• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Tabor z warsztatu Telewizor11

Status
Zamknięty, nie możesz umieszczać tu nowych wpisów.

CoCu

Znany użytkownik
Reakcje
1.948 121 22
Model - piękny. Kalki - beznadziejne i psują efekt.

Jeśli osoba zamawiająca powyższy model jest obecna na tym forum i czyta ten wpis, to pragnę napisać iż jestem gotów odkupić ten model, albo się zamienić na coś innego interesującego. Piszę to, bo może w trakcie oczekiwania na model koncepcja się zmieniła i już nie jest on tak upragniony.

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.883 526 30
Renowacja ....malowanie od nowa wg zaleceń, kalki , itd,.
Prawdopodobnie stwierdzenie "malowanie od nowa wg zaleceń" jest tu kluczowe, więc absolutnie nie można mieć pretensji do kolegi Mariusza, ale kolory tej EU43 wydają mi się nieprawidłowe. Widziałem dwa egzemplarze tych lokomotyw i na obu zieleń nie była taka oliwkowa, a granat dolnego pasa był jaśniejszy. Pomijam już sprawę oznaczeń, bo nie daję gwarancji, że na różnych egzemplarzach nie były testowane różne sposoby oznaczenia. Tak wyglądała EU43-001 w kwietniu 2000 roku.

EU43-001-1a.JPG

OP
OP
m_zntk

m_zntk

Znany użytkownik
Reakcje
11.801 179 15
Prawdopodobnie stwierdzenie "malowanie od nowa wg zaleceń" jest tu kluczowe, więc absolutnie nie można mieć pretensji do kolegi Mariusza, ale kolory tej EU43 wydają mi się nieprawidłowe. Widziałem dwa egzemplarze tych lokomotyw i na obu zieleń nie była taka oliwkowa, a granat dolnego pasa był jaśniejszy. Pomijam już sprawę oznaczeń, bo nie daję gwarancji, że na różnych egzemplarzach nie były testowane różne sposoby oznaczenia. Tak wyglądała EU43-001 w kwietniu 2000 roku.

Zobacz załącznik 817741

Jakie były kolory i opisy ..hm, nie mam zielonego pojęcia, takie dostałem wytyczne w opisie oraz jakie użyć RALe, więc tak zrobiłem.

CoCu

Znany użytkownik
Reakcje
1.948 121 22
Zapytam się kolegę CoCu co jest nie tak z tymi kalkami na tym modelu?
Mimo iż zdjęcie modelu po wstawieniu na forum nie jest najwyższych lotów, to ale widać dosyć wyraźnie, że w wielu miejscach pod kalkomaniami oraz na ich rogach kalka ma inną barwę, gdyż niedokładnie przylegają. I raczej jest to wina kalkomanii, bo po tylu zrobionych modelach Mariusz raczej chyba potrafi je kłaść. Jednakże bardzo szkoda, bo takie kalkomanie po prostu psują elekt końcowy.
Prawdopodobnie stwierdzenie "malowanie od nowa wg zaleceń" jest tu kluczowe
Ja jestem zleceniodawcą tego modelu i w tym konkretnym przypadku model nie miał być robiony na barwy i wygląd jak w oryginale, ale na wygląd z rysunkowej wizualizacji tej lokomotywy, jaką to mogliśmy oglądać w prasie zanim jeszcze pierwsze lokomotywy powstały. Oznakowania tam nie było, poza niebieskimi paskami i logo PKP "w trumience". Ot, miałem kaprys na taki nietypowy model.

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.883 526 30
Dziękuję koledze @CoCu za wyjaśnienie. Myślę, że wraz z moim komentarzem jest to wyjaśnienie istotne dla innych czytelników forum, bo bez tego ktoś mógłby pomyśleć, że tak te lokomotywy wyglądały w rzeczywistości. Warto dodać, że rzeczywiste kolory EU43, takie, jak na moim zdjęciu wyżej, były praktycznie takie same, jakie stosowały koleje włoskie FS. Być może w założeniach miało być bardziej po polsku, czyli zieleń miała być właśnie bardziej oliwkowa, ale w praktyce wyszło inaczej.

Status
Zamknięty, nie możesz umieszczać tu nowych wpisów.
Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Tabor 18
Tabor 24
Tabor 5
Tabor 107
Tabor 4