Jednak myślę,że w najbliższym czasie nadrobię stracony czas. Wyszło jednak na to,że wykonane z żywicy odlewy wywietrzników dachowych zastąpiłem odlewami mosiężnymi co wydaje mi się lepsze

Załączniki

Zbyszek

Znany użytkownik
Reakcje
854 77 5
Witam.
Ze względu na obowiązki zawodowe modelarstwo musiało trochę poczekać. Jednak myślę,że w najbliższym czasie nadrobię stracony czas. Wyszło jednak na to,że wykonane z żywicy odlewy wywietrzników dachowych zastąpiłem odlewami mosiężnymi co wydaje mi się lepsze
A skąd masz takie mosieżne wywietrzniki?;)

OP
OP
Zbigniew Gałczyński

Zbigniew Gałczyński

Moderator Działu Tabor
Zespół forum
Reakcje
4.237 30 1
Jak ten czas leci:eek:
Aż mi wstyd ,że tak długo nie napisałem nic w swoim temacie:oops: . Sprawy rodzinne jakoś tak się ułożyły że mam teraz trochę więcej czasu na modelarstwo i muszę nadrobić
stracony poniekąd czas.. Pragnę poinformować, że z modeli jakie tu pokazałem udało mi się skończyć model Ty2-385 .
Wagon pocztowy wypadł mi z rąk i uległ destrukcji:(,ale odbudowałem już go na nowo w troszkę innej formie jak to co pokazywałem wyżej w temacie.
Rozleciały mi się ściany boczne wagonu ( a już był pomalowany z nałożonymi oznaczeniami:mad:) i postanowiłem zrobić boki zupełnie od nowa.
Chociaż jak tak sobie myślę to chyba nie warto pokazywać tego przy modelu jaki zrobił Michał.:D Mój to nie będzie ta klasa co jego wagon.
Na pewno pokażę jego finalny wygląd w tym temacie. Węglarki obłożone trawionkami czekają na malowanie i oznaczenie.
Ale to trochę musi potrwać ,aż temperatura na zewnątrz się podniesie bo w domu nie mam możliwości malowania areo.
Zdjęć modeli też jakoś robić nie umiem ( te w naturze wychodzą mi lepiej;)) więc mam tylko jedno zdjęcie teigreka na rolkach jakie kiedyś zrobiłem. Muszę przy dobrej pogodzie zrobić sesję na zewnątrz przy naturalnym świetle.
Ty2.jpg Ty2-385.jpg
W między czasie zrobiłem też sobie model ST43 na odlewie od Marcina (Jan-Kola) zdjęć z budowy za wiele nie robiłem ,bo co tam wiele można pokazać.
Choć jest kilka spraw na które chciałbym zwrócić uwagę a komuś może to pomóc przy budowie swoich modeli.
Nigdy nie staram się przyklejać elementów trawionych na tzw "styk" bo mogą odpaść już po pomalowaniu modelu i później są nerwy:mad:
Jeżeli jest taka możliwość staram się takie elementy "kołkować". I tak dla przykładu :
Zgarniacze są przyklejone do nadwozia przez druciki przylutowane do nich zdjęcie wyjaśni o czym mówię
czołownice.JPG czołownice-pasowanie.JPG
To samo w przypadku gniazd sterowania wielokrotnego
gniazdo sprz.JPG gniazdo pasowanie.JPG
I kilka zdjęć z budowy
IMG_2252.JPG IMG_2253.JPG IMG_2254.JPG IMG_4587.JPG
IMG_4588.JPG IMG_4589.JPG IMG_4590.JPG IMG_4592.JPG
Już po pomalowaniu podkładem
IMG_2306.JPG IMG_2307.JPG

OP
OP
Zbigniew Gałczyński

Zbigniew Gałczyński

Moderator Działu Tabor
Zespół forum
Reakcje
4.237 30 1
Dalsza część zdjęć ,bo w jednym poście więcej nie mogę zamieścić;)
IMG_2308.JPG IMG_2309.JPG
Oczywiście już gotowego modelu jeszcze nie obfociłem;) ale postaram się jak wyżej pisałem nadrobić.
Posiadam zdjęcia które zrobił Szymek przy okazji robienia w modelu elektroniki więc je pokaże.Myślę Szymek ,że mi łba nie urwiesz:D
Widać na nich już finalne malowanie
rum7.jpg 1.jpg 2.jpg 3.jpg
4.jpg 5.jpg 6.jpg 7.jpg
8.jpg 9.jpg 10.jpg
Tak więc mam swoją ST43 i nie muszę się martwić ,że firmie MTB ich "rumun" nie wyszedł :ostrozny:
Teraz w kolejności byłby czas na jakiś " czajniczek" więc chyba będzie to Ok1 ,bo coś musi pociągnąć moje "domery"
1007613792.jpg
Pozdrawiam jak zawsze serdecznie.
Zbigniew

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Tabor 96
Tabor 8
Tabor 7
Tabor 2
Tabor 4