• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Tabor WKD

WITKOIM

Znany użytkownik
Reakcje
27 0 0
podpytałem ojca i brata - mieszkaliśmy na Szczęśliwickiej 17/27, kiedy jechała EKD to nasz dom się trząsł cały, kolory też dobrze powiedzieli, że granatowe były wagony EKD. Brat chodził do szkoły na przeciwko, bodajże nr177 to numer ulicy 45/47.Ten kiosk z gazetami z fotki ojciec i brat pamiętają :) i się rozczulili jak zobaczyli te foty.....
Mam pytanie do Ciebie - czy w tym albumie jest więcej zdjęć ul. Szczęśliwickiej czy tylko te co są?

Reakcje
1.786 13 0
...A ileż razy jak dzieciakiem byłem jeździłem z Mamą EKD do ciotek do Komorowa:). Pamiętam tylko ,że w starych wagonach "trzęsło" jak by jechały po bruku.

OP
OP
M

maniek2820

Znany użytkownik
Reakcje
12 1 0
podpytałem ojca i brata - mieszkaliśmy na Szczęśliwickiej 17/27, kiedy jechała EKD to nasz dom się trząsł cały, kolory też dobrze powiedzieli, że granatowe były wagony EKD. Brat chodził do szkoły na przeciwko, bodajże nr177 to numer ulicy 45/47.Ten kiosk z gazetami z fotki ojciec i brat pamiętają :) i się rozczulili jak zobaczyli te foty.....
Mam pytanie do Ciebie - czy w tym albumie jest więcej zdjęć ul. Szczęśliwickiej czy tylko te co są?
niestety w tym albumie tylko to:( jeśli chodzi o Szczęśliwicką i kolej .Są wzmianki o Zachodnim ale bez fotek.....
Za to cała masa ujęć innych rejonów dzielnicy w tym gruzowiska i glinianek -obecnie park Szczęśliwice

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
13.687 560 30
Jakiś czas temu był pomysł, by uruchomić połączenie stacji Pruszków PKP z Komorowem WKD przez istniejącą tam, niezelektryfikowaną łącznicę technologiczną. Odbyły się jazdy próbne (nie wiem, czy z pasażerami, czy nie), ale ostatecznie do uruchomienia regularnej komunikacji chyba nie doszło. Ten SN81 był pewnie sprowadzony do tych prób, ale dlaczego zajechał aż do Grodziska, nie mam pojęcia.

MichałK

Znany użytkownik
Reakcje
880 9 4
Jakiś czas temu był pomysł, by uruchomić połączenie stacji Pruszków PKP z Komorowem WKD przez istniejącą tam, niezelektryfikowaną łącznicę technologiczną. Odbyły się jazdy próbne (nie wiem, czy z pasażerami, czy nie), ale ostatecznie do uruchomienia regularnej komunikacji chyba nie doszło. Ten SN81 był pewnie sprowadzony do tych prób, ale dlaczego zajechał aż do Grodziska, nie mam pojęcia.
Rzeczywiście był taki pomysł uruchomienia takiego połączenia ale był to kilka lat temu i raczej jako "kiełbasa wyborcza". Zdjęcie to pochodzi z przełomu lat 80/90-tych co sugerują drzwi wejściowe EN94. Moim zdaniem SN81 mógł być w tamtych czasach pojazdem inspekcyjnym WKD.
Polecam stronę z bardzo dużą ilością zdjęć taboru i infrastruktury WKD.
http://kwrc1.cba.pl/index.php

JacekGG

Aktywny użytkownik
Reakcje
37 0 0
Rzeczywiście był taki pomysł uruchomienia takiego połączenia ale był to kilka lat temu i raczej jako "kiełbasa wyborcza
Kiedyś mówiło się sporo o odnodze jednotorowej WKD do Janek wzdłuż drogi, i stacji końcowej obok pętli tramwaju przedłużonego z Okęcia.
Miałoby to super sens przy postawionym obok P+R. Ale czy to ma szansę realizacji?

OP
OP
M

maniek2820

Znany użytkownik
Reakcje
12 1 0
Mówisz może o czasach przedwojennych? Tam miała iść też WKD, są ponoć nawet ślady po budowanych już nasypach i mostach nad rzeczkami pod tory.
Okolice Mszczonowa.
zgadza się ,dzięki za potwierdzenie ,nie chciałem pierwszy tego pisać;)gdzieś w 1998-99 BYWAŁEM w tych okolicach dowożony na ogniska i ktoś mi nawet pokazywał miejsca o których piszesz

JacekGG

Aktywny użytkownik
Reakcje
37 0 0
zgadza się ,dzięki za potwierdzenie ,nie chciałem pierwszy tego pisać;)gdzieś w 1998-99 BYWAŁEM w tych okolicach dowożony na ogniska i ktoś mi nawet pokazywał miejsca o których piszesz
Są w necie informację na ten temat.
Swoją drogą, to mogłyby być zaczątki większej metropolii. Wiadomo, infrastruktura to podstawa.
Wystarczy zobaczyć jak rozwija się zabudowa dookoła miasta wzdłuż ciągów komunikacyjnych.