• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Tabor z warsztatu Telewizor11

Status
Zamknięty, nie możesz umieszczać tu nowych wpisów.
OP
OP
m_zntk

m_zntk

Znany użytkownik
Reakcje
11.801 179 15
Odnośnie zapytań w kwestii tej smki energetyki, to jest to stonka malowana całkowicie od nowa, zrobiona ze stonki PKP Cargo.
Poniżej EU07 po wymianie trąbek i reflektorów. Reflektory własnej roboty, cudu może nie ma, ale zawsze to swoje.

20220430_163818.jpg

ALA

Znany użytkownik
Reakcje
1.439 23 0
Odnośnie zapytań w kwestii tej smki energetyki, to jest to stonka malowana całkowicie od nowa, zrobiona ze stonki PKP Cargo.
Myślałem, że to fabryczny model, jedynie jakoś tam "podrasowany", bo w takim, nie chcąc ingerować w gotowy model, trzeba było "gdzieś" (gdzie się dało) przykleić ten nieszczęsny klimatyzator.
Jeśli jednak jest to model przerabiany, to nie pojmuję, dlaczego klimatyzator nie został umiejscowiony prawidłowo, tzn. tak, jak w oryginale? Zleceniodawcy nie zależało i tego nie wymagał?

OP
OP
m_zntk

m_zntk

Znany użytkownik
Reakcje
11.801 179 15
Myślałem, że to fabryczny model, jedynie jakoś tam "podrasowany", bo w takim, nie chcąc ingerować w gotowy model, trzeba było "gdzieś" (gdzie się dało) przykleić ten nieszczęsny klimatyzator.
Jeśli jednak jest to model przerabiany, to nie pojmuję, dlaczego klimatyzator nie został umiejscowiony prawidłowo, tzn. tak, jak w oryginale? Zleceniodawcy nie zależało i tego nie wymagał?

Ależ absolutnie nie, jak widzisz nawet klimatyzator jest inny niż dostarcza Piko. To jest klima z gagara i tylko sobie leży na dachu stonki, zanim przyjedzie ze sklepu oryginał. Poza tym o ile pamiętam oryginalna stonka Piko energetyki posiadała w swoim zestawie także szablon, w którym miejscu ta klima ma być przyklejona :)

ALA

Znany użytkownik
Reakcje
1.439 23 0
Co nie zmienia faktu, że bez ingerencji w fabryczny model, nie dało się tego klimatyzatora umieścić zgodnie z oryginałem i to z dwóch powodów:
1. W miejscu, w którym się on znajduje na oryginale, w modelu jest antena.
2. Oryginalnie ten klimatyzator jest zamontowany w specjalnym zagłębieniu w dachu:

ALA_2022_14.jpg

Nawet jeśli w Twoim modelu ten klimatyzator nie jest jeszcze zamontowany, to nie widzę na dachu tego, nazwijmy to "gniazda", w którym powinien się znaleźć, za to widzę tam, na środku, antenę, która na oryginale jest mocno z boku (po prawej stronie).

OP
OP
m_zntk

m_zntk

Znany użytkownik
Reakcje
11.801 179 15
Co nie zmienia faktu, że bez ingerencji w fabryczny model, nie dało się tego klimatyzatora umieścić zgodnie z oryginałem i to z dwóch powodów:
1. W miejscu, w którym się on znajduje na oryginale, w modelu jest antena.
2. Oryginalnie ten klimatyzator jest zamontowany w specjalnym zagłębieniu w dachu:

Zobacz załącznik 892485

Nawet jeśli w Twoim modelu ten klimatyzator nie jest jeszcze zamontowany, to nie widzę na dachu tego, nazwijmy to "gniazda", w którym powinien się znaleźć, za to widzę tam, na środku, antenę, która na oryginale jest mocno z boku (po prawej stronie).
Czyli patrząc i sugerując się modelem Piko, trzeba stwierdzić, że i Pan Koj popełnił błąd przy projektowaniu tej stonki, a Piko to powieliło w swojej produkcji. Ja także opierałem się na modelu Piko.

Ranger

Znany użytkownik
Reakcje
2.873 10 1
Czyli patrząc i sugerując się modelem Piko, trzeba stwierdzić, że i Pan Koj popełnił błąd przy projektowaniu tej stonki, a Piko to powieliło w swojej produkcji. Ja także opierałem się na modelu Piko.
To był kompromis. Robiąc szablon do montażu klimy zauważyliśmy kolizję z anteną. Jednak samo Piko nie chciało już inwestować w anteny. Zwłaszcza, że zamówili pomalowane klimy.

Status
Zamknięty, nie możesz umieszczać tu nowych wpisów.
Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Tabor 18
Tabor 24
Tabor 5
Tabor 107
Tabor 4