• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Tabor WKD

JacekGG

Aktywny użytkownik
Reakcje
37 0 0
masz racje choćby linia WKD ZWŁASZCZA NA ODCINKU Warszawa -Pruszków oraz inne wylotówki obsługiwane obecnie przez SKM,KM
Zobacz co się dzieje wokoło metra. Kiedyś UE proponowała przerwanie budowy metra w Wa-wie, i budowę szybkiego tramwaju wjeżdżającego w wybudowany już tunel. Okazało się to pomyłką. Wzdłuż linii metra sporo się dzieje.
To samo tyczy się WKD i linii kolejowych obok Wa-wy.

Mądry by to dobrze wykorzystał.

OP
OP
M

maniek2820

Znany użytkownik
Reakcje
12 1 0
Wigilijne spotkania z EN94....FOTKI ROBIONE TELEFONEM.Nawet RP1 i inne pozdrowienia było i nie tylko.....świąteczny nastrój jak i wiadomo że to już ostatnie miesiące może rok EN94 ,PODOBNIE JAK IKARUSÓW[DOUBLEPOST=1387893359][/DOUBLEPOST]
Zdjęcie0288.jpg
Zdjęcie0289.jpg
Zdjęcie0294.jpg

Ostatnio edytowane:

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
13.585 558 30
Te ostatnie z Pesy są już chyba 2-napięciowe, to nie wyobrażam sobie, żeby kolejne dostawy były tylko na 600 V. Chyba, że są wstępnie przygotowane do zasilania 3 kV, a ostateczna zmiana będzie bardzo prosta i szybka (przez wymianę i ew. uzupełnienie jakichś podzespołów).

PS. Ten przód zdecydowanie mi się nie podoba (te Pesy zresztą też).

yahya

Znany użytkownik
Reakcje
76 2 0
Te ostatnie z Pesy są już chyba 2-napięciowe, to nie wyobrażam sobie, żeby kolejne dostawy były tylko na 600 V. Chyba, że są wstępnie przygotowane do zasilania 3 kV, a ostateczna zmiana będzie bardzo prosta i szybka (przez wymianę i ew. uzupełnienie jakichś podzespołów).

PS. Ten przód zdecydowanie mi się nie podoba (te Pesy zresztą też).
Czy po zmianie napięcia aparaturę do 600V zdemontują potem?

EN97 to totalna porażka -- jechałem tym parę razy: duszno, gorąco, jakieś alergeny krążą w środku, że aż się robi niedobrze. Brr. Wolę klasyka EN57, czyli klopa.

radek_m

Aktywny użytkownik
Reakcje
162 3 0
pesy są 2 systemowe. A dokładniej to mają przetwornicę z 600V na 3KV na "wejściu" i dalej pracują na 3kV . To na razie ogranicza możliwości ich używania - duży porądu z sieci, co wymusza większy odstępy między składami,. En94 są oszczędniejsze. Ale sytuacja ma się zmienić po zmianie napięcia. Z fizyki wynika że tą samą moc będą miały przy mniejszym poborze prądu.

Preki

Aktywny użytkownik
PGMK
Reakcje
134 3 0
Może zdjęli po to, aby mieścił się w gabarytach. Pantograf równie dobrze mogli schować do środka (tak potrafią nasze majstry ;) widziałem już raz coś takiego w EN57).

Poza tym kasacje WKD wykonuje na swoim terenie.